INFO

  • IPF U BIHAĆU: ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE 'TRINAEST MLADOMUSLIMANSKIH ŠEHIDA' AUTORA PROF. DR. ISMETA KASUMAGIĆA
  • GRMUŠA: U SAOBRAĆAJNOJ NESREĆI JEDNO LICE POGINULO, DVA LICA SA LAKŠIM TJELESNIM POVREDAMA
  • DIASPORA INVEST: DA LI JE BH DIJASPORA ZAINTERESIRANA ZA INVESTIRANJE U SVOJU DOMOVINU???
  • CAZIN: PREDSTAVLJEN PRIRUČNIK CENTRA ZA RAZVOJ INKLUZIVNIH PRAKSI
  • BOSANSKA KRUPA: PREDSTAVLJENI USPJEŠNO REALIZIRANI PROJEKTI OMLADINSKE BANKE I PARTNERA
  • USK KORONA BILANS: U PROTEKLA 24 SATA 28 NOVOZARAŽENIH OSOBA, JEDAN SMRTNI ISHOD
  • USK NA KRAJU DRŽAVE: OBIM POLICIJSKIH OBAVEZA PORASTAO, ALI NE I FINANSIJSKI PRILIV PO OSNOVU POVEĆANOG ANGAŽMANA
  • REAKCIJA OO SDA VELIKA KLADUŠA NA IZJAVU RAZIMA HALKIĆA, PREDSJEDNIKA SDP BIH USK-A
  • BIHAĆ: ODRŽANA PROMOCIJA NAUČNO-ISTRAŽIVAČKOG DJELA 'DISKURS O BOSANSTVU', AUTORA SENADINA LAVIĆA
  • KASNI LI BIH S NOVIM MJERAMA: PANDEMIJA JE JOŠ U ZAMAHU, A 'OMIKRON SOJ' NAM DOLAZI...

IZVOZ IZ BIH TEŽI OD MILIJARDE, UVOZ OD DVIJE

- Bosna i Hercegovina je u septembru izvezla robu u vrijednosti 1,3 milijarde KM, dok je u istom mjesecu uvoz bio nešto veći od dvije milijarde, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

IZVOZ IZ BIH TEŽI OD MILIJARDE, UVOZ OD DVIJE

SARAJEVO, 7. novembra - Za razliku od septembra lani, i izvoz i uvoz su povećani za nešto više od 350 miliona, odnosno 536 miliona.

Ekonomski analitičar Aleksandar Ljuboja kaže da je povećanju uvoza i izvoza doprinijelo rješavanje problema koji su nastali tokom pandemije.

"Linije snabdijevanja sirovinama i gotovim proizvodima polako zalaze u stalni, normalni režim i budi se tražnja, odnosno potrošnja. Prevaziđen je taj psihološki šok smanjenja potrošnje, radnici se vraćaju na posao, tražnja za svim vrstama roba je evidentna. Robe nema dovoljno na tržištu i vidimo da, kako se postepeno situacija normalizuje, da se povećava potražnja", kaže Ljuboja.

On dodaje da potražnja neće tako brzo da se dovede u status kakav je bio prije korone zbog činjenice da su pojedini lanci snabdijevanja na neki način već deformisani, ali ističe da bi situacija trebalo da se normalizuje sredinom ili krajem sljedeće godine.

U septembru BiH je najviše izvozila u Njemačku, Hrvatsku, Italiju, Srbiju i Austriju, dok je najviše uvozila iz Srbije, Italije, Njemačke, Hrvatske i Kine.

Takođe, saradnja na polju izvoza ostvarena je i sa zemljama poput Nigerije, Novog Zelanda, Mauritanije i Malija, a u zemlju je, između ostalog, uvezena i roba iz Zambije, Tuvalua, Surinama i Gvineje.

Kada je riječ o zemljama odakle se uvozi i gdje se izvozi, Ljuboja navodi da su to iste zemlje kao i prije deset i više godina.

"To su tradicionalna tržišta koja traže našu robu, a mi uvozimo s onih tržišta odakle smo navikli, pogotovo kada je u pitanju roba široke potrošnje, gdje dominira Srbija. Normalno, tu se javlja Kina kao jedan izvor svih vrsta robe i repromaterijala ne samo za nas, nego i za čitav svijet", ističe on.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

RTVUSK LIVE

MARKETING