INFO

  • ZASJEDALA VLADA USK-A
  • DOM ZDRAVLJA BIHAĆ: TENDERSKE PROCEDURE USPORAVAJU PROJEKT IZGRADNJE NOVOG OBJEKTA
  • SANSKI MOST: BROJNIM SADRŽAJIMA PRIGODNO OBILJEŽENA 29. GODIŠNJICA FORMIRANJA 5. KORPUSA ARBIH
  • TIHE BOSANSKE HEROINE: ONE SU NEPOKOLEBLJIVO BRANILE SVOJU DOMOVINU
  • BOSANSKI PETROVAC: POTPISANI UGOVORI O DODJELI PLASTENIKA
  • DANAS SE OBILJEŽAVA DAN 5. KORPUSA ARBIH
  • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI PRETEŽNO OBLAČNO UZ KIŠU I PLJUSKOVE
  • BIHAĆ: U NAREDNIH 30 DANA SVI SEMAFORI BITI ĆE OSPOSOBLJENI
  • VLADA USK I SPORTSKI SAVEZ: NA PRIJEMU KARATISTA OBEĆANA ZNAČAJNIJA PODRŠKA KLUBOVIMA

IZLOŽBA VELIKI FORMAT OTVARA 12. BALET FEST SARAJEVO

- Izložbom “Veliki format” u Galeriji Novi Hram večeras će biti otvoreno 12. izdanje Balet Festa Sarajevo (BFS)...

IZLOŽBA VELIKI FORMAT OTVARA 12. BALET FEST SARAJEVO

KULTURA, 17. septembra - Direktorica Balet Festa Edina Papo pojasnila je da je izložba posvećena prvacima baleta Narodnog pozorišta Sarajevo Katarini Kocki i Antunu Mariniću, umjetničkom paru koji su igrali u brojnim predstavama.

Dizajner BFS Emir Operta ističe da su fotografije za tu izložbu jedinstvene, odražavaju pokret u baletu i dočaravaju dinamiku plesa. Izložbeni prostor Galerije “Novi Hram” omogućio je da neke od tih fotografija budu u velikom formatu, izdvojene, u gotovo prirodnoj veličini.

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci prisjetio se perioda kad je, šezdesetih godina u studentskim danima, išao na predstave u sarajevskom Narodnom pozorištu u kojima su igrali Katarina Kocka i Antun Marinić. Žali što ovdašnje mlade generacije baš i nemaju često priliku da uživaju u sadržajima poput opera ili baleta.

Kako je naglašeno, fotografije i materijal za izložbu u Galeriji “Novi Hram” pripadaju arhivu Narodnog pozorišta Sarajevo, opisuju stanja i emocije, a uz pomoć toga se dublje spoznaje veličina umjetnosti Katarine Kocke i Antuna Marinića. Kao svjedočanstvo vremena u kojem su radili, na tim fotografijama balerina i plesač dočaravaju uronjetnost njihovih bića u plesni pokret.

Širok je dijapozon uloga koje je u karijeri ostvarila balerina Katarina Kocka (1935.) s podjednakim uspjehom tumačeći najvažnije role lirskog, dramskog i karakternog repertoara. Izuzetan je njen doprinos u pedagoškom smislu, rad u Baletnom studiju Narodnog pozorišta Sarajevo i kao asistent koreografima i baletmajstorima.

Za kreacije baletnog igrača Antuna Marinića (1936.-2012.) navodi se da su nezaboravne, gostovao je na skoro svim baletnim scenama Jugoslavije i na mnogim evropskim scenama. Osim u plesnom, koreaografskom i pedagoškom djelovanju, njegova kreativnost ogledala se i u oblasti scenskog pokreta i plesne interpretacije u dramskim i opernim predstavama, operetama i mjuziklima.

Početak izložbe najavljen je za 19 sati.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

RTVUSK LIVE

MARKETING