INFO

  • KORONAVIRUS U USK: 34 NOVOZARAŽENIH I DVA SMRTNA ISHODA
  • ODLUKA KOMISIJE: STADION VELEŽA SUSPENDOVAN NAKON PREKIDA UTAKMICE
  • STUDIJA: VAKCINA JOHNSON&JOHNSON EFIKASNA 94% POSLIJE DODATNE DOZE
  • PREDSTAVNICI VLADE USK U FEDERALNOM MINISTARSTVU PROMETA I KOMUNIKACIJA
  • AKTUELNO: PREDSTAVNICI MEĐUNARODNE ZAJEDNICE U POSJETI BOSANSKOM PETROVCU
  • PREDSTAVNICI VLADE USK U FEDERALNOM MINISTARSTVU PROMETA I KOMUNIKACIJA
  • SARAJEVO: MINISTRICA TURKOVIĆ SE SASTALA SA ADVOKATICAMA EDINA VRANJA
  • USK: ZBOG TURISTIČKE POTRAŽNJE UTROSTRUČENA IZGRADNJA KUĆA S BAZENOM

IZLOŽBA DINE DUPANOVIĆA U BIHAĆKOM MUZEJU

- U Muzeju Unsko-sanskog kantona otvorene su dvije stalne muzejske postavke autora Dine Dupanovića, historičara i kustosa Muzeja. Stalna postavka Muzeja USK i ranije je privlačila pažnju posjetilaca. Sada, kada je upotpunjena novim eksponatima, nema sumnje da će interes biti veći

IZLOŽBA DINE DUPANOVIĆA U BIHAĆKOM MUZEJU


BIHAĆ, 23. jula -  Radi se o  spomen sobi Osme krajiške brigade i Vrhovnog štaba u vrijeme Bihaćke republike. Radi se o projektu na kojem je rađeno godinu dana i koji je konačno otvoren za javnost.

Muzejska postavka o boravku Vrhovnog štaba Narodnooslobodilačke vojske u Bihaću  i partizanskih odreda Jugoslavije u vrijeme Bihaćke republike u idejno-historijskom konceptu predstavlja dio stalne muzejske postavke Prvog zasjedanja AVNOJ-a.  Spomen soba Osme krajiške brigade, kako je pojašnjeno,  naglasak stavlja na vojni aspekt djelovanja za vrijeme trajanja Bihaćke republike.

Spomen soba je otvorena početkom devedestih, uoči posljednjeg rata, a potom je dijelom uništena. Sada je oživljena zahvaljujući entuzijazmu uposlenika Muzeja koji su na ovaj način željeli na jedno mjesto postaviti političku i vojnu priču koja tretira zbivanja koja su trajala 88 dana s kraja 1942. i početka 1943. godine.

Pored brojnih fotografija, historijskih mapa, citata, na izložbi se može vidjeti i veći broj umjetničkih djela najistaknutijih bosanskohercegovačkih slikara poput  Ismeta Mujezinovića, Mersada Berbera, Đorđa Andrejevića Kunaa i Ahmet Ibukića.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING