INFO

  • ODLAZAK STRIKANA IZ VELOG MISTA: PREMINUO ISTAKNUTI HRVATSKI GLUMAC ŠPIRO GUBERINA
  • MARADONA SAHRANJEN U PRISUSTVU RODBINE I NAJBLIŽIH PRIJATELJA
  • VIŠE OD 3.100 TESTIRANIH: U BOSNI I HERCEGOVINI 1.179 NOVOZARAŽENIH, 62 OSOBE PREMINULE...
  • U BIHAĆU JE DANAS ZASJEDALA VLADA USK
  • ZAKONA O JAVNO – PRIVATNOM PARTNERSTVU:STVARANJE IDEJNIH PROJEKATA ČIJI JE CILJ ULAGANJE U RAZVOJ USK
  • ZMAJEVI I ZVANIČNO U ČETVRTOM ŠEŠIRU: NOGOMETNA REPREZENTACIJA BIH PALA NA 55. MJESTO
  • IN MEMORIAM: SINOĆ PREMINUO NIJAZ MILJKOVIĆ, KOMANDANT RATNE 506. BRDSKE BRIGADE

ISTRAŽIVANJE U ITALIJI: KORONAVIRUS JE BIO DIREKTAN UZROK SMRTI 90 POSTO ŽRTAVA

- Koronavirus je direktan uzrok smrti 9 od 10 talijanskih žrtava oboljelih od COVID-19, pokazuje studija objavljena u četvrtak koja baca novo svjetlo na epidemiju koja je snažno zahvatila sjeverne talijanske regije...

ISTRAŽIVANJE U ITALIJI:  KORONAVIRUS JE BIO DIREKTAN UZROK SMRTI 90 POSTO ŽRTAVA

RIM, 17. jula - Italija je od pojave prvih zaraza u februaru zabilježila oko 35.000 mrtvih. Zdravstvene vlasti objavile su da su mnogi mrtvi imali drugih zdravstvenih tegoba, što je pokrenulo žustru raspravu o tome je li koronavirus stvarni uzrok njihove smrti.

Studija koju su objavili Zdravstveni institut i Nacionalni zavod za statistiku ISTAT pokazuje da je koronavirus direktan uzrok smrti kod 89 posto italijanskih žrtava u pandemiji koronavirusa. Uzorak analiziranih smrtnih slučajeva bio je 4.942, prenosi Dnevnik.hr.

Preostalih 11 posto imalo je koronavirus, ali su umrli zbog drugih bolesti poput, između ostalih, kardiovaskularnih bolesti i demencije. Ipak, virus je mogao pogoršati njihovo stanje i ubrzati smrt.

Studija se temelji na broju smrtnih slučajeva zabilježenih krajem maja kada je Italija već popustila svoje stroge mjere.

Upala pluća primijećena je kod 79 posto ljudi čija je smrt bila direktno povezana s koronavirusom i bila je najčešća komplikacija među zaraženima, uz druge respiratorne bolesti.

U izvještaju se dodaje da je COVID-19 bio koban i za neke ljude koji nisu imali nikakvih zdravstvenih problema.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Novinarska nagrada
"Emin Huskić" 2020

IZBORI 2020MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING