INFO

  • ODLAZAK STRIKANA IZ VELOG MISTA: PREMINUO ISTAKNUTI HRVATSKI GLUMAC ŠPIRO GUBERINA
  • MARADONA SAHRANJEN U PRISUSTVU RODBINE I NAJBLIŽIH PRIJATELJA
  • VIŠE OD 3.100 TESTIRANIH: U BOSNI I HERCEGOVINI 1.179 NOVOZARAŽENIH, 62 OSOBE PREMINULE...
  • U BIHAĆU JE DANAS ZASJEDALA VLADA USK
  • ZAKONA O JAVNO – PRIVATNOM PARTNERSTVU:STVARANJE IDEJNIH PROJEKATA ČIJI JE CILJ ULAGANJE U RAZVOJ USK
  • ZMAJEVI I ZVANIČNO U ČETVRTOM ŠEŠIRU: NOGOMETNA REPREZENTACIJA BIH PALA NA 55. MJESTO
  • IN MEMORIAM: SINOĆ PREMINUO NIJAZ MILJKOVIĆ, KOMANDANT RATNE 506. BRDSKE BRIGADE

ISTRAŽIVANJE: LOKALNE SAMOUPRAVE U BIH POKAZALE SLABIJU OTVORENOST PREMA GRAĐANIMA OVE NEGO PROŠLE GODINE

- Udruženje građana “Zašto ne” i inicijativa Istinomjer su u Sarajevu danas održali prezentaciju pod nazivom “Lokalne samouprave u BiH – Odgovornost i otvorenost u radu” u okviru koje su predstavili javnosti finalne rezultate monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja načelnika i gradonačelnika u 12 jedinica lokalne samouprave i istraživanje otvorenosti svih 145 općina...

 ISTRAŽIVANJE: LOKALNE SAMOUPRAVE U BIH POKAZALE SLABIJU OTVORENOST PREMA GRAĐANIMA OVE NEGO PROŠLE GODINE


SARAJEVO, 14. oktobra  – Rezultati istraživanja i monitoringa rada lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini pokazali su da su općine Stari Grad Sarajevo i Kakanj pokazali najveću otvorenost, a da su najlošije rezultate ostvarili Glamoč, Dobretići, Istočni Mostar i Kupres koji još uvijek namaju ni zvanične internet stranice, javlja Anadolu Agency (AA).

Udruženje građana “Zašto ne” i inicijativa Istinomjer su u Sarajevu danas održali prezentaciju pod nazivom “Lokalne samouprave u BiH – Odgovornost i otvorenost u radu” u okviru koje su predstavili javnosti finalne rezultate monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja načelnika i gradonačelnika u 12 jedinica lokalne samouprave (LSU) u BiH za mandat od 2016. do 2020. godine, kao i istraživanje otvorenosti svih 145 općina i gradova u 2019. godini, koje je provedeno u okviru projekta Lokalni indeks otvorenosti. 

Istraživanje Istinomjera obuhvatilo je predizborna obećanja načelnika i gradonačelnika Bijeljine, Trebinja, Bihaća, Prijedora, Banja Luke, Tuzle, Širokog Brijega, Općine Centar Sarajevo, Općine Stari Grad Sarajevo, Općine Novo Sarajevo, Općine Novi Grad Sarajevo i Općine Istočno Novo Sarajevo.

Istinomjer je u okviru trećeg takvog istraživanja zabilježio ukupno 735 obećanja koja su načelnici i gradonačelnici 12 lokalnih samouprava dali pred izbore 2016. godine, a ispunjeno je 43 posto, što je samo u promilima manje u odnosu na ispunjenost obećanja koja su načelnici i gradonačelnici za mandat ranije.

Najviše obećanja pred izbore je dao načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić, koji je od 205 obećanja ispunio 44 posto.

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić je uoči izbora građanima dao 124 obećanja i rekorder je sa 104 isunjena obećanja, odnosno s sa stopom ispunjenošću od 84 posto datih obećanja.

Kada je u pitanju izvještaj o otvorenosti svih 145 lokalnih samouprava u BiH, on je urađen na principima transparentnosti, pristupačnosti, integriteta i učinkovitosti, a lokalne vlasti u državi su ove godine ispunile svega 33 posto indikatora otvorenosti, što je za jedan procent manje u odnosu na prethodnu godinu.

Najbolje rezultate u ovogodišnjem istraživanju ostvarila je Općina Stari Grad Sarajevo sa 72,09 posto zadovoljenih indikatora. Na drugom mjestu je Općina Kakanj sa 57,84 posto, a slijede Grad Prijedor (56,81 posto), Grad Zenica (54,92 posto) i Općina Novo Sarajevo (54,53 posto).

Općina Stari Grad Sarajevo je najuspješnija po principima transparentnosti i pristupačnosti, dok je Općina Kakanj najbolja po principima integriteta i učinkovitosti.

Najlošije rezultate po ovom istraživanju i to sa nultom stopom zadovoljenja indikatora ostvarile su općine Glamoč, Dobretići, Istočni Mostar i Kupres, a niti jedna od tih općina, kao ni Istočni Drvar, nemaju zvanične internet stranice.

Danira Karović je u ime UG “Zašto ne“ istakla da su rezultati druge godine monitoringa lokanog indeksa otvorenost pokazali da su lokalne jedinice vlasti još neotvorenije prema građanima nego li je to bio slučaj prošle godine.

“Prethodne godine je rezultat iznosio 34 posto otvorenosti, a ove godine je on 33 posto. Na prvom mjestu po otvorenosti je Općina Stari Grad Sarajevo, zatim slijede Općina Kakanj, Grad Prijedor, Grad Zenica i Općina Novo Sarajevo“, kazala je Karović.

Karović je kazala da je evidentno da u lokalnoj samoupravi i dalje postoje veliki problemi nedostatnih informacija za javnost, te je dodala da dostupnost budžeta ima samo 14 lokalnih zajednica.

“Kada je riječ o javnim raspravama, samo sedam posto lokalnih jedinica prakticira taj vid konsultacija sa građanima. Ovo ističemo kao najveće probleme na kojima lokalne samouprave u BiH trebaju poraditi u narednom mandatu“, kazala je Karović.

Denis Čarkadžić iz UG “Zašto ne“ je pak kazao da je monitoring rada 12 lokalnih jedinica vlasti pokazao skoro identične rezultate kao i prethodnog mandata.

“Istakao bih ovdje da je ispunjenost obećanja načelnika i gradonačelnika neuporedivo veća nego ispunjenst obećanja na višim nivoima vlasti. Istinomjer je zabilježio da je na entitetskim i državnim nivoima vlasti u proteklim mandatima ispunjenost iznosila svega tri posto“, kazao je Čarkadžić i dodao da je teško porediti te nivoe vlasti, ali da je tri postotna ispunjenost obećanja apsolutno neprihvatljiva.

On je kazao da su misija i cilj takvih monitoringa i istraživanja informiranje građana o efikasnosti vlasti.

Dodao je da više načelnika i gradonačelnika nisu uopće imali dostupne predizborne programe, što smatra mogućim pokazateljem da ne postoji ni namjera izvršavanja obaveza.

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić je nakon primanja plakete za najtransparentniju općinu u državi i sa najviše ispunjenih predizbornih obećanja kazao da duguje zahvalnost kompletnoj općinskoj administraciji koja već treći put zaredom nosi epitete najtransparentnije općine sa najviše ispunjenih obećanja.

“Mi ćemo i do kraja ovog mandata povećati ispunjenost obećanja za dodatnih šest ili sedam posto i to je ono što sam i najavljivao da ćemo imati ispunjenost između 92 i 95 posto. Nemoguće je dostići stopostotnu ispunjenost jer zavisimo i od nekih viših nivoa vlasti koji su nadležni za dio projektne papirologije“, kazao je Hadžibajrić.

Hadžibajrić je također kazao da je Općina Stari Grad povećala i transparentnost sa 67 na 72 posto, te je izrazio nadu da će do narednih rezultata općinska administracija povećati tu stopu na više od 90 posto.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo je kazao da je plaketa za petu najtransparentniju općinu u državi pokazatelj da je njegova administracija ostvarila cilj da bude otvoren i odgovoran servis građanima.

“Svako priznanje je dobrodošlo, a ovo je posebno jer govori o našoj odgovornosti i učinkovitosti koja je evo i statistički dokazana. To znači da smo se u proteklom periodu trudili da učinimo sve što je bilo u našoj mogućnosti“, kazao je Koldžo te je dodao da problem u realizaciji obećanja i projekata predstavlja kompliciranost podjele nadležnosti među nivoima lokalne vlasti koju dijele općinske, gradske i kantonalne vlasti.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Novinarska nagrada
"Emin Huskić" 2020

IZBORI 2020MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING