INFO

  • BORUT PAHOR U RADNOJ POSJETI BIH: SLOVENIJA JE SAVEZNIK PROŠIRENJA EU NA ZAPADNI BALKAN
  • SARAJEVSKI SASTANAK: SPRIJEČITI RAST BROJA NOVOZARAŽENIH NA PROSTORU FEDERACIJE BIH
  • USK: PRVE DOZE VAKCINA PROIZVOĐAČA ASTRA ZENECA OČEKUJU SE U PONEDJELJAK
  • KANTONALNA UPRAVA ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE: OSMI MART POD NADZOROM, ZAŠTITA ZDRAVLJA U IMPERATIVU
  • SUD BIH ODREDIO PRITVOR DARKU ELEZU DO MJESEC DANA
  • USK: POSLUŠATI RIJEČ STRUKE O NACRTU ZAKONA O PRAVOBRANILAŠTVU
  • NK JEDINSTVO – NAKON KVALITETNIH PRIPREMA OTVARAJU ŠESNAESTO KOLO PRVE LIGE FEDERACIJE BIH
  • TRANSPARENCY INTERNATIONAL U BIH: USVAJANJE IZMJENA I DOPUNA U CILJU UNAPREĐENJA ZAKONA O JAVNIM NABAVKAMA
  • BIH: REGISTROVAN 621 NOVI SLUČAJ ZARAZE KORONAVIRUSOM, PREMINULO 28 OSOBA
  • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME UZ KIŠU, SUSNJEŽICU I SNIJEG

ISTRAGA: TUŽILAŠTVO BIH NAJTIŠE ŠTO MOŽE PODIGLO OPTUŽNICU PROTIV TROJICE RAVNOGORACA

- “Bit će opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina”: Tužilaštvo BiH optužilo višegradske četnike i “zaboravilo” obavijestiti javnost...

ISTRAGA: TUŽILAŠTVO BIH NAJTIŠE ŠTO MOŽE PODIGLO OPTUŽNICU PROTIV TROJICE RAVNOGORACA

SARAJEVO, 10. decembra - Optužnica protiv Slavka Aleksića, Riste Lečića i Dušana Sladojevića podignuta 8. decembra. Tužilaštvo BiH javnost izvijestilo o svim podignutim optužnicama proteklih dana, osim o optužnici protiv četnika iz Višegrada.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv trojice ravnogorskih četnika koji su prošle godine u Višegradu pjevali pjesme u kojima su prijetili ubijanjem, saznaje Istraga.ba. No, o ovoj optužnici Tužilaštvo BiH nije “žurno” izvijestilo javnost, kako je to urađeno u svi drugim predmetima. Optužnica je, prema informacijama Istrage, podignuta 8. decembra ove godine, ali na web stranici Tužilaštva BiH nema nijedne informacije o tome.

Prvooptuženi je Dušan Sladojević zvani “Krvce i Čiča”, drugooptuženi je Slavko Aleksić zvani “Vojvoda”, dok je trećeoptuženi Risto Lečić. Sva trojica su optuženi za krivično djelo “izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti”.

Podsjećamo, u martu prošle godine, u Višegradu su se tradicionalno postrojili pripadnici četničkog pokreta kako bi obilježili godišnjicu hapšenja Draže Mihailovića. Tada su, uz gusle, pjevali i pjesme koje su naišle na brojne osude.

“Bit će, opet, pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina”, poveo je pjesmu Risto Lečić, čije se ime nalazi na optužnici koju je Tužilaštvo BiH prećutalo.

Osim Lečića, optuženi su još i Dušan Sladojević i Slavko Aleksić.

Predsjednik Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske Dušan Sladojević zvani Čiča tada je medijima u RS-u kazao “da nije vidio ni čuo kako jedan od pripadnika tog pokreta u Višegradu pjevao o „krvavoj Drini“.

Slavko Aleksić poznat je kao jedan od “najaktivnijih” četnika u BiH. On je bio početkom 1992. godine bio zadužen za srpske trupe raspoređene oko sarajevskog Jevrejskog groblja. Početkom rata postao je jedan od lidera četničkog pokreta na širem području Sarajeva. Zajedno s Vojislavom Šešeljom i još jednim nikad procesuiranim vojvodom Branislavom Gavrilovićem Brnetom, sijao je strah i smrt među građanima okupiranih područja. Inače, u martu svake godine vojvoda Slavko Aleksić postrojava četnike u Višegradu.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING