INFO

  • U USK NEMA ZARAŽENIH OSOBA
  • VIJEĆE SIGURNOSTI UN-A ODBACILO REZOLUCIJU RUSIJE I KINE O UKIDANJU OHR-A
  • EVROPSKA UNIJA: PORICANJE GENOCIDA JE U SUPROTNOSTI SA OSNOVNIM EVROPSKIM VRIJEDNOSTIMA
  • U TUŽILAŠTVU BIH BIT ĆE FORMIRAN PREDMET PROTIV ONIH KOJI NEGIRAJU GENOCID
  • DANAS ZASJEDA SKUPŠTINA USK
  • DETALJI ODLUKE O ZABRANI NEGIRANJA GENOCIDA I VELIČANJA RATNIH ZLOČINACA
  • KOJE KAZNE ZATVORA PODRAZUMIJEVA INZKOVA ODLUKA O ZABRANI NEGIRANJA GENOCIDA

ISPUNJENA ŽELJA BAŠTINIKA SJEĆANJA: MEHRUDIN JE NESEBIČNO VOLIO, BRANIO I ČUVAO U SEBI SVOJU DOMOVINU

- Prije dvije godine nesretnim slučajem stradao je Mehrudin Dedić, nekadašnji pripadnik 5. korpusa i član Specijalne jedinice MUP-a USK-a. Za one koji ne znaju, riječ je o čovjeku koji će ostati upamćen kao izuzetan borac ali i čovjek koji je svojom privatnom zbrikom ratnih eksponata učinio da u Bihaću danas postoji Muzej - soba herojskog 5. korpusa. Porodica Mehrudina Dedića potrudila se da ostvari njegovu želju i završi priču oko Muzeja kojeg je do sada posjetio veliki broj domaćih, ali i stranih gostiju.

ISPUNJENA ŽELJA BAŠTINIKA SJEĆANJA: MEHRUDIN JE NESEBIČNO VOLIO, BRANIO I ČUVAO U SEBI SVOJU DOMOVINU


BIHAĆ, 29. maja - Prošle su dvije godine kako je Bihać, ali i cijela Krajina izgubila izuzetnog čovjeka. Mehrudin Dedić borio se u ratu ali i miru za svoju Bosnu. Tri puta je ranjavan, prošao je  sva ratišta a u miru postao čuvar sjećanja na „Silu nebesku“. Iako nije više s njima, njegova porodica, nekadašnji saborci, radne kolege i prijatelji, na godišnjicu stradanja podsjete na lik i patriotsko djelo ovog čovjeka.

Mehrudin se svjesno potrudio i učinio da herojska borba pripadnika Armije R BiH ne ode u zaborav. I to ne samo kroz priču. Godinama je prikupljao eksponate iz rata, cijenio i radovao se dolasku svakog koji je poput njega sačuvao i najmanji predmet-dokaz na najteže, ali i historijski važne godine u odbrani države. Rezultat toga je Muzej soba 5. korpusa, čije nažalost, zvanično otvaranje nije dočekao. Stradao je pripremajući još jedan eksponat za izlaganje. Poznavajući koliko je sebe u tome dao, porodica je ispunila njegovu najveću želju.

Priču o čovjeku koji je nasebično volio i branio svoju domovinu, a zatim i baštinio sjećanje na herojdske dane i bitke, donosimo u večerašnjem izdanju TV Dnevnika...VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING