INFO

 • OBILJEŽAVANJE 25. GODIŠNJICE OSLOBOĐENJA ĆOJLUKA
 • PRIVLAČENJE DOMAĆIH GOSTIJU - SUBVENCIONIRANI ODMOR U BIHAĆU
 • 11. JULI SA INSTRUKCIJAMA: NA ZGRADAMA DKP I MISIJA BIH SUTRA ZASTAVE NA POLA KOPLJA
 • BILJANI 10. JULI 1992. GODINE: LICE I NALIČJE NEPRIZNATOG GENOCIDA
 • KANTONALNA BOLNICA U BIHAĆU: EUROPSKA UNIJA DONIRALA DVA RESPIRATORA I JEDAN ULTRAZVUČNI APARAT
 • TRAGIČNA NOĆ U NOVOM PAZARU: PREMINULO 10 OSOBA OD POSLJEDICA COVID-19 OBOLJENJA
 • NADA DROBNJAK: NOSITI CVIJET SREBRENICE I PODSJEĆATI DRUGE NA GENOCID NAJMANJE JE ŠTO NEKO MOŽE DA URADI
 • ODRŽAN ŽRIJEB HISTORIJSKE ZAVRŠNICE LIGE PRVAKA: OČEKUJU NAS SPEKTAKULARNE UTAKMICE
 • KOMEMORATIVNA SJEDNICA U BRISELU: EVROPA JE U SREBRENICI PODBACILA
 • AUSTRIJSKA AGENCIJA ANALIZIRALA: GDJE SU SE SVE NAJČEŠĆE ZARAZILI AUSTRIJANCI?
 • BIH IMA NOVI CRNI REKORD: 310 NOVIH SLUČAJEVA ZARAZE!

ISPRED FILOZOFSKOG FAKULTETA U SARAJEVU OTKRIVEN SPOMENIK SELMI AGIĆ I EDITI MALKOČ

- Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj je u svom obraćanju poručio da će ovo spomen-obilježje biti opomena i u Sarajevu i u drugim gradovima

ISPRED FILOZOFSKOG FAKULTETA U SARAJEVU OTKRIVEN SPOMENIK SELMI AGIĆ I EDITI MALKOČ

SARAJEVO, 11. oktobra - Druga godišnjica tragične pogibije studentica Selme Agić i Edite Malkoč obilježena je orktivanjem spomen-obilježja u dvorištu Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

"Mi se tokom ove dvije godine nismo borili za našu djecu, već za drugu djecu, da ona ne bi stradala. Ovaj spomenik je spomenik koji će biti podsjetnik na to šta se može desiti kada ste neodgovorni i nevaspitani", rekao je Amir Agić, otac nastradale Selme Agić.

Enesa Kekić, sestra Edite Malkoč, zahvalila je svima koji su na bilo koji način dali doprinos da se postavi spomen-obilježje tragično stradalim studenticama Editi Malkoč i Selmi Agić.

"Ovdje smo da dostojanstveno odamo počast Editi i Selmi. Naša osnovna misija je da ih čuvamo od zaborava i ovdje i u cijeloj BiH, a podizanje spomen-obilježja nam mnogo znači", rekla je Kekić.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj je u svom obraćanju poručio da će ovo spomen-obilježje biti opomena i u Sarajevu i u drugim gradovima.

"Oni koji su istrajali da se ovo spomen-obilježje izgradi čine plemenitu dužnost sjećanja na dvije divne djevojke koje su nedužno izgubile svoj život, ali u našim sjećanjima nastavljaju živjeti s nama", rekao je Škrijelj.

"Koliko vrijedi Selmin i Editin život i zašto je tako naglo prekinut? Ima li na ovom svijetu pravde? Ako je igdje mjesto za ovakva pitanja, onda je to ovdje - ispred Filozofskog fakulteta, mjestu na kojem se iz perspektive univerzalnih humanističkih vrijednosti valja suočiti s tim pitanjima", poručio je dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu je Muhamed Dželilović.

Podsjećamo, 10. oktobra 2016. u večernjim satima u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu Sanjin Sefić je Golfom 6 usmrtio Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe, studentice Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.

Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu osudilo je Sanjina Sefića na 14 i po godina zatvora za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično djelo neukazivanja pomoći povrijeđenoj osobi nakon saobraćajne nesreće. Ostali koji su se teretili za pomaganje izvršiocu nakon počinjenja krivičnog djela su oslobođeni.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING