INFO

  • VETERANI RATA GRADE DRUŠTVO MIRA: U CAZINU ODRŽANA RADIONICA NA KOJOJ SU VETERANI RATA GOVORILI O LIČNIM ISKUSTVIMA
  • JANUAR I ZDRAVLJE ŽENE: EVROPSKA SEDMICA PREVENCIJE RAKA GRLIĆA MATERNICE PREPORUČUJE REDOVNE PREGLEDE
  • OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE U USK: SUTRA POČINJE NASTAVA U DRUGOM POLUGODIŠTU
  • KAMP LIPA DANAS: SITUACIJA U ŠATORSKOM NASELJU SVE BOLJA, NJEMAČKI HUMANITARCI DOPREMILI POMOĆ ZA MIGRANTE
  • NOVI ZAKON O INSPEKCIJSKIM POSLOVIMA USK: INSPEKTORIMA NA TERENU OMOGUĆEN EFEKTIVNIJI RAD U NADZORU POŠTIVANJA ZAKONSKIH PROPISA
  • USK KORONA BILANS: TESTIRANA 52 UZORKA, 10 NOVOZARAŽENIH
  • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI PRETEŽNO OBLAČNO UZ SLABIJU KIŠU, SUSNJEŽICU I SNIJEG
  • BIH: MIGRANTI PREŽIVLJAVAJU U ŠUMI KOD BIHAĆA, TRI KILOMETRA OD GRANICE EU-A
  • O REZULTATIMA RADA NA GODIŠNJOJ PRESS KONFERENCIJI: FEDERALNA UPRAVA ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE PRIHODOVALA 15 MILIONA MARAKA U BUDŽET

IOM OBJAVIO KOLIKO SU NOVCA POTROŠILI NA MIGRANTE

- Evropska unija je od juna 2018. godine za IOM ili putem IOM-a doznačila 76.851.217 eura, a do decembra 2020. potrošeno je 51.560.327

IOM OBJAVIO KOLIKO SU NOVCA POTROŠILI NA MIGRANTE


SARAJEVO, 13. januara - Međunarodna organizacija za migracije u BiH (IOM) objavila je izvještaj koliko su dobili novca od Evropske unije za migrantsku krizu u BiH te koliko je i na šta potrošeno.

Evropska unija je tako od juna 2018. godine za IOM ili putem IOM-a doznačila 76.851.217 eura, a do decembra 2020. godine je potrošeno 51.560.327 eura.

Oni ističu da su do sada pomagali ukupno 59.139 migranata u BiH.

Na institucije BiH, kao direktna podrška, utrošeno je 3.398.679 eura ili 7 posto sredstava, operativni i administrativni troškovi su iznosili 1.326.368 eura ili 2 posto, 7.047.055 eura ili 14 posto je utrošeno ne uspostavu prihvatnih centara, a najviše 39.788.225 ili 77 posto na humanitarnu pomoć.

Direktna potrošnja išla je na nabavku 30 specijaliziranih vozila, vozila i kombija za Službu sa poslove sa strancima, Graničnu policiju BiH i policiju Unsko-sanskog kantona, zatim na finansiranje plaća za 25 službenika Službe za poslove sa strancima, te na troškove smještaja i hrane za policajce iz Republike Srpske, Granične policije i inspektore SPS-a u Zvorniku, Foči, Bijeljini, Bihaću i Trebinju.

Na direktnu podršku institucijama BiH utrošeno je 3.398.679 eura.

Novac je utrošen i na nabavku i postavljanje 562 kontejnera za smještaj i toalet u Ušivku, Blažuju, Lipi, Biri, Sedri, Borićima i Miralu.

Kako navode iz IOM-a nabavljeno je 5.900 kreveta na sprat i više od 10.000 madraca i posteljine, 1.300 radijatora i grijalica, 45 industrijskih mašina za pranje i sušenje veša, i 900 IT uređaja za registraciju korisnika, pristup internetu u svim centrima i unutrašnji sistem za videonadzor u kampovima u svrhu sigurnosti kampova…

Što se tiče hrane potvrdili su da se dostavlja iz Kantona Sarajevo (Pomozi.ba), a to rade i Crveni križ USK te Grada Bihaća.

Neprehrambeni proizvodi su proizvodi neophodni za ličnu higijenu, poput sapuna, šampona za kosu, četkica za zube, odjeće, obuće i drugih sitnih stvari neophodnih za svakodnevni život migranata i tražilaca azila.

Novac je utrošen i na usluge osiguranja koje omogućavaju sigurno okruženje za sve korisnike centara.

IOM trenutno zapošljava 423 osobe u prihvatnim centrima i svojim terenskim timovima.

Od tog broja, 421 je državljanin BiH, a dva nisu. Također, više od 50 posto zaposlenih je sa teritorije Unsko-sanskog kantona. Druga velika grupa dolazi sa teritorije Kantona Sarajevo, stoji u izvještaju IOM-a.

 

 

 

 

 

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING