INFO

  • FEDERALNI ZASTUPNICI DANAS RASPRAVLJAJU O ZAHTJEVIMA RUDARA
  • KORONA BILANS: U USK 38 NOVOZARAŽENIH OSOBA I JEDAN SMRTNI ISHOD
  • DANAS NASTAVAK PREGOVORA RUDARA I VLADE FBIH OKO DVIJE SPORNE TAČKE
  • KORONAVIRUS U BIH: 384 NOVOZARAŽENIH I 42 SMRTNA SLUČAJA
  • KONFERENCIJA ZA MEDIJE: SINDIKATI TRAŽE JEDNAK TRETMAN KAO I KOD OSTALIH BUDŽETSKIH KORISNIKA
  • VRIJEME DANAS: MALO DO UMJERENO OBLAČNO
  • BIH ĆE BACITI SKORO POLA MILIONA VAKCINA

INZKO: TRAŽIT ĆU DA SE DODIKU ZABRANI PUTOVANJE U EU AKO NE UKLONI PLOČU S IMENOM RADOVANA KARADŽIĆA

- Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini jučer je iznio šestomjesečni izvještaj u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija gdje je iznio konkretne zamjerke i najavio moguće sankcije pojedincima

INZKO: TRAŽIT ĆU DA SE DODIKU ZABRANI PUTOVANJE U EU AKO NE UKLONI PLOČU S IMENOM RADOVANA KARADŽIĆA

BIH, 6. novembra -Dodika zbog opstrukcij ai podrivanja državnih institucija. Naglasio je da će Dodiku ostaviti rok od šest mjeseci da ukloni ploču sa studentskom doma na Palama s imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića.

"Ako se ta ploča ne ukloni do maja 2021. ja ću tražiti da Dodik ne može putovati u zemlje Evropsk eunije. Ja u tome nisam sam. Pa prije nekoliko dana je Heiko Mass, njemački ministar vanjskih poslova rekao da oni koji veličaju ratne zločince za njih nema mjesta u EU", kazao je između ostalog.

 

Žalbe HNS-a na izvještaj u UN-u ocijenio je smiješnim.

"Ja sam visoki predstavnik i samo predstavljam činjenice, prezentujem onako kako jeste. Možda oni sami sebi štetu prave. Jasno kažem da je bila neka misa zahvalnica za Darija Kordića, ratnog zločinca te da je on držao predavanje na fakultetu u Zagrebu", kazao je između ostalog.

Inzko se pozvao na izvještaj Evropske komisije o Bosni i Hercegovini, naglasivši da je postignut ograničen napredak u većini ključnih reformskih područja neophodnih za ispunjavanje obaveza članstva u Evropskoj uniji.

"Političkim čelnicima u BiH, koji jednoglasno nastavljaju javno izražavati potporu članstvu zemlje u EU, ova bi procjena trebala poslužiti kao poziv na akciju da ostave po strani svoje razlike i donesu reforme potrebne za pomak naprijed", stoji u izvještaju.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

RTVUSK LIVE

MARKETING