INFO

  • GODIŠNJICA SMRTI MIRSADA CRNKIĆA: KOMANDANT KOJI JE SANJAO POVRATAK U SLOBODNU BOSANSKU KRUPU
  • USK KORONA BILANS: TESTIRANA 84 UZORKA, NOVOZARAŽENE 3 OSOBA
  • DOMAĆI PROGRAMI POMOĆI: ISKORISTITI PROGRAME POMOĆI PODUZETNIŠTVU, POLJOPRIVREDI I PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI
  • KB U BIHAĆU: ZDRAVSTVENO STANJE MLAĐE ŽENSKE OSOBE IZ VELIKE KLADUŠE VEOMA TEŠKO
  • BOSANSKA KRUPA: PLANIRANA I OSIGURANA BUDŽETSKA PODRŠKA POLJOPRIVREDI
  • SPORT U DOBA PANDEMIJE: BOLJA PERSPEKTIVA SPORTA JOŠ UVIJEK U POZICIJI NADANJA
  • U VEČERAŠNJEM TV DNEVNIKU: O FEDERALNIM PROGRAMIMA ZAPOŠLJAVANJA GOVORI DIREKTORICA HELENA LONČAR
  • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME

IN MEMORIAM: MIRZA SADIKOVIĆ 1955 - 2019.

- Danas je u Bihaću u 64. godini preminuo naš cijenjeni kolega novinar, Mirza Sadiković

IN MEMORIAM: MIRZA SADIKOVIĆ 1955 - 2019.

BIHAĆ, 12. jula - Mirza Sadiković je rođen 1955. godine u Srebrenici u obitelji prosvjetnih radnika a odrastao je u Cazinu, kojem je kao zavičaju ostao vjeran cijelog života. Osim u Cazinu, školovao se u Bosanskoj Krupi, Bihaću i Sarajevu. Srednju školu je završio u Bihaću, a potom studij srpsko-hrvatskog/hrvatsko-srpskog jezika i južnoslovenskih književnosti u Sarajevu. Njegov doprinos društvu počinje od rane mladosti kada se uključio u rad omladinskih i društvenih organizacija koje su okupljale mlade, a aktivno se bavio i sportom.

Novinarstvom se profesionalno počeo baviti 1984. godine u listu „Oslobođenje“, kao dopisnik sa područja Bihaćke regije. Potom je radio u RTV Sarajevo od 1987. godine, gdje s kraćim prekidima, ostaje sve do 2015. godine. Poseban doprinos dao je u odbrani Bosne i Hercegovine. U odbranu se uključio od prvog dana i to u jedinice TO, zatim 503. brigade, Unsko -sanske operativne grupe i Petog korpusa Armije Republike BiH, u kojem je ostao sve do oslobođenja. U tom je periodu radio na uspostavi Informativne službe Petog korpusa, osposobljavanju radio-tv sistema Bihaćkog okruga i probijanju medijske blokade u kojoj se nalazio Bihaćki okrug.

S više od pet hiljada tekstova i priloga tokom agresije na BiH, poslanih na RTV BiH, zatim HRT, listove „Oslobođenje“, „Ljiljan“, doprinio je proboju istine o borbi i odbrani u Bihaćkom okrugu. U periodu od juna 1994. do juna 1996. obavljao je dužnost direktora RTV Bihać. Nakon oslobođenja vraća se u matičnu kuću RTV BiH, gdje daje veliki doprinos u radu Informativno-tehničkog centra BiH svakodnevno izvještavajući o događajima, obnovi i svemu što se dešavalo na prostorima Bosanske krajine.

Njegov novinarski rad, posebno reporterski, kojem je ostao vjeran gotovo cijeli radni vijek, bio je dragocjen - prilozi o običnim ljudima Krajišnicima, o aktivnostima u selima, gradovima, razgovori sa poljoprivrednim proizvođačima, zanatlijama, kao i ankete na ulicama o aktuelnim temama, te  izvještaji sa događaja i manifestacija u sebi su nosili duh Bihaća i Krajine, ali i svakog grada i dijela Unsko-sanskog kantona. S posebnom pažnjom i pijetetom je izvještavao o stradalnicima i povratnicima, ekshumacijama masovnih grobnica, a pažljivo biranim riječima u svojim tekstovima i reportažama nastojao je potaknuti suprotstavljene strane na pomirenje i suživot, posebno na prostoru Cazinske krajine i Velike Kladuše, ali i šire.

Najveća novinarska vrijednost je što je uspio da, u svojim tekstovima, reportažama, izvještajima sa terena u mnogim kriznim situacijama, te bolnim temama koje se odnose na rat i stradanja, smiri tenzije i da objektivno mišljenje. Aktivno je radio u više humanitarnih i nevladinih organizacija koje su radile na povratku, obnovi i vraćanju povjerenja.

Svoj doprinos je dao u Društvu novinara BiH, a dobitnik je najvišeg novinarskog priznanja u BiH-nagrade „Srđan Aleksić“ za kontinuirano izvještavanje o ljudskim pravima i razvoj društveno odgovornog novinarstva i doprinos u izgradnji BiH, zatim promociji ljudskih prava, empatiji i senzibiliziranju javnosti za istinske civilizacijske vrijednosti. Pored ovog dobitnik je Plakete Unije za održivi povratak i integracije BiH za nesebičan dugogodišnji doprinos i podršku izbjeglicama i raseljenim licima, provođenju Aneksa VII Dejtonskog mirovnog ugovora.

Pored toga, za izuzetna ostvarenja i postignute rezultate u oblasti novinarstava u ratnom i poslijeratnom periodu, a naročito za nesebičan doprinos na očuvanju i razvoju društveno odgovornog novinarstva i promociju ljudskih prava te istinskih vrijednosti humanizma, laureat je i najvišeg prizanja Grada Bihaća – Povelje 26. februar.

Ostavio je snažan pečat u organizacionom jačanju Informativno-tehničkog centra RTV BiH Bihać, kao programski koordinator, a dao je nesebičan doprinos u RTV Unsko-sanskog kantona – u kreiranju i realiziranju više programskih projekata šireg značaja te u profesionalnom izvještavanju i kreiranju javnog mnijenja kao najveće vrijednosti demokratskog društva.

Aktivno se bavio i publicističkim i književnim radom. Objavio je više dokumentarnih reportaža, priča, dokumentarnih filmova, a autor je i romana „Tomašica - vjetar tišine“.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING