INFO

  • NEVIĐENA MASOVNA TUČA U JEDNOM BH. GRADU: POLICIJA PRIVELA PET OSOBA
  • PROIZVOĐAČI VAKCINE PROTIV KORONE: NE ODGOVARAMO ZA NUSPOJAVE
  • LIGA ŠAMPIONA: CHELSEA PROTIV BAYERNA BEZ AZPILICUETE I PULIŠIĆA
  • KCUS: NOVOZARAŽENIH 61, U IZOLATORIJU NA PODHRASTOVIMA 69 PACIJENATA
  • MINISTAR UNUTRAŠNJIH POSLOVA AUSTRIJE: ILEGALNE MIGRANTE U BIH VRATITI U ZEMLJE PORIJEKLA
  • VREMENSKA: I DANAS SUNČANO I TOPLO, ALI OD SUTRA SLIJEDE PROMJENE
  • ŠEST SMRTNIH SLUČAJEVA I JOŠ 40 POZITIVNIH NA SARS-COV-2 U BIH
  • ZASTRAŠUJUĆE: U AUSTRALSKIM POŽARIMA STRADALO GOTOVO TRI MILIJARDE ŽIVOTINJA
  • U FEDERACIJI BIH U JUNU 89,3 POSTO MANJE TURISTA NEGO U ISTOM PERIODU PROŠLE GODINE

IDEJA POLJOPRIVREDNOG KLASTERA IMA DOBRE TEMELJE U BOSANSKOM PETROVCU

- Protekle godine na području USK začeta je ideja formiranja poljoprivrednog klastera. Jedna od njegovih sekcija je i sekcija ljekovitog bilja i šumskih plodova. Pozitivna je to priča za razvoj poljoprivredne proizvodnje cijelog kantona, a posebno Bosanskog Petrovca...

IDEJA POLJOPRIVREDNOG KLASTERA IMA DOBRE TEMELJE U BOSANSKOM PETROVCU


BOSANSKI PETROVAC, 28. jula - Ideju formiranja poljoprivrednog klastera u USK, prošle godine je inicirao IFAD. Formirane su tri sekcije - voće, povrće i ljekovito bilje i šumski plodovi.

Predsjednik sekcije ljekovitog bilja i šumskih plodova koja je već krenula sa pripremnim aktivnostima je Mirjana Brajdić iz Bosanskog Petrovca. Kako nam je kazala u telefonskom razgovoru, već 15 zainteresiranih pravnih lica radi aktivno sa otkupom šumskih plodova ili gljiva.

U Općinskoj Upravi formiranje sekcije, ali i Klastera općenito, vide kao mogućnost razvoja. Dejan Prošić, načelnik Bosanskog Petrovca smatra da je to velika šansa za budući razvoj ove općine, posebno kada se radi o samoniklom ljekovitom bilju. Ono što je još uvijek upitno, ali se mora unaprijediti u predstojećem vremenu jeste prerada i izvoz finalnih proizvoda a ne sirovine što je sad praksa.

Kako je Bosanski Petrovac u nepovoljnom položaju po pitanju kultura koje se mogu uzgajati na visini na kojoj se prostire Općina, u općinskoj administraciji ovaj sektor vide kao jako pozitivnu stvar za njen poljoprivredni razvoj.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING