INFO

  • USK KORONA BILANS: TESTIRANO 59 UZORAKA, NOVOZARAŽENA JEDNA OSOBA
  • BIH: STIGLO 10.530 DOZA VAKCINA BIONTECH/PFIZER
  • PO ODLUCI EU: BIH OPET NIJE NA EVROPSKOJ LISTI DRŽAVA KOJE SU SIGURNE ZA PUTOVANJE
  • IZRAEL IZVEO ZRAČNI NAPAD NA GAZU, PRVI OD PREKIDA VATRE 21. MAJA
  • PRIJAVE DO KRAJA JUNA: BBI BANKA OBEZBIJEDILA MILION MARAKA ZA STIPENDIRANJE UČENIKA I STUDENATA U BIH
  • VIJEĆE MINISTARA BIH: UTVRĐEN PRIJEDLOG ZAKONA O CARINSKIM PREKRŠAJIMA
  • KRIJUMČARENJE MIGRANATA U BIH: PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DVOJICE AFGANISTANACA
  • POTPISIVANJEM UGOVORA O STIPENDIRANJU I FINANSIJSKA PODRŠKA OD STRANE BTF I MINISTARSTVA OBRAZOVANJA USK
  • GDJE GRAĐANI BIH MOGU PUTOVATI I KAKO?
  • DAN BRANILACA GRADA BIHAĆA

IAKO JE VEĆ OSUĐEN – SRAMOTNO JE NJEGOVO VELIČANJE

- U Prijedoru i okolnim mjestima izvršeni su zločini, ubistva i etničko čišćenje nad oko 50.000 nesrpskih stanovnika

IAKO JE VEĆ OSUĐEN – SRAMOTNO JE NJEGOVO VELIČANJE


PRIJEDOR, 08. juna - Veliki broj njih prošao je i kroz zloglasne prijedorske logore. Prvostepenom presudom od 22. novembra 2017. godine Ratko Mladić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora po 10, od ukupno 11 tačaka optužnice i to zbog genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, ali ne i za genocid u šest bh. općina među kojima je i Prijedor. Na tu presudu žalili su se i odbrana i tužilaštvo. Tužilaštvo smatra da je prvostepeno vijeće pogriješilo kada zločine u ovim općinama nije okarakterisalo kao genocid.

U pokolju mještana prijedorskog naselja Zecovi, Fikretu Bačiću ubijeno je više od 30 članova porodice, među kojima supruga i dvoje djece. Za njega nikad nije bilo dileme, tadašnji vojno-politički vrh takozvanih bosanskih Srba genocid je počeo u Prijedorskoj regiji, a završio u Srebrenici.

Tada kao 14-godišnjak, zločin nad 18 članova porodice preživio je i Zijad Bačić. Ubili su ih pred njegovim očima. Od njih 18, devetoro je bilo djece, najmlađe dijete je imalo 3 godine.

O razmjerama zločina, koji su se desili u ovoj regiji svjedoče i preživjeli logoraši Omarske, Trnopolja i Keraterma. Naviše ih vrijeđa veličanje zločinaca od strane njihovih komšija.

Uz sve ono što se desilo njihovim stanovnicima, Kozarac, Zecovi i ostala mjesta u Prijedorskoj regiji ipak su postala simbolom povratka i obnove života. U ova se naselja vratilo više od polovine preživjelih prijeratnih stanovnika. Onima koji negiraju i umanjuju zločine koji su se desili i čiji su bili svjedoci poručuju da nikad neće odustati od traženja pravde.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING