INFO

  • NEVIĐENA MASOVNA TUČA U JEDNOM BH. GRADU: POLICIJA PRIVELA PET OSOBA
  • PROIZVOĐAČI VAKCINE PROTIV KORONE: NE ODGOVARAMO ZA NUSPOJAVE
  • LIGA ŠAMPIONA: CHELSEA PROTIV BAYERNA BEZ AZPILICUETE I PULIŠIĆA
  • KCUS: NOVOZARAŽENIH 61, U IZOLATORIJU NA PODHRASTOVIMA 69 PACIJENATA
  • MINISTAR UNUTRAŠNJIH POSLOVA AUSTRIJE: ILEGALNE MIGRANTE U BIH VRATITI U ZEMLJE PORIJEKLA
  • VREMENSKA: I DANAS SUNČANO I TOPLO, ALI OD SUTRA SLIJEDE PROMJENE
  • ŠEST SMRTNIH SLUČAJEVA I JOŠ 40 POZITIVNIH NA SARS-COV-2 U BIH
  • ZASTRAŠUJUĆE: U AUSTRALSKIM POŽARIMA STRADALO GOTOVO TRI MILIJARDE ŽIVOTINJA
  • U FEDERACIJI BIH U JUNU 89,3 POSTO MANJE TURISTA NEGO U ISTOM PERIODU PROŠLE GODINE

HRVATSKA: OTVORENA IZLOŽBA "SPOMENICI NA NIŠANU - ZATIRANJE POVIJESTI I SJEĆANJA"

- Izložba se temelji na interaktivnom narativu "Zatiranje historije i sjećanja" koji prikazuje kako su teški zločini nad kulturnim, historijskim i vjerskim naslijeđem, počinjeni tokom ratova 1990-tih u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu, istraženi, rekonstruirani i procesuirani na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju u Haagu (MKSJ)

HRVATSKA: OTVORENA IZLOŽBA


ZAGREB, 20.aprila -  SENSE - Centar za tranzicijsku pravdu i Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću predstavili su multimedijalnu izložbu "Spomenici na nišanu - Zatiranje povijesti i sjećanja" u Gliptoteci HAZU-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Izložba se temelji na interaktivnom narativu "Zatiranje historije i sjećanja" koji prikazuje kako su teški zločini nad kulturnim, historijskim i vjerskim naslijeđem, počinjeni tokom ratova 1990-tih u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu, istraženi, rekonstruirani i procesuirani na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju u Haagu (MKSJ).

Otvorenju multimedijalne izložbe prethodio je uvodni razgovor na kojem su govorili Snješka Knežević, Zvonko Maković, Marko Sjekavica i Mirko Klarin.

Govornici su istaknuli kako zbog svog univerzalnog značaja za čovječanstvo, kulturno-povijesni i vjerski objekti uživaju zakonsku zaštitu u vrijeme oružanih sukoba.

Samo u Bosni i Hercegovini je tijekom rata 1990-ih godina namjerno uništeno 1.500 džamija, crkava i kulturnih spomenika, rečeno je, no ukazano je na slične okolnosti na Kosovu i u Hrvatskoj.

"Nije uništavan kamen Mostarskog mosta, uništavan je identitet jedne zajednice, nacije, kulture i ideologije. Došla je jedna era koja se želi lišiti svoje prošlosti i predaka. No, to nije ništa novo, postoji kontinuirano uništavanje spomenika od Francuske revolucije sve do danas. Uništavanje spomenika je opće mjesto u povijesti", kazao je povjesničar umjetnosti Zvonko Maković

Istaknuto je kako je do osnivanja MKSJ-a 1993. godine u sudskoj praksi bilo vrlo malo slučajeva procesuiranja ratnih zločina vezanih za kulturno naslijeđe.

U proteklih 20 godina pred MKSJ-om je vođeno 16 postupaka za zločine uništavanja i pljačke kulturnog i vjerskog naslijeđa koji su okvalificirani kao ratni zločin i zločin protiv čovječnosti. Ova praksa MKSJ-a predstavlja krupan korak u jačanju međunarodne zaštite kulturnog naslijeđa za vrijeme oružanih sukoba, poručeno je na izložbi.

Istaknuto je kako je najznačajniji doprinos MKSJ-a to što je u optužnicama i presudama utvrđeno da uništavanje objekata koji simboliziraju identitet pojedine grupe, u okviru etničkog čišćenja, predstavlja progon na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi i zločin protiv čovječnosti.

Na postavu i realizaciji izložbe sudjelovali su istaknuti ratni fotografi, brojne arhivske i muzejske institucije te ugledni međunarodni eksperti za kulturnu baštinu.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING