INFO

  • USK - SASTANAK PROSVJETARA I MINISTRA OBRAZOVANJA
  • DAN BABICA - AKUŠERKI
  • SVOJ RED ZA VAKCINACIJU JOŠ UVIJEK ČEKAJU POLICAJCI, PROSVJETNI I MEDIJSKI RADNICI
  • FEDERACIJA BIH IDE U NOVO ZADUŽIVANJE U VRIJEDNOSTI 50 MILIONA KM
  • KORONAVIRUS U BIH: 418 NOVOZARAŽENIH, PREMINULE 23 OSOBE
  • NA KCUS-U OD UKUPNO 17, OSTALA SVEGA ČETIRI ANESTEZIOLOGA: KO JE TRAŽIO DA DEMANTUJU NAVODE IZ PISMA
  • U FBIH DANAS POČINJE ISPLATA APRILSKIH PENZIJA
  • POZITIVNE VIJESTI: SMANJUJE SE BROJ ZARAŽENIH U USK

HRVATSKA: OBILJEŽENA 26. GODIŠNJICA RAKETIRANJA ZAGREBA

- Na Trgu svibanjskih žrtava 1995. odana je počast poginulim civilima koji su nastradali 2. i 3. svibnja 1995. godine u raketiranju Zagreba...

HRVATSKA: OBILJEŽENA 26. GODIŠNJICA RAKETIRANJA ZAGREBA

ZAGREB, 29. aprila  - Predstavnici Gradskog ureda za branitelje s predstavnicima Udruge hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije položili su na Trgu svibanjskih žrtava 1995. vijenac i zapalili svijeće u spomen poginulim civilima koji su nastradali 2. i 3. svibnja/maja 1995. godine u raketiranju glavnom grada Hrvatske, javlja Anadolu Agency (AA).

Prilikom raketiranja Zagreba smrtno je stradalo sedam, a ranjeno je preko 200 građana.

Biserka Markioli, dopredsjednica Udruge civilnih stradalnika Grada Zagreba i Zagrebačke županije istaknula je kako krivci za raketiranje civilnih žrtava nisu adekvatno kažnjeni.

Markioli je 1995. godine ranjena prilikom obavljanja svog posla u Petrinjskoj ulici, u užem centru grada Zagreba, prisjeća se. Bila je bolnički zbrinuta i danas ima visok stupanj invaliditeta.

Počast žrtvama odao je i bivši djelatnik Dječje bolnice u Klaićevoj ulici Zvonko Bakula koji je ranjen 3. svibnja prilikom eksplozija raketa Orkan koje su pogodile krug dječje bolnice, desetak minuta iza 12 sati.

“Nakon što sam ranjen, pao sam na pod, zatim mi je pred noge pala još jedna bomba koja na moju sreću nije eksplodirala. Ta bomba nakon pola sata ubila je prilikom pokušaja razminiranja Ivana Markulina, pirotehničara koji je požurio spasiti situaciju u Dječjoj bolnici”, kazao je Bakula.

Miodrag Demo iz Gradskog ureda za branitelje je istaknuo kako je za svibanjske žrtve osnovan spomen muzej koji prikazuje tijek događaja koji je doveo do napada na Zagreb. Demo je naglasio kako ranjeni i obitelji stradalih u ovom napadu, još uvijek nisu adekvatno zbrinuti od strane države.

Za odmazdu zbog Vojno-redarstvene operacije Bljesak, pobunjeni Srbi na čelu s Milanom Martićem, koji je u Haagu osuđen za napad na civile u Zagrebu, raketirali su 1995. godine uže središte glavnog grada Hrvatske pri čemu su gađani civilni ciljevi.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING