INFO

  • BORUT PAHOR U RADNOJ POSJETI BIH: SLOVENIJA JE SAVEZNIK PROŠIRENJA EU NA ZAPADNI BALKAN
  • SARAJEVSKI SASTANAK: SPRIJEČITI RAST BROJA NOVOZARAŽENIH NA PROSTORU FEDERACIJE BIH
  • USK: PRVE DOZE VAKCINA PROIZVOĐAČA ASTRA ZENECA OČEKUJU SE U PONEDJELJAK
  • KANTONALNA UPRAVA ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE: OSMI MART POD NADZOROM, ZAŠTITA ZDRAVLJA U IMPERATIVU
  • SUD BIH ODREDIO PRITVOR DARKU ELEZU DO MJESEC DANA
  • USK: POSLUŠATI RIJEČ STRUKE O NACRTU ZAKONA O PRAVOBRANILAŠTVU
  • NK JEDINSTVO – NAKON KVALITETNIH PRIPREMA OTVARAJU ŠESNAESTO KOLO PRVE LIGE FEDERACIJE BIH
  • TRANSPARENCY INTERNATIONAL U BIH: USVAJANJE IZMJENA I DOPUNA U CILJU UNAPREĐENJA ZAKONA O JAVNIM NABAVKAMA
  • BIH: REGISTROVAN 621 NOVI SLUČAJ ZARAZE KORONAVIRUSOM, PREMINULO 28 OSOBA
  • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME UZ KIŠU, SUSNJEŽICU I SNIJEG

HISTORIJSKI SPORAZUM EU I VELIKE BRITANIJE OKVIR BUDUĆE SARADNJE I SIGURNOST ZA RADNA MJESTA

- Delegacije Velike Britanije i EU dogovorile su da buduća trgovinska razmjena bude bez carina i bez kvota...

HISTORIJSKI SPORAZUM EU I VELIKE BRITANIJE OKVIR BUDUĆE SARADNJE I SIGURNOST ZA RADNA MJESTA

LONDON, 25. decembra – Velika Britanija i Evropska unija postigle su jučer sporazum o slobodnoj trgovini koji će spriječiti novogodišnji haos u prekograničnoj trgovini i donijeti sigurnost za poslove nakon niza godina previranja oko Brexita, prenosi Anadolu Agency (AA).

Dogovor je postignut nešto više od sedmice prije isteka roka, odnosno prije službenog okončanja procesa razlaza evropskog bloka i Velike Brianije. Velika Britanija se povukla iz političkih institucija Evropske unije 31. januara, a ekonomski prelazni period ističe 31. decembra.

Sada slijedi trka s vremenom za odobravanje i ratifikaciju sporazuma prije nego što Velika Britanija napusti ekonomske strukture EU na kraju godine. Britanski i evropski parlament moraju glasati o sporazumu.

Mjeseci napetih pregovora, koji se često bili na kušnji, postupno su smanjivali razlike između dvije strane u vezi s tri ključna pitanja: pravila poštene konkurencije, mehanizme za rješavanje budućih sporova i ribolovna prava. Prava brodova iz EU na ribolov u britanskim vodama bila su posljednja prepreka prije nego što je i ona riješena. Međutim, ključni aspekti budućih odnosa između EU i bivše članice ostaju neriješeni.

Britanski premijer Boris Johnson insistirao je na tome da će Velika Britanija “silno napredovati“ čak i ako ne bude postignut dogovor, a bude morala trgovati s EU pod uslovima Svjetske trgovinske organizacije. Ali, njegova Vlada priznala je da bi haotični izlazak vjerojatno doveo do zastoja u britanskim lukama, privremene nestašice nekih roba i povećanja cijena osnovne hrane.

Postignuti trgovinski sporazum sadrži blizu 2.000 stranica teksta koji još uvijek nije dostupan javnosti, a zvanični London i Brisel su u prvim izjavama naveli kako taj dokument garantira bescarinsku, neprekidnu i neuvjetovanu trgovinsku razmjenu koja iznosi 747 milijardi eura.

Britanska vlada je u svom saopćenju naglasak stavila na dogovorenu potpuno bescarinsku trgovinu, dok je Evropska komisija jučer objavila sažetak ugovora.

Sporazum, između ostalog, regulira i britansko-evropsku saradnju u oblastima prekograničnih prižanja usluga, investicija, poreza, transporta, ebergetike, ribarstva, povjerljivosti informacija i socijalne sigurnosti.

Delegacije Velike Britanije i EU dogovorile su da buduća trgovinska razmjena bude bez carina i bez kvota koje bi ograničavale strane u obimu izvoza i uvoza.

Obje strane su se obavezale na saradnju u borbi za očuvanje okliša, borbi protiv klimatskih promjena i da će pratiti poštivanje socijalnih i radničkih prava.

Formirat će se i mehanizam rješavanja sporova koji će služiti kap prepreka kršenje konkurencijskih prava i za zaštitu pravednih i jednakih uvjeta poslovanja.

Dogovoreno je i da dvije strane zajednički upravljaju ribnim rezervama u moru uz mogućnost Velike Britanije da razvija taj sektor, a da i njeni evropski partneri nastave ribariti. Naime u britanskim vodama obje strane trenutno imaju podjednaka prava na ribarstvo, ali Velika Britanija u narednih pet godina tu kvotu može povećati na omjer 75:25 u vlastitu korist.

London i Brisel su dogovorili i pravednu konkurenciju u korištenju kopnenog, pomorskog, zračnog i željezničkog transporta.

Velikoj Britaniji je ostavljena mogućnost da učestvuje u istraživačkim programima Evropske unije uz obavezno finansijsko učešće.

Dvije strane će pripremiti i okvire policijske i pravosudne saradnje u oblastima prekograničnog kriminala i terorizma.

Za sve sporove u vezi sa implementacijom dogovora nadležni će biti međunarodni arbitražni sudovi, a u tome neće nikakvu ulogu imati Evropski sud pravde koji se bavi sporovima između članica Unije.

Britanska vlada je saopćila da sporazum predstavlja dokaz da je ta zemlja vratila svoj puni suverenitet, izašla iz orbite Evropske unije, da više ne mora poštivati njena pravila i da više ne podliježe Evropskom sudu pravde.

Velika Britanija istupa i iz Erasmus programa za razmjenu studenata u Evropskoj uniji.

Britanski premijer Johnson je najavio formiranje novog programa “Turing“ koji će britanskim studentima omogućiti programe razmjene u cijelom svijetu, a koji je ime dobio po britanskom matematičaru Alanu Turingu koji je otkrio njemačke šifre i promijenio tok Drugog svjetskog rata.

Evropska unija će i nakon Brexita ostati najveći trgovinski partner Velike Britanije, ali dogovorena bescarinska trgovina je ključna u tome. Međutim dodatne troškove objema stranama i njihovim kompanijama mogla bi stvoriti obaveza dodatnih dodatnih dokumenata za robe, posebno onih iz poljoprivrednog sektora.

Čelnica britanskog finansijskog centra City of London Catherine McGuiness izrazila je zadovoljstvo postignutim sporazumom između Velike Britanije i Evropske unije i kazala je su to kompanije i narodi na obje strane i čekali.

Sporazumom je zadovoljno i rukovodstvo Unije britanskih automobilskih proizvođača (SMM).

 

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING