INFO

  • ZASJEDALA VLADA USK-A
  • DOM ZDRAVLJA BIHAĆ: TENDERSKE PROCEDURE USPORAVAJU PROJEKT IZGRADNJE NOVOG OBJEKTA
  • SANSKI MOST: BROJNIM SADRŽAJIMA PRIGODNO OBILJEŽENA 29. GODIŠNJICA FORMIRANJA 5. KORPUSA ARBIH
  • TIHE BOSANSKE HEROINE: ONE SU NEPOKOLEBLJIVO BRANILE SVOJU DOMOVINU
  • BOSANSKI PETROVAC: POTPISANI UGOVORI O DODJELI PLASTENIKA
  • DANAS SE OBILJEŽAVA DAN 5. KORPUSA ARBIH
  • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI PRETEŽNO OBLAČNO UZ KIŠU I PLJUSKOVE
  • BIHAĆ: U NAREDNIH 30 DANA SVI SEMAFORI BITI ĆE OSPOSOBLJENI
  • VLADA USK I SPORTSKI SAVEZ: NA PRIJEMU KARATISTA OBEĆANA ZNAČAJNIJA PODRŠKA KLUBOVIMA

HILJADE MIGRANATA ISPOD MOSTA U TEKSASU, ČEKA SE BIDENOVA REAKCIJA

- Hiljade migranata stigle su pod most koji povezuje gradove Del Rio u Teksasu i Acuñu u Meksiku i na velikoj vrućini podignuli improvizirani kamp, postavljajući tako pred američkoga predsjednika Joea Bidena novi pogranični problem s kojim će se morati suočiti

HILJADE MIGRANATA ISPOD MOSTA U TEKSASU, ČEKA SE BIDENOVA REAKCIJA

SVIJET, 17. septembar- Temperatura se penje i do 37 Celzijevih stepeni, a hrane i vode ima vrlo malo pa su stotine migranata bile prisiljene prijeći Rio Grande i vraćati se u Meksiko kako bi se opskrbile osnovnim namirnicama koje, kako su rekli Reutersovim novinarima, ne dobivaju na američkoj strani.

Migranti su uglavnom s Haitija, ali ima i onih s Kube te iz Venezuele i Nikaragve.

Teški uvjeti na granici odražavaju humanitarni izazov s kojim je suočen Biden, dok je broj uhićenih na granici najviši u zadnjih dvadeset godina. Američke vlasti uhapsile su u augustu na meksičkoj granici više od 195 hiljada migranata, pokazuju vladini podaci objavljeni u srijedu.

Carinska i pogranična služba nije odgovorila na pitanje koliko se ljudi nalazi u kampu u Del Riu, a jedan je službenik Reutersu u srijedu rekao da se tamo nalazi oko 6 hiljada ljudi.

Granična policija saopćila je da povećava broj osoblja u Del Riu kako bi osigurala "siguran i humani postupak". Za migrante su osigurani pitka voda i prijenosni WC-i, dodaje se u priopćenju.

Američki predsjednik Biden, demokrata, koji je dužnost preuzeo u januaru, odbacio je mnoge stroge imigracijske mjere koje je uveo njegov prethodnik, republikanac, Donald Trump.

Ipak, Biden se našao između pro-migrantskih grupa i nekih demokrata koji ga kritiziraju da ne čini dovoljno kako bi pomogao migrantima s jedne strane, i protivnika koji govore da je njegova politika potaknula ilegalnu imigraciju, s druge.

Del Rio se nalazi u okrugu Val Verde, koji je na izborima 2020. glasao za Trumpa. Neki stanovnici toga pograničnoga grada kažu da ih je savezna vlada napustila, kada je u pitanju pogranična sigurnost.

I migranti i meksički službenici kažu da se u idućim danima može očekivati još veći priliv migranata.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

RTVUSK LIVE

MARKETING