INFO

  • USPJEŠNO ZAVRŠEN CIKLUS EDUKACIJE ASISTENATA U NASTAVI S DJECOM S POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU
  • CRNO SLOVO NA PAPIRU: KAKO JE PCR APARAT UMJESTO U BIHAĆ OTIŠAO ZA MOSTAR???
  • RAZORNI ZEMLJOTRES ODNIO 26 ŽIVOTA U TURSKOJ I GRČKOJ, HILJADE SPASILACA OTKOPAVA RUŠEVINE
  • TEORIJA U PRAKSI PRVE POMOĆI: METODSKO - POKAZNA VJEŽBA PRUŽANJA POMOĆI UNESREĆENIMA
  • USK: PARTNERSKI OSIGURANA SREDSTVA ZA OPREMANJE CENTRA ZA PREKVALIFIKACIJU RADNE SNAGE
  • DANAS U VEĆEM DIJELU ZEMLJE SUNČANO UZ MALU DO UMJERENU NAOBLAKU
  • BIHAĆ: ODRŽANA KOMEMORATIVNA SJEDNICA POVODOM SMRTI AKADEMIKA MUJE DEMIROVIĆA

GRENLANDSKI LED VIŠE SE NE MOŽE SPASITI NI AKO SE KLIMATSKE PROMJENE ZAUSTAVE

- LEDENA površina na Grenlandu otopila se do tačke nakon koje nema povratka, a napori za usporavanje globalnog zagrijavanja neće je spasiti od raspadanja. Pokazuje to nova studija istraživača Sveučilišta Ohio State, piše CNN...

GRENLANDSKI LED VIŠE SE NE MOŽE SPASITI NI AKO SE KLIMATSKE PROMJENE ZAUSTAVE

ATLANTA, 18. augusta - "Ledena ploča sada je u novom dinamičnom stanju. Čak i kad bismo vratili klimu kakva je bila prije 20 ili 30 godina, još uvijek bismo prilično brzo gubili masu", rekao je Ian Howat, jedan od autora studije i profesor na Sveučilištu Ohio State.

Grenlandska ledena ploča godišnje gubi više od 280 milijardi metričkih tona leda koji se otapa u ocean, što je najveći pojedinačni doprinos porastu globalne razine mora, iznijela je Michalea King, vodeća autorica studije i istraživačica Sveučilišta Ohio State.

Gubitak leda posljednjih je godina toliko golem, kaže King, da je uzrokovao mjerljive promjene gravitacijskog polja iznad Grenlanda. Otapanje leda na Grenlandu pridonosi s više od milimetra porastu razine mora svake godine i vjerojatno će se to dodatno pogoršavati. Razina mora porast će za više od metra do kraja stoljeća te izbrisati plaže i obalne nekretnine.

Obalne američke savezne države poput Floride te otočke nacije s malom nadmorskom visinom posebice će biti pogođene. Porast razine mora od samo jednog metra mogao bi potopiti velika obalna područja. Četrdeset posto američke populacije živi u obalnim područjima koja su osjetljiva na porast razine mora, ističe CNN.

"Postoje mnoga mjesta, posebice u Floridi, na kojima bi porast od jednog metra mogao potopiti sadašnja kopnena područja. I to bi se dodatno pojačalo uraganima i olujama koje uzrokuju još veći porast razine mora", rekla je King.

Studija je također pokazala da se ledene površine povlače u rapidnim naletima, što dovodi do iznenadnih i nepredvidljivih porasta razine mora i otežava pripremu na posljedice. Studija je koristila satelitske podatke kroz četiri desetljeća kako bi izmjerila promjene u grenlandskom ledu. Autori su otkrili da se nakon 2000. godine ledena površina smanjila toliko brzo da snježne padavine ne bi mogle nadoknaditi ledenjake izgubljene zbog toplije oceanske vode čak ni kad bi se klima promijenila.

Zbog klimatskih promjena odjednom se povlače cijele obale leda, dodaje Howat napomenuvši da se svih 200 ledenjaka koji čine ledenu površinu na Grenlandu povlačilo istodobno. Iako se povlačenje grenlandske ledene ploče ne može preokrenuti, to je samo prva u seriji prijelomnih tačaka. Ako se klimatske promjene nastave ovim tempom, stopa topljenja bit će još gora.

"Prošli smo tačku bez povratka, ali pred nama ima još toga. Umjesto da to bude samo jedna prijelomna tačka u kojoj smo počelo rapidno gubiti ledenu površinu, radi se o stubištu u kojem smo pali na prvom koraku, ali ima još mnogo koraka prema dnu jame", zaključio je Howat za CNN. VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Novinarska nagrada
"Emin Huskić" 2020

IZBORI 2020MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING