INFO

 • FBIH: KORONAVIRUSOM ZARAŽENE JOŠ 173 OSOBE, NAJMANJE DVA SMRTNA SLUČAJA
 • BOSANSKI PETROVAC: CENTAR ZA ZA KULTURU I OBRAZOVANJE NA KORAK OD NEIZVJESNOSTI I TIŠINE
 • BIHAĆ: U ŽUPI ZAVALJE OBILJEŽEN BLAGDAN DJEVICE MARIJE
 • SEID OMEROVIĆ NOVI PREDSJEDNIK SAVEZA LOGORAŠA BIH
 • MARIJANSKA SVETIŠTA: KATOLICI DANAS SLAVE VELIKU GOSPU
 • NOVIH 89 SLUČAJEVA KORONAVIRUSA U REPUBLICI SRPSKOJ, TESTIRANO 489 UZORAKA
 • BIHAĆ: ODRŽANA MANIFESTACIJA IZAČIĆU PONOSAN MI BUDI
 • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME
 • KORONA VS TURIZAM U SUSJEDSTVU: AUSTRIJANCI BJEŽE IZ HRVATSKE
 • KORONAVIRUS U HRVATSKOJ: NOVA 162 SLUČAJA KORONAVIRUSA, DVOJE UMRLIH
 • ZARAZA A NE ZAVJERA: KORONAVIRUSOM U SVIJETU ZARAŽENO VIŠE OD 21,35 MILIONA LJUDI
 • CHUCK NORRIS ZAPRIJETIO ALEKSANDRU LUKAŠENKU: KAD JA REŽEM LUK, LUK PLAČE...

GRADSKA GALERIJA U BIHAĆU: SINOĆ OTVORENOM IZLOŽBOM ZAPOČEO JOŠ JEDAN HOD ULICOM BIŠĆA

- Likovnom izložbom po nazivom „Slike“, autora Mesuda Midžića, sinoć je, u Gradskoj galeriji u Bihaću otvorena 22. manifestacija „Ulicom Bišća“. Već tradicionalno u ovo doba godine, ova kulturna manifestacija, okuplja umjetnike različitih profila. Iako nije popularna kao Bihaćko ljeto, ne samo da je najstarija već i svojom kvalitetom i sadržajima predstavlja prepoznatljiv brend Grada Bihaća...

GRADSKA GALERIJA U BIHAĆU: SINOĆ OTVORENOM IZLOŽBOM ZAPOČEO JOŠ JEDAN HOD ULICOM BIŠĆA


BIHAĆ, 1. novembra - Mesud Midžić, slikarstvom se počeo baviti u djetinstvu, a na njega je značajno uticao slikar Muhamed Delić koji mu je predavao likovnu kulturu u osnovnoj školi. U svom šezdesetogodišnjem bavljenju slikarstvom izradio je radove na kartonu, platnu, drvetu i staklu, uglavnom u ulju, akriliku, temperi i akvarelu. Omiljeni motivi su mu rijeka Una, bosanske planine, krajiške kuće i nišani, mrtva priroda i stari gradovi.  Upravo njegovom desetom izložbom, u Gradskoj galeriji, u Bihaću, pod nazivom „Slike“ svečano je otvorena 22. manifestacija „Ulicom Bišća“.

- Ovo su slike od šezdesete pa do prošle godine. Odem u prirodu, u prirodi slikam uživo, u prirodi je najbolje, boje su drugačije u prirodi, kazao je Mesud Midžić, slikar.

O slikarstvu Midžića govorio je književnik i filozof Hrvoje Jurić, koji kaže da mir pejzaža i drugih prizora koje on bilježi na svojim slikama otkriva nam, već na prvi pogled, njegove unutrašnje nemire. Ti prizori, upravo zbog burne prezentacije, ne mogu se okarakterizirati kao puko „bilježenje“ nego se tu radi o promišljanju gledanog i viđenog, gdje slikar kao subjekt postaje jednako važan kao i objekt na koji se on stvaralački usmjerava.

- Neko ko s pažnjom ih posmatra da može u njima pronaći, ne samo Mesudovu ličnost, ne samo neke titraje njegove duše, nego i neke svoje vlastite dileme, neka svoja vlastita razmišljanja koja su na ovako lijep način uobličena, kazao je Hrvoje Jurić, književnik i filozof.

U narednih petnaest dana na programu je osamnaest sadržaja manifestacije „Ulicom Bišća“. Najmlađima se nudi projekcija crtanog filma, a starijim generacijama od izložbi, promocija knjiga, te stand-up komedije u izvedbama poznatog komičara Željka Pervana i "Magacin Kabare" iz Sarajeva.

- Ono što se na neki način posebno brendiralo, što upravo ova večerašnja noc pokazuje, na najbolji način, jeste duša našeg grada, gdje jedan umjetnik koji nije etabliran, koji nije toliko poznat, ipak dobije priliku da izlaze u etabliranoj Gradskoj galeriji, kao što je naša Gradska galerija u Bihaću, u kojoj su izlagali veliki, ipak dobije priliku i da posjeta bude ovakva kako ste vi rekli i zaista fascinantna, ja bih rekao velegradska i to je ono sto nas kao organizatore veseli i publike koja u tome uživa, kazao je Alen Zulić, direktor KC Bihać.

Midžić je izlagao na oko stotinu skupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovao je na brojnim kolonijama, dok je na koloniji „Za djecu centra Duga“, u Kulen Vakufu bio na svih sedamnaest susreta. Izložba „Slike“ koja je otvorena sinoć, publika će moci vidjeti do 12. novembra.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING