INFO

 • VREMENSKA: SUTRA SE U NAŠOJ ZEMLJI OČEKUJE SUNČANO VRIJEME UZ UMJERENU OBLAČNOST
 • BOSANSKA KRUPA: PLANIRANIM SREDSTVIMA U REBALANSU SANIRATI POSLJEDICE PANDEMIJE
 • ŠTA JE ANTIFA KOJU TRUMP NAZIVA TERORISTIČKOM OGRANIZACIJOM I DRŽAVNIM NEPRIJATELJEM BROJ JEDAN
 • DIVOVI I LEGENDE USKORO POD KOŠEVIMA: NBA LIGA SE NASTAVLJA SA 22 TIMA
 • MIGRANTSKI POKUŠAJI: GRANIČNI POLICAJCI BIH DANAS SPRIJEČILI VIŠE OD 170 ILEGALNIH PRELAZAKA
 • POZNATI ŠPANSKI MUZEJI OTVORENI NAKON 84 DANA
 • U CILJU ZAPOŠLJAVANJA ČLANOVA BORAČKIH PORODICA: U KANTONALNOM FONDU USTANOVLJENA NOVA KREDITNA LINIJA
 • BIHAĆ: VETERANI IDV AZRA PRISJETILI SE POGINULIH SABORACA I SLAVNIH RATNIH HEROJSTAVA
 • SPORTSKI CENTAR STENS U BIHAĆU: SPORTSKI DUH SE VRATIO NAKON TROMJESEČNE PAUZE
 • GALAJA 92: SJEĆANJE NA DANE OTPORA AGRESORU SANJANA I KLJUČANA
 • NA VLAŠIĆU PRONAĐENA LOKACIJA SA POSMRTNIM OSTACIMA VIŠE OSOBA
 • CRISTIANO RONALDO – PRVI MILIJARDER MEĐU NOGOMETAŠIMA

GRADOVI I OPĆINE SPAŠAVAJU POLJOPRIVREDNE PROIZVOĐAČE

- Što se tiče kantonalnih poticaja, u Ministarstvu poljoprivrede na kraju godine izvršena je preraspodjela sredstava: malinari i pčelari će dobiti sredstva koja nisu potrošena za laboratorijske pretrage za mlijeko, te tov junadi

GRADOVI I OPĆINE SPAŠAVAJU POLJOPRIVREDNE PROIZVOĐAČE

BOSANSKA KRUPA/ CAZIN, 22. decembra - Pored Kantona i gradovi i općine tokom godine, shodno planiranom budžetu, potpomogli su poljoprivrednu proizvodnju, te time proizvođačima u situaciji nesigurnog otkupa pojednih kultura i kašnjenja federalnih poticaja olakšali rad.

U općini Bosanska Krupa planiranom ovogodišnjem budžetu dodana su i nerealizirana sredstva od prošle godine, čime su pomogli proizvođače.

Bosanska Krupa kao i druge sredine bilježi odlazak stanovništva, a time i gašenje poljoprivrednih gazdinstava zbog manjka radne snage i neisplativosti pojednih vrsta proizvodnje. Općina ipak u skladu sa svojim mogućnostima podržava poljoprivrednike, te se planirana sredstava svake godine povećaju.

Prateći situaciju pomažu ugrožene proizvodnje poput malinara kojima su u 2017. godini isplatili 100.000 maraka. U godini pri kraju novčani poticaji išli su za proizvođače kornišona, vlasnike plastenika ali i ostale poljoprivrednike, kaže Armin Halitović, načelnik Općine.

Grad Cazin sa većim budžetom ipak je u poziciji da izdvoji značajanija sredstva. Rezultati su vidljivi i po tome što su s 11 miliona litara mlijeka, koje se proizvede u ovoj općini, u samom vrhu u FBIH.

Iako se manje farme gase, a uzgoj malina u najvećoj mjeri napušta, broj registriranih gazdinstava raste i trenutno ih je  skoro 3200.

Za one koji su nastavili rad općina je izdvojila 10 feninga po kg maline, a 140 maraka po dunumu za proizvodnju povrća na otvorenom. Ukupno je to u ovoj godini iznosilo 400.000 maraka.

Što se tiče kantonalnih poticaja, u Ministarstvu poljoprivrede na kraju godine izvršena je preraspodjela sredstava. Malinari i pčelari tako će dobiti sredstava koja nisu potrošena za laboratorijske pretrage za mlijeko, te tov junadi.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING