INFO

  • POREZNA UPRAVA FBIH: U PROŠLOJ GODINI ZABILJEŽENA REKORDNA NAPLATA POREZNIH OBAVEZA
  • KORONAVIRUS U BIH: JOŠ 2.969 NOVOZARAŽENIH, PREMINULE 33 OSOBE
  • BIHAĆ: UPRILIČENA PROMOCIJA UNIVERZITETSKOG UDŽBENIKA 'POSLOVNO PRAVO' AUTORA, PROF. DR. ALBINA MUSLIĆA
  • VREMENSKA: SUTRA SE OČEKUJE SLAB SNIJEG U VEĆEM DIJELU BIH
  • ZDRAVSTVO U RALJAMA ŽIVOTA: LJEKARA SVE MANJE, MOTIVA ZA ODLAZAK SVE VIŠE
  • U BIHAĆU ODRŽANA PLANSKA SKUPŠTINA CRVENOG KRIŽA UNSKO-SANSKOG KANTONA
  • BIHAĆ: ODRŽAN SASTANAK PREDSTAVNIKA VLADE USK I REGULATORNE AGENCIJE ZA RADIJACIJSKU I NUKLEARNU SIGURNOST BIH
  • U USK NOVOZARAŽENO 310 OSOBA
  • U SARAJEVU ORGANIZIRAN PROGRAM POVODOM OBILJEŽAVANJA DANA SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA
  • UNIVERZITET U BIHAĆU: NA PUTU OD HISTORIJSKOG PROJEKTA DO TALAČKE KRIZE

GRADONAČELNIK BIHAĆA ŠUHRET FAZLIĆ UČESTVOVAO U RADU KONFERENCIJE O ODRŽIVOM UPRAVLJANJU ENERGIJOM

- Konferencija “Od klimatskog plana do akcije" organizovana je u okviru provedbe Akcionih planova održivog upravljanja energijom i prilagođavanja klimatskim promjenama, koje realizuje Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.

GRADONAČELNIK BIHAĆA ŠUHRET FAZLIĆ UČESTVOVAO U RADU KONFERENCIJE O ODRŽIVOM UPRAVLJANJU ENERGIJOM

SARAJEVO, 28. aprila – U 2021. godini, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini kroz projekte koje finansiraju Zeleni klimatski fond (GCF) i Globalni fond za životnu sredinu (GEF), nastavlja pružati podršku u implementaciji Akcionih planova održivog upravljanja energijom i prilagođavanja klimatskim promjenama, razvijenih za 37 partnerskih jedinica lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini.

U okviru provedbe Akcionih planova održivog  danas je održana konferencija "Od klimatskog plana do akcije" na kojoj je učestvovao i Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

Fazlić je govorio o dobrim praksama u ublažavanju klimatskih promjena, te važnosti prilagođavanja klimatskim promjenama, aktivnostima koje se trenutno poduzimaju i planiraju poduzeti u Gradu Bihaću.

“Glavni fokus našeg djelovanja jeste bilo uključivanje u implementaciju  projekta „Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u Bosni i Hercegovini“ koji je finansiran od strane Švicarske agencija za razvoj i saradnju. Zahvaljujući ovom izuzetnom projektu mi smo kroz Sistem za analizu rizika od katastrofa – DRAS (Disaster Risk Analysis System), koji je ustupljen gradu Bihać od strane Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) kroz implementaciju, dobili sve one potrebne informacije o opasnostima koje donose moguće velike poplave, a ta informacija sada je dostupana I građanima. Također, kroz projekat ćemo dodatno obučiti sve one učesnike u lancu intervencije nakon poplava, a riječ je o oblasti zdravstva, obrazovanja, poljoprivrede, socijalne zaštite I civilne zaštite” -istakao je gradonačelnik Fazlić.

Priprema SECAP/a se realizuje u okviru projekata "Povećanje ulaganja u javne objekte sa niskom emisijom ugljika" i „Pokretanje okolišnog finansiranja u svrhu nisko-karbonskog urbanog razvoja" (URBANLED), koji se realizuju u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Federalnim ministarstvom prostornog uređenja, Federalnim ministarstvom za okoliš i turizam, Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske. Akcioni plan održivog upravljanja energijom i prilagođavanja klimatskim promjenama (SECAP) ključni je dokument koji definira načine pomoću kojih će jedinice lokalne samouprave ostvariti svoje ciljeve u oblasti ublažavanja efekata i prilagođavanja klimatskim promjenama; sve u cilju smanjenja emisija stakleničkih plinova za 40% do 2030. godine.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

RTVUSK LIVE

MARKETING