INFO

  • BOGATA KOLEKCIJA OLDTIMERA U MOSTARU: OD RENAULTA 4 KOJI OBILAZI EVROPU DO BMW-A IZ 1936.
  • U SVIJETU KORONAVIRUSOM ZARAŽENO VIŠE OD 99 MILIONA LJUDI
  • U PARLAMENTU BIH SUTRA OKRUGLI STOL: TRGOVSKA GORA - AKTUELNO STANJE SEIZMIČKIH AKTIVNOSTI
  • REAKTIVNA NEDJELJA: U BANJOJ LUCI DANAS SJEDNICA SNSD-A ZBOG ODLUKE CIK-A I IZJAVE BAKIRA IZETBEGOVIĆA
  • NAJAVLJENO I AKTUELNO: U FOKUSU SITUACIJA SA MIGRANTIMA I IZBJEGLICAMA
  • BLOOMBREG MAPA VAKCINACIJE: PROTIV KORONAVIRUSA DO SADA VAKCINISANO 63 MILIONA LJUDI, BIH IZVAN SVIH SVJETSKIH TOKOVA
  • ISPOVIJEST HUMANITARCA: NAKON LIPE IMAM NOĆNE MORE, ONO ŠTO SAM DOŽIVIO NE IZLAZI MI IZ GLAVE
  • PRENOSI OSLOBOĐENJE: OD DANAS JE ZA ULAZAK U NJEMAČKU BH. GRAĐANIMA POTREBAN NEGATIVAN TEST NA KORONAVIRUS
  • PUNO MRAKA U FINE KUĆE STANE: NAVALNY TVRDI DA JE PUTIN ZA PALAČU NA CRNOM MORU POTROŠIO 1,4 MILIJARDE DOLARA
  • RUSIJA OPTUŽILA SAD DA SE PODRŠKOM DEMONSTRANTIMA MIJEŠA U NJENA UNUTRAŠNJA PITANJA

GRADONAČELNIK BIHAĆA O OPTUŽBAMA DA JE KSENOFOB I FAŠISTA: LAKO JE PISATI SAOPŠTENJA IZ TOPLIH UREDA U SARAJEVU I EUROPI, DOĐITE U BIHAĆ

- Migrantska kriza ne jenjava, u Unsko-sanskom kantonu tenzije, osobito u Bihaću, nakon što se dogodio još jedan pokušaj ubistva za koje se sumnjiče migranti. Mještani u strahu i ogorčeni na nadležne

 GRADONAČELNIK BIHAĆA O OPTUŽBAMA DA JE KSENOFOB I FAŠISTA: LAKO JE PISATI SAOPŠTENJA IZ TOPLIH UREDA U SARAJEVU I EUROPI, DOĐITE U BIHAĆ

BIHAĆ, 5.januara - O tome je govorio gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Da li je potpisan memorandum i kakve su obaveze?

"Mi smo sada u nekakvom procesu usaglašavanja obaveza u memorandumu. Što se nas tiče obaveze su jasne i nije problem da ih ispoštujemo. Odnose sa na vodu, struju i pristupni put".

Kada bi prihvatni kamp mogao biti u punom kapacitetu?

"Ne znam tačno, ali ne treba veliki posao da se to uradi, voda je već gore, treba se osigurati struja i kreveti u šatorima. Mislim da se sve može vrlo brzo završiti ako ima dobre volje. Moram reći i da migranti imaju svoju filozofiju - ne znam koliko oni žele biti u tim šatorima. Ukoliko budu i oni sarađivali - u kratkom vremenu bi moglo sve da funkcioniše".

Ovih dana pojavile su se informacije o sumnjivim osobama na području USK, osobama koje se predstavljaju kao humanitarni radnici, a navodno koriste situaciju da migrante podstiču na proteste. Šta vi o tome znate?

"Ne znam mnogo o tome, ali znam da sva ta priča oko migranata je blisko povezana sa organizovanim kriminalom. Ima različitih interesa. Mislim da agencije, policijske i sigurnosne, imaju više informacije. Ali sve o izlasku migranta iz Lipe mi je nerealno i nešto što se nije moralo desiti. Imali su dobre uslove i onda odjednom migranti kažu da nevaljaju, zapale se šatori, završe na ledini i onda tek nemaju nikakvih uslova. To je prilično konfuzna situacija za mene.

Pozdravljam uključivanje državnih institucija i to me ohrabruje. Čim se to sve organizuje znači manje migranata po napuštenim prostorima u Bihaću i manje problema".

Kako odgovarata na optužbe da ste “ksenofob” i “fašista”?

"Nisam želio ulaziti u polemike sa nekim ko sjedi u Sarajevu ili u Evropi. Naravno, kad se gleda iz jednog ugla, da niko ne pomaže 1.000 ljudi može se i očekivati kritika. Međutim, treba situaciju sagledati u kompletu. Ali, ovakve teške riječi nemaju opravdanje.

Mi smo tri godine branili ugled ove države. Radili smo stvari koje su išle na štetu grada Bihaća da bi upravo bili humani. Ja sve pozivam, posebno te “salonske humaniste”, da dođu na teren i uključe se. Lako je pisati na Facebooku i izdavati saopštenje iz toplih ureda", rekao je Fazlić, piše N1.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING