INFO

  • ZASJEDALA VLADA USK-A
  • DOM ZDRAVLJA BIHAĆ: TENDERSKE PROCEDURE USPORAVAJU PROJEKT IZGRADNJE NOVOG OBJEKTA
  • SANSKI MOST: BROJNIM SADRŽAJIMA PRIGODNO OBILJEŽENA 29. GODIŠNJICA FORMIRANJA 5. KORPUSA ARBIH
  • TIHE BOSANSKE HEROINE: ONE SU NEPOKOLEBLJIVO BRANILE SVOJU DOMOVINU
  • BOSANSKI PETROVAC: POTPISANI UGOVORI O DODJELI PLASTENIKA
  • DANAS SE OBILJEŽAVA DAN 5. KORPUSA ARBIH
  • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI PRETEŽNO OBLAČNO UZ KIŠU I PLJUSKOVE
  • BIHAĆ: U NAREDNIH 30 DANA SVI SEMAFORI BITI ĆE OSPOSOBLJENI
  • VLADA USK I SPORTSKI SAVEZ: NA PRIJEMU KARATISTA OBEĆANA ZNAČAJNIJA PODRŠKA KLUBOVIMA

GRAĐANI SE POZIVAJU NA MASOVNU IMUNIZACIJU, NADLEŽNI KAŽU – IMA VAKCINA

- Epidemiološka situacija u BiH za sada je povoljna. Ima i dovoljno vakcina, kažu nadležni. Pozivaju na masovnu imunizaciju. I kantone i građane, iako se još čeka na prvu direktnu direktnu nabavku vakcina u FBiH.

GRAĐANI SE POZIVAJU NA MASOVNU IMUNIZACIJU, NADLEŽNI KAŽU – IMA VAKCINA

SARAJEVO, 27. jula - Broj novozaraženih koronavirusom u BiH nije zabrinjavajući. No, jeste broj vakcinisanih, odnosno nevakcinisanih. U zalihama, federalni Zavod za javno zdravstvo ima nešto više od 161 hiljadu vakcina. Stoga će se proširiti lista prioritetnih skupina.

"Predložili smo da se počne sa cjepljenjem uposlenih u obrazovnom sektoru, policiji, vatrogasnim službama, socijalnog zaštiti i medijima, te studenti fakulteta zdravstvenih usmjerenja", rekao je Siniša Skočibušić, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Kantoni su pozvani da, u skladu sa količinom dostupnih doza vakcina, krenu u masovnu imunizaciju građana. Danas poziv, sutra naredba – kažu iz federalnog Ministarstva zdravstva.

"Dan otvorenih vrata" u KS

"Danas je to preporuka i ide prema Federalnoj vladi, informacija šta smo uradili. Sutra već, sve te preporuke ćemo pretvoriti u naredbe, kao bismo imali jedinstvenu situaciju i postupanja na cijeloj teritoriji FBiH", izjavio je Goran Čerkez, pomoćnik u Ministarstvu zdravstva FBiH.

U sarajevskom kantonu prvi tzv. "dan otvorenih vrata" počinje 31. jula.

I u narednim danima u Zetri moći će se vakcinisati građani mlađi od 60 godina. Već sutra biće pozvano oko 3.500 građana koji su se prijavili za vakcinaciju. Svaki naredni dan, dakle sve do 31. jula, biće pozivano oko tri hiljade građana, kako je kazano iz kantonalnog Ministarstva zdravstva, radnici esencijalnih zanimanja, poput policijskih službenika, prosvjetnih radnika, vatrogasaca, radnika u socijalnog službi itd.

U međuvremenu nastavljena je revakcinacija. U ovaj kanton dopremljeno je oko 24 hiljade doza Astra Zenece.

Stabilno i u RS

I u Republici Srpskoj epidemiološka situacija je stabilna. Mali je broj novozaraženih, ali i hospitalizovanih. No, ne treba se opuštatati, savjetuju stručnjaci. Niti ublažavati epidemiološke mjere. Sve dok se ne imunizira oko 80 posto građana.

"Kada smo imali posla sa onim originalnim virusom Sars-Cov-2, procijene su bile da je dovoljno nekih 60-70% obuhvat dovoljan da lta zaustavi epidemiološke širenje bolesti. Međutim, imamo posla sa vaijantama koje se brže šire, treba nam veći obuhvat vakcinacijom da bismo spriječili epidemijsko širenje", riječi su Jele Aćimović, epidemiologinje u Institutu za javno zdravstvo RS.

"Ne možemo da predvidimo u kojem pravcu epidemija ide i kada će završiti. Da bi se transmisija smanjila mi znamo šta moramo uraditi kao institucija i pojedinci uz jačanje vakcinacije. Moramo pojačati testiranje", poruka je Fabija Scana, šefa Ureda WHO u BiH.

A kada ćemo znati da je kraj pandemije? Epidemiolozi kažu, kada prođe dvostruki period inkubacije, tačnije 28 dana, bez potvrđenog slučaja zaraze. Što nažalost, ne možemo očekivati uskoro.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

RTVUSK LIVE

MARKETING