INFO

  • USK - SASTANAK PROSVJETARA I MINISTRA OBRAZOVANJA
  • DAN BABICA - AKUŠERKI
  • SVOJ RED ZA VAKCINACIJU JOŠ UVIJEK ČEKAJU POLICAJCI, PROSVJETNI I MEDIJSKI RADNICI
  • FEDERACIJA BIH IDE U NOVO ZADUŽIVANJE U VRIJEDNOSTI 50 MILIONA KM
  • KORONAVIRUS U BIH: 418 NOVOZARAŽENIH, PREMINULE 23 OSOBE
  • NA KCUS-U OD UKUPNO 17, OSTALA SVEGA ČETIRI ANESTEZIOLOGA: KO JE TRAŽIO DA DEMANTUJU NAVODE IZ PISMA
  • U FBIH DANAS POČINJE ISPLATA APRILSKIH PENZIJA
  • POZITIVNE VIJESTI: SMANJUJE SE BROJ ZARAŽENIH U USK

GODIŠNJICA: PRIJE 41 GODINU, NA DANAŠNJI DAN, PREMINUO JE JOSIP BROZ TITO

- Na današnji dan prije 41 godina, u Ljubljani je preminuo predsjednik nekadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) i Saveza komunista Jugoslavije Josip Broz Tito...

GODIŠNJICA: PRIJE 41 GODINU, NA DANAŠNJI DAN, PREMINUO JE JOSIP BROZ TITO


BIHAĆ, 04. maja - Josip Broz Tito bio je vođa jugoslovenskih partizana u Drugom svjetskom ratu i lider Komunističke partije Jugoslavije. Na čelu Jugoslavije bio je od 1945. do smrti 4. maja 1980. Izveo je zemlju iz sovjetskog bloka i bio jedan od lidera Pokreta nesvrstanih zemalja.

Sahranjen je u Kući cvijeća u Beogradu, a njegovoj sahrani prisustvovalo je više od 200 delegacija iz cijelog svijeta, predsjednika, premijera, kraljeva i vladara i lidera stranaka iz 107 zemalja. Među njima su bili i Indira Gandi, Margaret Tačer, Leonid Brežnjev i mnogi drugi.

Josip Broz Tito rođen je u Kumrovcu, maja 1892. godine. Njegov rođendan slavljen je 25. maja, kao „Dan mladosti“.

Inače, historijska ličnost Josipa Broza Tita, po svojoj složenoj naravi i onim što je obilježila ima izuzetno reljefnu, višedimenzionalnu sliku. Posebno je pitanje šta se iz nje želi vidjeti i otkriti, a naročito sa kakvim se metodama i ciljevima radi.

Kada su u pitanju predstave i ocjene o Titu, iz jedne se idealizirane, gotovo glorifikacijske ekstremnosti promjenama koje su se tako burno desile na poliitčkoj sceni bivše Jugoslavije, prešlo u drugu, demistifikatorsku krajnost i opšte kritizerstvo. I u jednom i u drugom slučaju vršen je jak upliv politike koja je razrađenim mehanizmom oblikovala željenu sliku u očima javnosti.

Međutim, ekstremističke ocjene i dijametralno suprotna shvatanja ove historijske ličnosti ne govore samo o njemu već i o nama. Dojučerašnje monolitno jednozvučje ustupilo je gotovo preko noći prostor neselektivnom, skoro arhaičnom pisanju koje se plasiralo pod plaštom demokratije, diskutabilnim ocjenama, insinuacijama, pretpostavkama i polemičkim detaljima koji su nerijetko prevazilazili granice podnošljivog i civilizacijskog. Međutim, pojavile su se i razrade pojedinih pitanja o kojima se do sada manje znalo i koje je nauka djelimično zaobilazila zbog političkog oportuniteta i moguće represije, a na šta je bila dužna dati odgovor.

Na kraju treba upozoriti da nas historijska iskustva uče, da bez obzira šta se nudilo radoznaloj javnosti, na šta se ciljalo i čime se manipulisalo u zakulisnim radnjama u proteklom vremenu kritičkog preispitivanja svega postojećeg, treba imati na umu da su pred nama smirivanje strasti koje nisu dozvoljavale da se racionalnije posmatra nedavna prošlost na koju smo svi itekako osjetljivi.

U galeriji donosimo serijal fotografija Muzeja USK zabilježenih prilikom jedne zvanične posjete Josipa Broza Tita gradu i građanima Bihaća... VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING