INFO

 • POČELA KAMPANJA „16 DANA AKTIVIZMA PROTIV RODNO ZASNOVANOG NASILJA“
 • HRVATSKA: OPET OBOREN CRNI REKORD, NIKAD GORE! ČAK 4009 NOVIH SLUČAJEVA ZARAZE I 51 PREMINULA OSOBA U 24 SATA
 • BH KORONA BILANS DANA: DANAS JE U BIH REGISTROVANO 866 NOVOZARAŽENIH, PREMINULO 48 OSOBA
 • KORONA STATISTIKA U USK: BROJ OPORAVLJENIH POSLJEDNJIH DANA VEĆI OD BROJA ZARAŽENIH
 • BIH: POTPISAN SPORAZUM O FINANCIRANJU PROJEKTA POLJOPRIVREDNOG RAZVOJA I RURALNIH PODUZEĆA
 • BIH ĆE TRAŽITI IZRUČENJE UHAPŠENOG MIGRANTA OD SRBIJE
 • JOHOVICA: U PROVALIJI NAĐENI TIJELO I MOTOR, SUMNJA SE DA SE RADI O NESTALOM 20-GODIŠNJAKU IZ VELIKE KLADUŠE
 • USK KORONA BILANS: DVANAEST NOVOZARAŽENIH, ČETIRI PACIJENTA PREMINULA OD OBOLJENJA COVID-19
 • SJEDNICA VLADE FBIH: RESORNA MINISTARSTVA U FBIH IMAJU ROK OD MJESEC DA IZMIJENE ZAKONE O GRADNJI MALIH HIDROELEKTRANA
 • HOĆE LI ZBOG LOŠIH UVJETA BITI ZATVOREN KAMP NA LIPI?!?
 • VREMENSKA PROGNOZA: NAKON MAGLOVITOG JUTRA PREOVLADAVAT ĆE SUNČANO VRIJEME
 • NOVA ZADUŽENJA: BIH U PONEDJELJAK POČINJE PREGOVORE S MMF-OM, ARANŽMAN TEŽAK 638,5 MILIONA DOLARA

GDJE SU ZAPELE IZMJENE ZAKONA O DOPRINOSIMA I POREZU NA DOHODAK?

- Neizvjesno je kada će se ponovo na Parlamentu FBiH naći prijedlozi izmjena Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima jer parlamentarci insistiraju na socijalnom dijalogu Vlade FBiH, Sindikata BiH i Udruženja poslodavaca FBiH, prije donošenja ovih zakona

GDJE SU ZAPELE IZMJENE ZAKONA O DOPRINOSIMA I POREZU NA DOHODAK?

BIH, 31. oktobra - Na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma FBiH zastupnici nisu htjeli da čuju za predložene izmjene dok se o njima još jednom ne izjasne partneri koji čine Ekonomsko-socijalno vijeće za Federaciju. Tražili su i da se u paketu s ovim zakonima utvrdi i novi iznos minimalne plaće u FBiH a koja sada iznosi 406 KM.

Razgovara se o minimalno plaći od 650 KM

„Mi smo dali do znanja da smo na strani prestanka urušavanja radničkih prava u Federaciji, samim tim što smo stava da je neprihvatljivo da se o ta dva zakona raspravlja bez održane sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV), a posljednja je bila prije nekih pet mjeseci, tako su nas izvjestili iz Federalne vlade. Ti zakoni ne mogu nikako ići na dnevni red bez socijalnog dijaloga. I sama činjenica da nije bilo spremnosti za dijalog i da je to i Vlada FBiH shvatila i povukla te zakone, govori o našem stavu“ - govori nam Alma Kratina, šefica Kluba DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Osvrnula se na minimalnu plaću u FBiH.

" Kada je u pitanju minimalna plaća, vi znate da je ona jasno definisana kroz usvojeni Zakon o radu koji je na snazi. U okviru tog zakona je jasno definisano na koji način se svake godine utvrđuje minimalna plaća i to utvrđuje Vlada FBiH kroz konsultacije sa ESV-om. U Vladi FBiH govore da bi ona mogla biti nekih 650 KM. Ostaje da se vidi u narednom periodu koja je to mogućnost, da svi skupa i ESV, Vlada i zastupnici lobiraju da dođemo do nekog realnog rješenja" - rekla je Kratina.

Razgovarali smo i sa Adnanom Smailbegovićem, predsjednikom Udruženja poslodavaca FBiH.

" Mislim da je ovdje stvar više nekakvih međustranačkih prepucavanja. Iznos minimalne plaće uveliko ovisi o doprinosima koji će biti. Što se više smanje doprinosi, minimalne plaće će biti više. Poslodavci su spremni da praktično sve eventualne uštede prebace na plaće i tu nema ništa sporno. Minimalnu plaću utvrđuje Vlada FBiH na temelju metodologije i uredbe koju prethodno donese, a koja će se usaglasiti na ESV-u između partnera - govori nam Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH - govori nam Smailbegović i dodaje:

Zakon i da su doneseni ovaj mjesec, ne bi startali prije 1. januara 2021. jer trebaju velike pripreme za primjenu. U međuvremenu se može minimalna plaća povećati, to je najmanji problem. To je procedura od otprilike mjesec. Ukoliko postoji dobra volja, to se riješi, vjerujte, u jednom potezu. Međutim, ovdje očito nema političke volje da se to uradi. Kada nešto nećete da uradite, naći ćete stotinu izgovora".

Kaže kako ne stoji da izmjene zakonu nisu usaglašene na ESV-u.

"Vidite, sjednice ESV-a se održavaju sasvim normalno. Dakle, nema nikakvog zastoja. Drugo, zakoni o doprinosima i porezu na dohodak su bili na ESV-u prije tri godine i oni su prošli proceduru" - tvrdi Smailbegović.

Pokušavamo još sniziti stopu doprinosa na plaće

Podsjećamo, izmjene Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak Vlada FBiH je utvrdila 2018. godine. Ovim izmjenama predviđeno je da sve neoprezive naknade koje se danas isplaćuju radnicima, a nisu plaće, kao što je topli obrok, prijevoz..., po novom zakonu imaju karakter plaće i bit će oporezovane.

Izmjenama je predlaženo smanjenje stope doprinosa na bruto plaće s postojećih 41,5 posto na 32,5 posto.

" Mi pokušavamo da sada to eventualno još snizimo, da sa 32,5 dođe na 30, to bi onda bilo tek neko rasterećenje. Da li će proći vidjet ćemo.I pokušavamo da ubacimo još jedan zakon, a to su izmjene Zakona o porezu na dobit. Riječ je o izmjeni jednog člana, u smislu da se reinvesticije u firmi, dakle sve ovo što se investira u opremu, objekte, oslobodi plaćanja poreza na dobit i da se time stimuliše investiranje i razvoj firme" - pojašnjava nam Smailbegović.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Novinarska nagrada
"Emin Huskić" 2020

IZBORI 2020MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING