INFO

  • U USK NEMA ZARAŽENIH OSOBA
  • VIJEĆE SIGURNOSTI UN-A ODBACILO REZOLUCIJU RUSIJE I KINE O UKIDANJU OHR-A
  • EVROPSKA UNIJA: PORICANJE GENOCIDA JE U SUPROTNOSTI SA OSNOVNIM EVROPSKIM VRIJEDNOSTIMA
  • U TUŽILAŠTVU BIH BIT ĆE FORMIRAN PREDMET PROTIV ONIH KOJI NEGIRAJU GENOCID
  • DANAS ZASJEDA SKUPŠTINA USK
  • DETALJI ODLUKE O ZABRANI NEGIRANJA GENOCIDA I VELIČANJA RATNIH ZLOČINACA
  • KOJE KAZNE ZATVORA PODRAZUMIJEVA INZKOVA ODLUKA O ZABRANI NEGIRANJA GENOCIDA

GDJE GRAĐANI BIH MOGU PUTOVATI I KAKO?

- Građani Bosne i Hercegovine već uveliko planiraju godišnje odmore. Za sve one koji će slobodno vrijeme provesti van granica BiH, u susjednim državama pa i dalje, istražili smo kakvi su trenutni uslovi za ulazak u te države. Podatke smo prikupili na stranicama Ministarstva vanjskih poslova BiH ili pojedinih ambasada, konzulata i graničnih policija...

GDJE GRAĐANI BIH MOGU PUTOVATI I KAKO?


BIHAĆ, 16. juna - Sezona ljetnih odmora je počela. Na web stranicama i društvenim mrežama putničkih agencija veliki je broj ponuda. Ipak, pandemija je uradila svoje, te je građanima BiH u velikoj mjeri ograničila turistička putovanja. Ulazak u većinu zemalja nije moguć tek tako, da bi se otišlo na ljetovanje, osim samog aranžmana, potrebni su i neki drugi finansijski izdaci – najčešće za PCR ili antigenske testove. Tako u susjednu Hrvatsku možete ući ukoliko ispunjavate jedan od slijedećih uslova: prvi je da ste u potpunosti vakcinisani, odnosno primili obje doze vakcine, ili jednu ukoliko se prima u jednoj dozi. Drugi je da ste preboljeli COVID u posljednjih 6 mjeseci i kao dokaz imate tadašnji pozitivan PCR ili brzi antigenski test, ili potvrdu doktora da ste prebolovali COVID-19.

 Ukoliko je prošlo više od 6 mjeseci, vakcinisanje jednom dozom produžava taj rok za još 6 mjeseci od dana vakcinisanja. Ukoliko nemate ništa od ovog, granicu možete preći uz negativan PCR ili brzi antigenski test. Antigenski test ne smije biti stariji od 48, a PCR od 72 sata. Pored jednog od ovih dokaza morate imati i potvrdu o uplaćenom smještaju. Bez ograničenja Bosanci i Hercegovci kada su u pitanju zemlje regiona mogu ući u Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru, u koje nas, čak šta više, pozivaju da dođemo. Za Albaniju potrebna je i potvrda o rezervaciji smještaja.

Uslovi za ulazak u Tursku slični su onima za Hrvatsku. Osobe koje su vakcinisane minimalno 14 dana prije ulaska Tursku ili su preboljele COVID u posljednjih 6 mjeseci uz prikaz zvaničnog dokumenta od zdravstvene ustanove mogu ući bez prikazivanja negativnog PCR testa, dok oni koji ne ispunjavaju ni jedan od ova uslova moći će ući sa negativnim PCR testom urađenim najdalje 72 sata prije ulaska, ili 48 sati ako se radi o antigenskom testu.

Slovenija je nedavno relaksirala mjere prema nekim državama, među njima je i BiH koja je skinuta sa takozvane crvene liste zemalja. To znači da građani BiH pri ulasku u Sloveniju više ne moraju u obaveznu 10-dnevnu karantenu. Međutim i dalje je potreban PCR ili antigenski test koji je urađen u državi članici EU, ne stariji od 48 sati, dokaz o potpunoj imunizaciji vakcinom ili dokaz o preboljeloj infekciji koronavirusa.

U Austriju nije moguć ulazak turistički. Za malobrojne izuzetke kojima je dozvoljen ulazak poput onih sa državljanstvom, mjestom stanovanja ili vizom određuje se desetodnevna karantena koja može biti prekinuta tek petog dana nakon negativnog testa.

Turistički se ne može ući ni u Njemačku, a ulazak je osim onih sa državljanstvom i onih sa odobrenim boravkom dozvoljen i članovima njihove porodice i to samo u slučajevima hitne potrebe, kao što su smrt, vjenčanje, bolest i slično. Za ove kategorije potreban je negativan test, PCR ne stariji od 72 ili antigen od 48 sati, uz napomenu da nisu priznati testovi urađeni u BiH. Pored testa moguće je i priložiti dokaz o potpunoj vakcinaciji ili dokaz o preboljenoj infekciji.

Kada je u pitanju ulazak stranaca u BiH nedavno su relaksirane mjere, pa tako stranci u našu državu mogu ući uz predočenje negativnog PCR ili antigenskog testa ne starijeg od 48 sati ukoliko dolaze iz EU, te 72 iz ostalih zemalja, ili uz potvrde o vakcinaciji ili preboljenju COVID-a.

Bez ograničenja u našu državu mogu ući građani Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

 

 

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING