INFO

  • NA TWITTERU BRITANSKI AMBASADOR FIELD ODGOVORIO DODIKU: OD CIJEPANJA BIH NEMA NIŠTA
  • USRED KRIZE OKO SUPER LIGE: U ISTANBULU IZLOŽEN TROFEJ UEFA LIGE PRVAKA
  • VREMENSKA: SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI NAOBLAČENJE I KIŠA
  • TOP PRIČA U SAD-U: REAKCIJE NA PRESUDU ZA UBISTVO GEORGEA FLOYDA
  • SUĐENJE NOVALIĆU I DRUGIMA: KAKO JE NASTAO PLAN NA OSNOVU KOJEG SU NABAVLJENI RESPIRATORI
  • KORONA U USK: PET PREMINULIH I 39 NOVOZARAŽENIH
  • VISOKA DELEGACIJA BiH I ZVANIČNIKA IOM-a U POSJETI KAMPU LIPA

FRANCUSKA KOMPANIJA RAZVILA UMJETNO SRCE ZA BOLESNIKE KOJI ČEKAJU NA TRANSPLANTACIJU

- Bolesti srca su najveći uzrok smrtnosti na svijetu, a jedna od pet osoba u razvijenim zemljama se bar jednom susretne sa srčanim problemima. Zbog toga je francuska kompanija razvila umjetno srce koje mijenja ovaj organ kod ljudi koji čekaju transplantaciju

FRANCUSKA KOMPANIJA RAZVILA UMJETNO SRCE ZA BOLESNIKE KOJI ČEKAJU NA TRANSPLANTACIJU

ZDRAVLJE, 31. marta - Važno je istaći da je kod najtežih srčanih bolesnika u većini slučajeva transplantacija jedini prihvatljivi tretman. Međutim, u tom slučaju otežava činjenica da pacijenti provedu godine na listi čekajući transplantaciju.

Kako bi olakšala pacijentima koji čekaju na transplantaciju, francuska kompanija Carmat razvila je potpuno umjetno srce koje će mijenjati taj organ sve dok donor ne bude pronađen.

Umjetno srce je oblikom slično ljudskom, težine četiri kilograma te se pokreće uz dva paketa baterija u trajanju od četiri sata, nakon čega uređaj prelazi na glavno napajanje.

Ugrađeni senzori određuju krvni pritisak, a kao odgovor algoritam kontroliše protok krvi u stvarnom vremenu.

"Funkcioniše poput ljudskog srca, pa ako pacijent hoda, protok krvi se povećava, a ukoliko miruje, protok krvi je stabilan i nizak", rekao je Stephane Piat, izvršni direktor Carmata.

Dijelovi koji su u kontaktu s krvlju pacijenta izrađeni su od materijala koji je kompatibilan s ljudskim tijelom, a sve kako bi se smanjio rizik od neželjenih reakcija. Piat je objasio da uređaj ne zahtijeva održavanje kada se jednom hirurški ugradi.

Dosad je 19 pacijenata dobilo ovaj uređaj u testnim operacijama, a u decembru je kompanija dobila CE oznaku, što je ovoj francuskoj kompaniji omogućilo da proizvod prodaje i u Evropskoj uniji.

Prošli mjesec dobila je odobrenje za pokretanje studije izvodljivosti kako bi dobila odobrenje američke Uprave za hranu i lijekove (FDA).

U Carmatu se nadaju da će svoje umjetno srce početi prodavati u Njemačkoj do kraja juna. Do kraja godine Piat želi da Carmat napravi 20 umjetnih organa koje će prodati bolnicama po cijeni od više od 160.000 eura. Iako je prikladan za većinu muškaraca, trenutni dizajn je prevelik za veliki broj žena, piše CNN.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING