INFO

  • USPJEŠNO ZAVRŠEN CIKLUS EDUKACIJE ASISTENATA U NASTAVI S DJECOM S POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU
  • CRNO SLOVO NA PAPIRU: KAKO JE PCR APARAT UMJESTO U BIHAĆ OTIŠAO ZA MOSTAR???
  • RAZORNI ZEMLJOTRES ODNIO 26 ŽIVOTA U TURSKOJ I GRČKOJ, HILJADE SPASILACA OTKOPAVA RUŠEVINE
  • TEORIJA U PRAKSI PRVE POMOĆI: METODSKO - POKAZNA VJEŽBA PRUŽANJA POMOĆI UNESREĆENIMA
  • USK: PARTNERSKI OSIGURANA SREDSTVA ZA OPREMANJE CENTRA ZA PREKVALIFIKACIJU RADNE SNAGE
  • DANAS U VEĆEM DIJELU ZEMLJE SUNČANO UZ MALU DO UMJERENU NAOBLAKU
  • BIHAĆ: ODRŽANA KOMEMORATIVNA SJEDNICA POVODOM SMRTI AKADEMIKA MUJE DEMIROVIĆA

FLUIDNO JAVNO MNIJENJE: TRAMP SKORO DOSTIGAO PREDNOST BAJDENA U KLJUČNIM DRŽAVAMA, U NEKIMA SE VODI MRTVA UTRKA

- Online istraživanje javnog mnijenja, provedeno u septembru, pokazuje da su Bajden i Tramp izjednačeni u Floridi i Sjevernoj Karolini te da Bajden vodi za samo jedan postotni bod u Arizoni...

FLUIDNO JAVNO MNIJENJE: TRAMP SKORO DOSTIGAO PREDNOST BAJDENA U KLJUČNIM DRŽAVAMA, U NEKIMA SE VODI MRTVA UTRKA

WASHINGTON, 26. septembra - Istraživanja, koje je za "Reuters" proveo "Ipsos", pokazuju da je utrka za američkog predsjednika tješnja nego što to ukazuju ankete na nacionalnom nivou.

Ovo istraživanje pokazuje da je u ključnim saveznim državama demokrat Džo Bajden (Joe Biden) tek u neznatnoj prednosti pred republikanskim predsjednikom Donaldom Trampom (Trump).

Prema toj anketi, Bajden je u maloj prednosti pred Trampom u tri ključne države, a u ostale tri vode mrtvu utrku.

Online istraživanje javnog mnijenja, provedeno u septembru, pokazuje da su Bajden i Tramp izjednačeni u Floridi i Sjevernoj Karolini te da Bajden vodi za samo jedan postotni bod u Arizoni. U Pensilvaniji, Bajden vodi za tri postotna boda te za pet u Viskonskinu i Mičigenu.

Sve navedene države bit će odlučujuće u odabiru pobjednika na izborima 3. novembra. Ne samo da imaju veliki broj stanovnika, već je u svakoj od njih ishod neizvjestan te je teško prognozirati kome će pripasti elektorski glasovi iz spomenutih država.

U svakoj od tih država, pojašnjava Reuters, razlika između dvojice kandidata je blizu ili unutar statističke greške, što znači da niti jedan kandidat nema jasnu prednost.

Ako se iščitavaju zajedno, ankete na nacionalnom nivou i po saveznim država pokazuju da bi ovogodišnji izbori mogli završiti isto kao i 2016., s demokratima s većinom osvojenih glasova, ali s republikancima koji će osvojiti Elektorski kolegij, koji broji 435 delegata, i Bijelu kuću.

Bajden trenutno ima prednost na nacionalnom nivou, ali Tramp ima gotovo iste šanse za pobjedu u ključnim državama, a time i dovoljno elektorskih glasova za drugi mandat.

Čini se da glasači u takozvanim "swing states" nisu kaznili Trampa zbog načina upravljanja korona krizom u onoj mjeri kao glasači u ostalim saveznim država, a osim toga, skloniji su mišljenju da je Tramp bolji od Bajdena kada je u pitanju ekonomija.

 

 

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Novinarska nagrada
"Emin Huskić" 2020

IZBORI 2020MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING