INFO

 • OMBUDSMENI I GRAĐANI: GRAĐANI UGLAVNOM BEZ DOVOLJNO INFORMACIJA O PRAVIMA KOJE IMAJU KAO POTROŠAČI
 • POČELO ŠTAMPANJE GLASAČKIH LISTIĆA U BIH, KOŠTAT ĆE VIŠE OD 800 HILJADA KM
 • UNIVERZITET U BIHAĆU: BIOTEHNIČKI I PEDAGOŠKI FAKULTET UPRILIČILI SVEČANE PROMOCIJE DIPLOMANATA I MAGISTRANATA
 • U BIHAĆU ZASJEDALA KOMISIJA ZA USTAVNA I ZAKONODAVNO PRAVNA PITANJA: RAZMATRAN SLUČAJ PRAVNE KOLIZIJE
 • CENTAR ZA PRIHVAT MIGRANATA LIPA: SVAĐA OKO MOBITELA PRERASLA U NASILNI OBRAČUN
 • USK KORONA BILTEN: U POSLJEDNJA 24 SATA 15 NOVOZARAŽENIH
 • FEDERALNI ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE: OD 1. OKTOBRA NEZAPOSLENIM DOSTUPAN PROJEKT - TRAŽIM POSLODAVCA
 • NAKNADE ZA RODILJE I DJEČIJI DOPLATAK: PREDSTAVLJEN NACRT ZAKONA O PODRŠCI RANJIVIM KATEGORIJAMA DRUŠTVA
 • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI OBLAČNO VRIJEME UZ KIŠU, NA PLANINAMA MOGUĆ I SNIJEG
 • IMPERATIV U NOVOJ NORMALNOSTI: MJERAMA I PROVOĐENJEM PROCEDURA PREVENTIVNO ZAŠTITITI DJECU U ŠKOLSKIM KLUPAMA
 • BOSANSKI PETROVAC: FEDERALNO MINISTARSTVO PODRŽALO SREDSTVIMA PROJEKT SANACIJE SPOMEN MUZEJA - JOVAN BJELIĆ

FILMOVIMA ‘VALENTIN, SIN EVROPE” I ‘DREAM TEAM BABE’ ZAVRŠAVA TREĆI AJB DOC

- Uz projekcije filmova, tokom AJB DOC film festivala održan je i trening „Snimanje dokumentarnih filmova mobilnim telefonom”.

FILMOVIMA ‘VALENTIN, SIN EVROPE” I ‘DREAM TEAM BABE’ ZAVRŠAVA TREĆI AJB DOC


NET MAGAZIN - U prethodna četiri dana na Festivalu je prikazano 16 dokumentarnih filmova koji su publici dostupni putem oficijelne festivalske stranice potpuno besplatno.  

Trailer filma 'Dream Team Babe' koji će biti prikazan u sklopu programa

https://www.youtube.com/watch?v=JUxmd7Cn2Ww&list=PLdlGkoiYOP-ETewfg309jHuSuwcEfzBdW&index=15&t=0s

Posljednjeg dana Trećeg AJB DOC Film Festivala bit će prikazani filmovi Valentin, sin Evrope Antonija Martina i Dream team babe Lejle Zvizdić, čijim će prikazivanjem festival biti zatvoren.

Film Valentin, sin Evrope priča je o Valentinu koji je veliki dio svog života proveo na ulicama Rumunije, sve dok ga, kada mu je bilo 14 godina, usvojio par iz Belgije i spasio iz siromaštva i pakla droge. Nekoliko godina kasnije na YouTubeu je slučajno pronašao dokumentarni film u kojem je prepoznao sebe dok je bio dijete. Stupio je u kontakt s rediteljem i zamolio ga da dođe kako bi mu ispričao ostatak svoje priče.

Taj susret probudit će stare Valentinove demone. Iako je postao Evropljanin, potpuno drugačiji u odnosu na siroče kakvo je bio, i dalje se mora boriti s najmračnijim dijelovima svog karaktera. Ta introspekcija postaje još teža zbog toga što sa zaručnicom čeka dijete i živi u velikoj neizvjesnosti.

Film će biti prikazan u sklopu Takmičarskog programa u 18 sati.

Filmom Dream team babe Lejla Zvizdić donosi priču o najstarijem ženskom bendu u Bosni i Hercegovini i šire. Bend ima šest članica, baka koje zajedno imaju 450 godina. Sve su udovice, osim jedne. Privlače publiku nevjerovatnom energijom, radošću i veseljem. Izvode i čuvaju od zaborava tradicionalne narodne pjesme, među kojima su ganga i bećarac, a pored toga  pišu zanimljive i duhovite stihove o aktuelnim dešavanjima u društvu.

Film će biti prikazan u sklopu programa AJB Prikazuje u 19:30 sati.

Uz projekcije AJB DOC Film Festivala, koji se održava  od 11. do 15. septembra u prilagođenom formatu, održan je trening “Snimanje dokumentarnih filmova mobilnim telefonom”.

Trening pod vodstvom Adnena Chaouachija, tuniskog novinara i TV-producenta te dugogodišnjeg saradnika Al Jazeera Media Instituta, koji je obučio stotine novinara na temu Mobilno novinarstvo i novi mediji, trajao je tri dana, a održan je  virtuelno putem Zoom aplikacije s ograničenim brojem direktnih učesnika te dodatnim brojem posmatrača.

Ovaj trening osmišljen je kako bi studentima filmskih akademija, mladim novinarima i producentima dao pregled načina na koji se mogu baviti sadržajem koristeći mobilni telefon pri snimanju dokumentarnog filma.

“Najvažnija lekcija koju su učesnici ovog treninga naučili je da im nije potrebna skupa oprema da bi ljudima prenijeli priče. Potreban je samo mobilni telefon. To je demokratizacija produkcije. Mobilni telefoni su jeftini i dostupni, samo budite kreativni”, ističe trener Adnen Chaouachi.

Paraskevi Karageorgu iz Bugarske nije krila sreću zbog prilike da učestvuje na ovom treningu i uči od autora svjetskog glasa.

“Zaista je fascinantno vidjeti da, ukoliko imate znanje, možete napraviti velike stvari sa uređajem kojeg svi nosimo u džepu. Bilo je predivno sjedočiti ogromnoj količini kreativnosti koja je nastala u tako kratkom periodu. Želim da se zahvalim mentorima koji su nas bodrili i pomogli nam ne samo da kreiramo nešto novo, već da napustimo svoju komfor zonu i napravimo sjajne stvari. Iskreno, jedva čekam nastavak”, kaže Karageorgu.

Emina Kovačević iz Sarajeva ističe kako su radionice bile izuzetno kvalitetno organizirane te dodaje kako joj je ovo iskustvo bilo veoma značajno kao fenomen “nova normalnosti”.

“U vremenu u kojem su filmske produkcije otežane, mi, polaznici radionice, uspješno smo snimili niz vježbi, okrunjenih finalnim kratkim dokumentarcima. Vjerujem da smo svi jednako ponosni, kako sami na sebe, tako i jedni na druge. Uživala sam u dinamici i intenzitetu ovog programa i iskreno mi je žao što je taj dio procesa gotov. Imala sam priliku upoznati divne ljude koji gaje jednaku strast i entuzijazam prema dokumentarnom filmu i radujem se mogućnosti daljnje saradnje sa njima”, kaže Kovačević.

Svi učesnici imaju rok mjesec dana od završetka treninga za razradu vlastite ideje za snimanje dokumentarnog filma mobilnim telefonom. Po isteku ovog perioda voditelj treninga i predstavnici Organizatora odabrat će najbolju ideju za realizaciju i dodijeliti novčanu nagradu u iznosu od 1500 eura, Samsung Note 20 Ultra mobilni telefon te mentorsku podršku u procesu snimanja.

Snimljeni dokumentarni film dobit će i mogućnost prikazivanja na narednom izdanju AJB DOC Film Festivala.

Ovogodišnji trening bio je usmjeren na praktični rad polaznika, čemu će se pridavati sve više pažnje na narednim izdanjima edukacija koje se organizuju uz festival, saopćili su organizatori.

Trening je organizovao Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) u saradnji s Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe.

 

 

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Novinarska nagrada
"Emin Huskić" 2020
MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING