INFO

  • ZASJEDALA VLADA USK-A
  • DOM ZDRAVLJA BIHAĆ: TENDERSKE PROCEDURE USPORAVAJU PROJEKT IZGRADNJE NOVOG OBJEKTA
  • SANSKI MOST: BROJNIM SADRŽAJIMA PRIGODNO OBILJEŽENA 29. GODIŠNJICA FORMIRANJA 5. KORPUSA ARBIH
  • TIHE BOSANSKE HEROINE: ONE SU NEPOKOLEBLJIVO BRANILE SVOJU DOMOVINU
  • BOSANSKI PETROVAC: POTPISANI UGOVORI O DODJELI PLASTENIKA
  • DANAS SE OBILJEŽAVA DAN 5. KORPUSA ARBIH
  • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI PRETEŽNO OBLAČNO UZ KIŠU I PLJUSKOVE
  • BIHAĆ: U NAREDNIH 30 DANA SVI SEMAFORI BITI ĆE OSPOSOBLJENI
  • VLADA USK I SPORTSKI SAVEZ: NA PRIJEMU KARATISTA OBEĆANA ZNAČAJNIJA PODRŠKA KLUBOVIMA

FEDERALNI INSPEKTORI IZDALI 117 PREKRŠAJNIH NALOGA S UKUPNIM KAZNAMA OD 196.300 KM

- Izvršeno ukupno 97 inspekcijskih nadzora

FEDERALNI INSPEKTORI IZDALI 117 PREKRŠAJNIH NALOGA S UKUPNIM KAZNAMA OD 196.300 KM

BIH, 5. augusta - Tim inspektora Federalnog tržišnog inspektorata u periodu od 22. 7. do 1. 8. 2021. godine intenzivirao je aktivnosti kontrole na turističkim destinacijama u Federaciji BiH, i to uglavnom na području Hercegovačko-neretvanskog kantona s posebnim naglaskom na Općinu Neum.

U ukupnom trajanju od deset dana, uključujući rad u neradne dane i dvije smjene, izvršeno je ukupno 97 inspekcijskih nadzora nad poštivanjem Zakona o ugostiteljstvu FBiH, Zakona o turističkoj djelatnosti FBiH, Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH i Zakona o fiskalnim sistemima BiH kod ugostiteljskih objekata (restorana, kafe-barova, hotela, apartmana, vila i drugih subjekata nadzora koji nude usluge smještaja), trgovina, autoprijevoznika, ali i putničkih agencija u saradnji s federalnim saobraćajnim inspektorima, a kojom prilikom su utvrđeni prekršaji za koje će biti izdato 117 prekršajnih naloga s finansijskim teretom u ukupnoj visini od 196.300 KM.

"Cilj sveobuhvatnih inspekcijskih nadzora tržišne inspekcije je regulacija stanja u oblasti turističko-ugostiteljske djelatnosti, i to nadzorom nad poslovanjem smještajnih kapaciteta, izdavanjem fiskalnih računa i radom trgovačkih objekata. Navedeni rezultati potvrđuju da su u svim segmentima rada tržišne inspekcije konstatovane nepravilnosti", saopšteno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

U kontekstu godišnjeg i planskog provođenja inspekcijskih nadzora ove vrste, federalni tržišni inspektori su kontrolisali i tzv. zonu sive ekonomije, rad na crno, kao i segment fiskalizacije, što su pitanja od naročitog značaja za funkcioniranje nacionalne ekonomije i gdje nisu zabilježena značajna odstupanja i neregularnosti.

"Pored tržišnih, inspekcijske kontrole na turističim destinacijama vrše i federalni saobraćajni inspektori. U nadzorima nad provedbom odredaba Zakona o cestovnom prijevozu F BiH (kontrola prijevozničke dokumentacije, dokumentacije vozača i vozila) i Zakona o unutrašnjoj i pomorskoj plovidbi FBiH u Neumskom zaljevu, federalni saobraćajni inspektori su utvrdili 19 prekršaja za koje će biti izdati prekršajni nalozi u iznosu od ukupno 11.000 KM. Također su subjektima nadzora izdali i četiri rješenja o otklanjanju nedostataka vezanih za propisno ograničavanje kupališta pod zakupom. Po isteku roka za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti, biće izvršeni kontrolni inspekcijski nadzori s ciljem utvrđivanja usklađivanja poslovanja s izrečenim mjerama", saopšteno je.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

RTVUSK LIVE

MARKETING