INFO

  • U NEDJELJU POMJERANJE KAZALJKI ZA JEDAN SAT UNAZAD
  • KORONAVIRUS SE ŠIRI, ŠTA I KAKO DALJE?
  • NOVE PREPORUKE KRIZNOG ŠTABA: IZBJEGAVAJTE OKUPLJANJA I BUDITE MAKSIMALNO OPREZNI
  • KORAK PO KORAK DO ISPUNJENJA CILJA: AERODROM U BIHAĆU DOBIO I GLAVNI PROJEKAT
  • SUTRA U BiH PRETEŽNO SUNČANO VRIJEME
  • KOLIKO JE IZVJESNO PONOVNO ZATVARANJE TE KAKO BI EKONOMIJA PREŽIVJELA
  • OBILJEŽAVANJE 28. GODIŠNJICE PETOG KORPUSA A RBIH: PREŽIVJELI BORCI PONOSNI, ALI I RAZOČARANI
  • ALMIR ČEHAJIĆ BATKO, GLUMAC I HUMANITARNI RADNIK, UHAPŠEN ZBOG SUMNJE DA JE PROTIVPRAVNO STEKAO BLIZU 625.000 KM
  • PET SMRTNIH SLUČAJEVA I 25 NOVOZARAŽENIH NA PODRUČJU USK

FEDERACIJA BiH: BORCIMA INVALIDNINE POVEĆANE OD 0,90 DO 40 KM!

- Uporedo radimo na izmjenama naših zakona, tražit ćemo usklađivanje osnovice s prosječnom plaćom u FBiH, kaže Esad Delić predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida FBiH...

FEDERACIJA BiH: BORCIMA INVALIDNINE POVEĆANE OD 0,90 DO 40 KM!

SARAJEVO, 5. septembra - Korisnicima boračko-invalidske zaštite u FBiH u oktobru će invalidnine i naknade biti povećane za 2,07 posto. 

Ako se zna da u FBiH najniža invalidnina ratnog vojnog invalida iznosi 47 KM, ona neće biti povećana niti jednu cijelu marku. S druge strane, najviša invalidnina s tuđom njegom i ortopedskim dodatkom iznosi 1.960 KM i ona će biti viša za skoro 40 KM.

Kada je riječ o šehidskim porodicama, one će dobiti povećanje od desetak KM. Ovo povećanje rezultat je vraćanja koeficijenta za obračun invalidnina na jedan. Za povećanje od 2,07 posto za ukupno četiri mjeseca bit će izdvojeno 1,9 miliona KM.

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida FBiH Esad Delić za „Avaz“ je kazao da je povećanje trebalo uslijediti još početkom ove godine, ali je odloženo zbog pandemije koronavirusa.  

- Deset godina nismo imali povećanje, uspjeli smo pokrenuti ovaj proces. Sad su nam vratili koeficijent na jedan. Ovih 2,07 posto je sve što smo mogli za ovu godinu. Ali naredne godine tražit ćemo prilagođavanje prosječnoj plaći u Federaciji BiH - pojasnio je Delić.

Ratni vojni invalidi u FBiH, naveo je, očekuju da od naredne godine imaju povećanje do deset posto na godišnjem nivou.

Kad smo išli u rat niko nam nije obećavao novac

- Kad smo išli u rat niko nam nije pare obećavao. Ali eto sad se borimo za svoja prava i sad za sad imamo adekvatnog sagovornika u Vladi FBiH. Imamo obećanja da će se ići na povećanje, međutim sad idu izbori i dižu se tenzije. Dolaze obećanja, čim prođu izbori oni nas zaborave, ali mi ćemo pratiti šta će se dešavati nakon izbora i reagirat ćemo ukoliko bude potrebno – istakao je Delić. VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Novinarska nagrada
"Emin Huskić" 2020

IZBORI 2020MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING