INFO

  • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME
  • PREPORUKE: PONAŠAJTE SE I POSTUPAJTE ODGOVORNO, SPRIJEČITE ŠIRENJE COVID - 19, ZAŠTITITE SEBE I DRUGE...
  • KORONAVIRUS U BIH: 21 OSOBA PREMINULA, SKORO 2000 NOVOZARAŽENIH
  • BUDUĆNOST KRAJIŠKOG ZDRAVSTVA: DO MODERNOG I SAVREMENOG SISTEMA PUTEM STRATEGIJE RAZVOJA
  • NAPUSTIO NAS JE AKADEMIK MUJO DEMIROVIĆ
  • KANTONALNA BOLNICA U BIHAĆU: BIOSIGURNOSNIM KABINETIMA ZAŠTITITI OSOBLJE U RUKOVANJU SA VISOKO ZARAZNIM MATERIJALIMA
  • ZASJEDAO SENAT UNIVERZITETA U BIHAĆU: OD OSNIVAČA ZATRAŽENO OSIGURANJE NEDOSTATNIH FINANCIJSKIH SREDSTAVA
  • USK - 49 NOVOZARAŽENIH OSOBA OD KORONAVIRUSA

FAHRUDIN SOLAK TRAŽIO JEDNOKRATNU POMOĆ OD DRŽAVE?

- FUCZ je proslijedila zahtjev Komisiji za administativa pitanja Vlade FBiH koja će o ovom pitanju navodno odlučivati danas...

FAHRUDIN SOLAK TRAŽIO JEDNOKRATNU POMOĆ OD DRŽAVE?

SARAJEVO, 28. augusta - Dok se čeka podizanje optužnice u aferi "Respiratori" i početak suđenja, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak zatražio je o Vlade Federacije jednokratnu pomoć za povrede koje je zadobio prilikom saobraćajne nesreće krajem aprila ove godine u Konjicu, potvrđeno je portalu Radiosarajevo.ba od izvora u Federalnoj vladi.

- Molim vas da mi u skladu sa članom 5. uredbe o naknadama koje nemaju karakter plaća ("Službene novine Federacije BiH broj 63/10, 22/11, 66/11) izvršite isplatu jednokratne novčane pomoći za težu povredu, na osnovu priložene dokumentacije, navedeno je u Solakovom zahtjevu.

Solak je ovaj zahtjev 3. jula uputio Federalnoj upravi civilne zaštite, a Uprava proslijedila Komisiji za administativa pitanja Vlade FBiH koja će o ovom pitanju navodno odlučivati danas.

Kako je za Radiosarajevo.ba potvrđeno iz više izvora, administrativna Komisija je pripremila je prijedlog rješenja sa današnjim datumom. U njemu se navodi kako se "utvrđuje Solaku pravo na isplatu jednokratne novčane pomoći" po osnovu teške tjelesne povrede u visini od dvije prosječne neto plaće isplaćene u FBiH, prema zadnjem objavljenim statističkom podatku, to jeste u iznosu od 1.870 KM.

- Sredstva za isplatu naknade po ovom rješenju će se osigurati iz sredstava Federalne uprave civilne zaštite, navedeno je u prijedlogu rješenja.

U obrazloženju se navodi da je Solak naknadnu tražio jer je na Kliniku s ortopediju i traumatologiju u Sarajevu s teškim povredama primljen "prije preventivne suspenzije"!

Neslužbeno, pojedini članovi Komisije za administrativna pitanja već negoduju zbog ovakvog zahtjeva, te će se danas usprotiviti novim isplatama budžetskog novca za Solaka.

Za sada su, pored Solaka, u ovoj aferi osumnjičeni federalni premijer Fadil Novalić, Fikret Hodžić, vlasnik "Srebrene maline", firme koja je za 10,5 miliona KM i uvezla respiratore iz Kine u BiH, ali i Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, koji je Hodžiću, pod čudnim okolnostima dao dozvole za uvoz i transport medicinskim sredstvima.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Novinarska nagrada
"Emin Huskić" 2020

IZBORI 2020MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING