INFO

  • USK: UKINUTO STANJE PRIRODNE NESREĆE
  • DOM ZDRAVLJA BOSANSKA KRUPA – UZ MJERE RESTRIKCIJE POMOĆ JE PRUŽANA SVIMA
  • KOLIKO ĆE ZAISTA POMOĆI PRIVREDNICIMA TZV.KORONA ZAKON
  • RASTE BROJ NOVOZARAŽENIH U SJEVERNOJ MAKEDONIJI, DANAS 120 OSOBA
  • TURISTE ZAMIJENILI MIGRANTI – INSPEKCIJA ZAPEČETILA 16 UGOSTITELJSKIH OBJEKATA
  • ANGELA MERKEL: RASIZAM JE PROBLEM, NE SAMO U SAD-U, VEĆ I U NJEMAČKOJ
  • DANAS U NAŠOJ ZEMLJI OBLAČNO VRIJEME UZ KIŠU, PLJUSKOVE I GRMLJAVINU
  • NAJVAŽNIJA SPOREDNA TEMA U ITALIJI: ZAVRŠNICA KUPA ITALIJE OD 12. DO 17. JUNA
  • AFERA VJETROELEKTRANE: NISU MISLILI VALJDA NA BATMANA
  • NAKON NAPADA NA POLICIJU U NEW YORKU RANJEN DŽENAN ČAMOVIĆ PORIJEKLOM IZ BIH

EVROPSKI ZVANIČNICI POZIVAJU TURSKU DA ZAUSTAVI OFANZIVU

- Zvaničnici EU pozvali Tursku na suzdržane akcije i upozorili na mogućnost ponovnog uzdizanja ISIL-a...

EVROPSKI ZVANIČNICI POZIVAJU TURSKU DA ZAUSTAVI OFANZIVU

BRISEL, 9. oktobra - Evropski i NATO zvaničnici izrazili su zabrinutost zbog turske ofanzive protiv kurdskih snaga na sjeveroistoku Sirije, dok je Vijeće sigurnosti UN-a najavilo raspravu u četvrtak na zahtjev evropskih članica. 

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pozvao je Tursku da zaustavi vojnu operaciju i upozorio da Evropska unija neće finansijski pomoći stvaranje bilo kakve "sigurne zone" na sjeveroistoku Sirije. 

"Pozivam Tursku kao i druge aktere na suzdržane akcije te da zaustave operacije koje sada već traju", rekao je Juncker evropskim zastupnicima. 

EU Turskoj daje više od šest milijardi dolara pomoći budući da je domaćin milionima sirijskih izbjeglica kako u Evropu ne bi došao novi val migranata. 

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je da Turska "samovoljno rizikuje daljnju destabilizaciju regije i ponovno uzdizanje ISIL-a". 

"Sirija treba stabilnost i političke procese... Međutim, turska ofanziva sada prijeti da izazove novu humanitarnu katastrofu", naveo je Maas u saopćenju, dodajući da će Berlin "pozvati Tursku da okonča svoju ofanzivu te da ispunjava svoje sigurnosne interese koristeći mir". 

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da Turska treba djelovati "suzdržano" te da bi bilo koja vojna akcija trebala biti "proporcionalna", dodajući da je važno da se regija ne destabilizuje više. 

Stoltenberg je novinarima rekao da Turska ima "legitimne sigurnosne brige" te da je informisala NATO o svom napadu ranije tokom dana. 

'Kršenje sirijskog suvereniteta'

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ranije je izrazio zabrinutost zbog turske operacije u Siriji, saopćeno je iz njegovog uroda. 

Macron se sastao sa visokim kurdskim zvaničnikom Ilhamom Ahmedom u ponedjeljak kako bi "pokazao da Francuska stoji uz SDF jer su partneri u borbi protiv ISIL-a te da smo veoma zabrinuti zbog mogućnosti turske operacije u Siriji", rekao je pomoćnik Macrona za AFP. Dodao je da će Pariz "prenijeti ove poruke" turskim vlastima. 

Predsjednik Arapske lige Ahmed Aboul Gheit rekao da će invazija Turske biti "nesumnjivo kršenje sirijskog suvereniteta i prijetnja sirijskom integritetu". 

Dodao je da turska ofanziva također prijeti da izazove daljnje sukobe na istoku i sjeveru Sirije, te da bi "mogla dovesti do ponovnog oživljavanja" ISIL-a. 

Iranski predsjednik Hassan Rouhani pozvao je Tursku da pokaže uzdržanost i izbjegne vojnu akciju u Siriji, dodavši da bi američke snage trebale napustiti regiju. 

"Turska je s pravom zabrinuta zbog svoje južne granice. Vjerujemo da ispravan put treba biti usvojen kako bi se uklonile te brige. Američke snage trebaju napustiti regiju. Kurdi u Siriji bi trebali podržati sirijsku vojsku", rekao je. 

Početak ofanzive

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan potvrdio je da su oružane snage Turske započele ofanzivu "Izvor mira" protiv kurdskih snaga na sjeveroistoku Sirije, objavila je Anadolija.

Erdogan je dodao da je cilj operacije uklanjanje "prijetnji milicija YPG-a koju predvode sirijski Kurdi te boraca Islamske države Irak i Levant te omogućavanje povratka sirijskim izbjeglicama koje su u Turskoj, nakon formiranja 'sigurnih zona' u tom području".  

Pentagon je ranije saopćio da još pokušava odgovoriti Tursku od invazije na sjeveroistočni dio Sirije, prenijela je agencija Tanjug.

SAD ne odobrava vojnu operaciju Turske u Siriji i neće ju podržati, naveo je u saopćenju glasnogovornik Pentagona Jonathan Hoffman.

 

 

 

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING