INFO

  • ZASJEDALA VLADA USK-A
  • DOM ZDRAVLJA BIHAĆ: TENDERSKE PROCEDURE USPORAVAJU PROJEKT IZGRADNJE NOVOG OBJEKTA
  • SANSKI MOST: BROJNIM SADRŽAJIMA PRIGODNO OBILJEŽENA 29. GODIŠNJICA FORMIRANJA 5. KORPUSA ARBIH
  • TIHE BOSANSKE HEROINE: ONE SU NEPOKOLEBLJIVO BRANILE SVOJU DOMOVINU
  • BOSANSKI PETROVAC: POTPISANI UGOVORI O DODJELI PLASTENIKA
  • DANAS SE OBILJEŽAVA DAN 5. KORPUSA ARBIH
  • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI PRETEŽNO OBLAČNO UZ KIŠU I PLJUSKOVE
  • BIHAĆ: U NAREDNIH 30 DANA SVI SEMAFORI BITI ĆE OSPOSOBLJENI
  • VLADA USK I SPORTSKI SAVEZ: NA PRIJEMU KARATISTA OBEĆANA ZNAČAJNIJA PODRŠKA KLUBOVIMA

EU PROJEKT: ZA 16 POLJOPRIVREDNIKA I PREDUZEĆA U BIH 1,25 MILION KM BESPOVRATNIH SREDSTAVA

- Projekt se provodi s ciljem postizanja održive poljoprivrede, kontrolisane upotrebe prirodnih resursa i uvođenja dobrih praksi, te stvaranja novih i očuvanja postojećih radnih mjesta...

EU PROJEKT: ZA 16 POLJOPRIVREDNIKA I PREDUZEĆA U BIH 1,25 MILION KM BESPOVRATNIH SREDSTAVA

SARAJEVO, 28. septembra  - S ciljem postizanja održive poljoprivrede, kontrolisane upotrebe prirodnih resursa i uvođenja dobrih praksi, te stvaranja novih i očuvanja postojećih radnih mjesta, Evropska unija kroz projekt EU4AGRI podržatće 16 bosanskohercegovačkih poljoprivrednika i preduzeća sa 1,25 miliona KM bespovratnih sredstava, javlja Anadolu Agency (AA).

"Javni poziv za podršku investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju u BiH je treći po redu objavljen kroz projekt EU4AGRI kako bi se podržao ruralni razvoj, pogotovo u periodu trajanja COVID-19 pandemije i oporavka od krize prouzrokovane njom", navodi se u saopštenju iz Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini.

Na javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za podršku investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, koji je bio otvoren od 7. decembra 2020. do 15. februara 2021. godine, pristiglo je ukupno 227 prijava od kojih je njih 16 ispunilo propisane uslove. Odabrani projekti su predložili investicije ukupne vrijednosti od 1,82 miliona KM od čega će projekt EU4AGRI finansirati 1,25 miliona KM.

Javni poziv bio je otvoren za fizička lica, obrtnike/preduzetnike, zadruge i preduzeća koja se aktivno bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom u sektorima: proizvodnja mlijeka; proizvodnja mesa; uzgoj žitarica i uljarica; uzgoj voća uključujući vinogradarstvo i masline; uzgoj povrća (povrtlarstvo) i proizvodnja jaja. Svaki podnosilac mogao je aplicirati za bespovratna sredstva u iznosu od 30.000 KM do 200.000 KM (bez PDV-a) te je morao osigurati vlastito sufinansiranje u iznosu od minimalno 35 posto od ukupnog iznosa investicije, izuzev za sektor proizvodnje voća i povrća gdje je vlastito sufinansiranje iznosilo minimalno 20 posto.

"Projekt EU4AGRI će i u budućnosti nastaviti sa podrškom poljoprivredno-prehrambenom sektoru u BiH te se do kraja godine očekuje objavljivanje novih javnih poziva za investicije namijenjene konkurentnosti poljoprivrede i ruralnog razvoja u BiH", navodi se u saopštenju.

Lista korisnika koji su ispunili kriterije javnog poziva dostupna je putem EU4AGRI web stranice www.eu4agri.ba.

EU4AGRI je četverogodišnji (2020-2024) projekt čiji je cilj modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora i poticanje ruralne ekonomije u BiH. EU4AGRI je vrijedan 20,25 miliona eura i finansira ga Evropska unija sa 20 miliona eura, a sufinansiraju sa 250.000 eura i provode UNDP i Češka razvojna agencija (CzDA).VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

RTVUSK LIVE

MARKETING