INFO

 • BIHAĆ: OSIGURANA SREDSTVA ZA UBLAŽAVANJE POSLJEDICA PANDEMIJE NA LOKALNU PRIVREDU.
 • VIJEĆE MINISTARA BIH KONAČNO POSTIGLO DOGOVOR O RASPODJELI 330 MILIONA EURA OD MMF-A
 • VRIJEME SUTRA: PRETEŽNO OBLAČNO
 • UNDP DANAS DOPREMIO ANESTEZIOLOŠKI APARAT U KANTONALNU BOLNICU
 • PLATFORMA POLITIKE MLADIH USK – MI OSTAJEMO I BORIMO SE
 • FOND ZA STAMBENO ZBRINJAVANJE – POSTOJE PRIORITETI
 • KORONAVIRUS U RS POTVRĐEN KOD JOŠ OSAM OSOBA, TRI UMRLE
 • FAHRUDIN RADONČIĆ PODNOSI OSTAVKU NA MJESTO MINISTRA SIGURNOSTI BIH?
 • RUŽNIĆ: RADONČIĆEVA OSTAVKA OTEŽAT ĆE SITUACIJU NE SAMO U USK VEĆ U CIJELOJ BIH
 • PRVI SASTANAK KOORDINACIONOG TIJELA BIH U VEZI S PROBLEMOM TRGOVSKA GORA
 • ZNATNO SE SMANJUJE BROJ UPISANIH UČENIKA I STUDENATA, POSTAJEMO ZEMLJA STARACA

EPIDEMIOLOG POŠKOVIĆ ZA BHRT: NEMA MJESTA PANICI (VIDEO)

- O koron virusu, zaštiti i prevenciji, govorila je Aida Pošković, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo

EPIDEMIOLOG POŠKOVIĆ ZA BHRT: NEMA MJESTA PANICI (VIDEO)

BHRT, 26. februara - Ima li mjesta panici i koliko je virus “Kovid 19” (Korona virus) opasan za zdravlje i živote ljudi?

„Nema mjesta za paniku. To je virus koji se prenosi respiratornim putem. Osoba mogu imati slabiju kliničku sliku, ali i jaču. Osobe koje imaju jaču kliničku sliku su obično starije osobe ili osobe sa hnoničnim bolestima. Simptomi su nespecifični, ali su slični gripi.“

Vi ste stalno na terenu, da li vas ljudi pitaju za novi virus i šta im kažete? Koje su mjere prevencije, kako se zaštititi?

„Ja sam trenutno dežurni epidemiolog, i nama se javlja, konkretno meni, stanovništvo. Pitanja su različita od onih da me pitaju “da li se mogu zaraziti ako nisu dolazili u kontakt sa zaraženim osobama ili išli u područja gdje se nalaze zaženi”, do onih koji pitaju baš iz razloga što dolaze sa rizičnih područja“.

Prvi slučajevi zaraze novim virusom su zabilježeni u našem regionu. Šta u slučaju potvrde prvih slučajeva zaraze u BiH? Kakva je procedura?

„Što se tiče nadzora postoji procedura. Izolacija traje 14 dana. Ako se osoba razboli, a imala je kontakt sa osobama oboljelim o virusa ili su došli sa tih područja, procedura je da se moraju se javiti . Javljaju se nama, pokreću se procedure. Ljakari dolaze na kućnu adresu. Nakon utvđenog stanja pacijent odlazi u bolnicu na laboratorijsko testiranje. Ako se potvrdi slučaj pozitivan na korona virus, onda se hospitalizira. Mi dalje vršimo nadzor osoba koje su živjeli sa tom osobom“.

Da li pojačane kontrole na graničnim prelazima mogu pomoći u ovom trenutku u smilsu što ranijeg otkrivanja sumnjivih slučajeva?Kakva je vaša saradnja s graničnom policijom?

„Super je saradnja sa Graničnom policijom. Na granicama postoje sanitarni zdravstveni inspktori, ako nema njih onda anketiranje osoba koje ulaze sa rizičnih područja obavljaju policajci“.

Šta poručiti građanima – na šta da obrate pažnju i u kojim situacijama da se jave ljekaru?
 

„Osnovno je higijena. Pranje ruku sapunom i toplom vodom najmanje 20 sekundi. Korištenjesredstava za dezinfekciju, korisiti ubruse kada se kiše, provjetravati prostorije gdje se radi.“

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING