INFO

  • ZASJEDALA VLADA USK-A
  • DOM ZDRAVLJA BIHAĆ: TENDERSKE PROCEDURE USPORAVAJU PROJEKT IZGRADNJE NOVOG OBJEKTA
  • SANSKI MOST: BROJNIM SADRŽAJIMA PRIGODNO OBILJEŽENA 29. GODIŠNJICA FORMIRANJA 5. KORPUSA ARBIH
  • TIHE BOSANSKE HEROINE: ONE SU NEPOKOLEBLJIVO BRANILE SVOJU DOMOVINU
  • BOSANSKI PETROVAC: POTPISANI UGOVORI O DODJELI PLASTENIKA
  • DANAS SE OBILJEŽAVA DAN 5. KORPUSA ARBIH
  • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI PRETEŽNO OBLAČNO UZ KIŠU I PLJUSKOVE
  • BIHAĆ: U NAREDNIH 30 DANA SVI SEMAFORI BITI ĆE OSPOSOBLJENI
  • VLADA USK I SPORTSKI SAVEZ: NA PRIJEMU KARATISTA OBEĆANA ZNAČAJNIJA PODRŠKA KLUBOVIMA

EKONOMSKO SOCIJALNO VIJEĆE FBIH: VLADI PREDLOŽENO DA FORMIRA SAVJETODAVNO VIJEĆE ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE

- Korupcija u privredi se može mnogo efikasnije suzbiti, za razliku od korupcije u zdravstvu i školstvu, gdje je ona mnogo razuđenija, naveo je Fadil Novalić...

EKONOMSKO SOCIJALNO VIJEĆE FBIH: VLADI PREDLOŽENO DA FORMIRA SAVJETODAVNO VIJEĆE ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE

SARAJEVO, 25. juna  - Na tematskoj sjednici Ekonomsko socijalnog vijeća za teritorij Federacije Bosne i Hercegovine (ESV FBiH) o temi "Poslovanje bez korupcije" predloženo je da Vlada FBiH u roku od tri mjeseca donese odluku o formiranju Centralnog registra grantova, poticaja i povoljnih kredita i Centralnog registra vlasnika kapitala i ostale osnivačke akte, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je saopšteno iz Udruženja poslodavaca FBiH predloženo je i da u roku od tri mjeseca od donošenja odluke Vlade FBiH Finansijsko-informatička agencija uspostavi ove registre.

"ESV FBiH predložilo je Vladi FBiH da u roku od tri mjeseca formira Savjetodavno vijeće za borbu protiv korupcije FBiH u skladu sa prijedlogom Udruženja poslodavaca FBiH te da formira tim za praćenje realizacije usvojenog, kojeg će voditi predstavnik Ureda premijera Vlade FBiH, a u čijem sastavu će biti predstavnici pojedinih ministarstva Vlade FBiH, sindikata i Udruženja poslodavaca FBiH", navodi se u saopštenju.

Tematska sjednica "Poslovanje bez korupcije" održana je na inicijativu Udruženja poslodavaca FBiH, a pored članova socijalnih partnera u ESV FBiH, sjednici su prisustvovali i predstavnici Federalnog ministarstva pravde, Federalnog ministarstva trgovine, Federalne uprave za inspekcijske poslove i Finansijsko-informatičke agencije.

Direktor UPFBiH Mladen Pandurević prezentovao je ciljeve projekta i ključne projektne aktivnosti koje se odnose na izmjenu zakona koji potiču korupciju, uspostavljanje Centralnog registra vlasnika kapitala i Centralnog registra korisnika grantova, poticaja i povoljnih kredita te formiranje Savjetodavnog vijeća za brobu protiv korupcije FBiH.

Prisutni su podržali prijedloge UPFBiH, uz napomenu da je korupcija sa kojom se susreću privrednici u svom poslovanju hronični problem cjelokupnog društva.

"Korupcija sa kojom se susreću poslodavci nanosi im veliku štetu, ali i radnicima i državi, te je potrebno sistemskim prustupom svesti je na minimalni nivo. Korupcija u privredi se može mnogo efikasnije suzbiti, za razliku od korupcije u zdravstvu i školstvu, gdje je ona mnogo razuđenija", naveo je premijer Vlade FBiH Fadil Novalić.

Projekat "Poslovanje bez korupcije" realizira se u okviru krovnog projekta "Podrška građanima u borbi protiv korupcije", a koji provode Centri civilnih inicijativa, kao glavni implementator, te Transparency International BiH i Centar za razvoj medija i analize kao partneri na projektu, a podržava ga Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

RTVUSK LIVE

MARKETING