INFO

  • DANAS SE OBILJEŽAVA SVJETSKI DAN HRANE
  • ESCOBAR: NOVA ADMINISTRACIJA BIĆE VRLO AKTIVNA U REGIONU, IMAMO ODGOVOR NA UTICAJ RUSIJE
  • BUŽIM: POTPISANI UGOVORI ZA ASFALTIRANJE 10 PUTNIH PRAVACA
  • ZATVARA LI PUTIN EVROPI CILJANO PLINSKI VENTIL?
  • PRIJE 14 GODINA NAPUSTIO NAS JE FENOMENALNI TOŠE PROESKI

EKIPA QUO VADIS, AIDA? PONOSNA BEZ OBZIRA ŠTO FILM NIJE DOBIO OSCARA

- Ni traga razočarenju nema, ovaj film će nadmašiti svoja očekivanja, poručila je bosanskohercegovačka glumica Emina Muftić koja je igrala u filmu Jasmile Žbanić ”Quo Vadis, Aida?”

EKIPA QUO VADIS, AIDA? PONOSNA BEZ OBZIRA ŠTO FILM NIJE DOBIO OSCARA

KULTURA, 24. aprila -  „Ovo je film koji je ukazao na socijalnu nepravdu, ovo je film koji će uticati na tok historije, na socijalno tretiranje, na političke odluke“ – rekla je Muftić novinarima u Narodnom pozorištu u Sarajevu odakle je glumačka ekipa pratila dodjelu Oscara.

Naglasila je da je sasvim sigurno da je to svjetski važan film u brojnim aspektima.

Jako je važan za nas, za BiH, za region. Ovo je film otrežnjenja, iskupljenja, film koji svima puno znači, a tek je počeo ispunjavati svoju misiju“ – navela je Muftić.

Glumac Izudin Bajrović je istog stava. Ponovio je da je ”Quo Vadis, Aida?” film koji ostaje generacijama. 

Film je već odjeknuo u svijetu, vidjeli su ga mnogi i vidjet će ga još mnogi kroz puno generacija. Nisam siguran da će film koji je dobio Oscara ostati toliko dugo i biti toliko značajan“ – kazao je Bajrović.

Rekao je da ne treba biti očajan niti imati osjećaj gorčine ili poraza.

Nije razočaran ni glumac Albaj Ukaj, ali kaže da mu je žao.

Mislim da bi bilo jako bitno da je film dobio Oscara, ali film će još dugo živjeti“ – naveo je Ukaj te poručio da je film omaž žrtvama u Srebrenici.

U kategoriji u kojoj se takmičio bh. film, za najbolji strani film, Oscara je dobio film “Another Round” Thomasa Vinterberga. “Another Round” bio je najveća konkurecija filmu Jasmile Žbanić. U istoj kategoriji su bili i filmovi “Better days”, “Collective” i “The Man Who Sold His Skin”.

Film Jasmile Žbanić ”Quo Vadis, Aida?” govori o genocidu u Srebrenici, a premijerno je prikazan u septembru prošle godine, nakon čega je dobio brojna priznanja širom svijeta.

Da je Oscar u ovoj priči najmanje bitan smatraju i Majke Srebrenice koje su, nakon dodjele,  rediteljici Jasmili Žbanić poručile -  „ Za nas osvojila i više od Oscara. Veliko hvala ! „ . Iz Memorijalnog centra Srebrenica uputili su zahvalnost jer je Quo vadis  potaknuo na desetina upita o srebreničkom genocidu. Iz Instituta za istraživanje genocida Kanada naveli su da je i bez Oscara pobijedila istina o genocidu u Srebrenici. Među brojnim pohvalama, čestitkama i riječima podrške je i ona bivše hrvatske premijerke Jadranke Kosor koja je na Twiteru napisala da je to film za sva vremena, film o istini i pravdi , strahotama mržnje , ali istovremeno i snazi ljubavi.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

RTVUSK LIVE

MARKETING