INFO

  • OPĆINSKI SUD ZENICA: REFIKU KURGAŠU 7,5 GODINA ZATVORA ZBOG SPOLNOG ODNOSA S DJETETOM
  • BEOGRAĐANI ZAUSTAVLJENI I KAŽNJENI U USTIKOLINI: DIZALI TRI PRSTA, VRIJEĐALI GRAĐANE I UZVIKIVALI "OVO JE SRBIJA"
  • MARIJANSKA SVETIŠTA: KATOLICI DANAS SLAVE VELIKU GOSPU
  • NOVIH 89 SLUČAJEVA KORONAVIRUSA U REPUBLICI SRPSKOJ, TESTIRANO 489 UZORAKA
  • BIHAĆ: ODRŽANA MANIFESTACIJA IZAČIĆU PONOSAN MI BUDI
  • NEVJEROVATNO: ŽENA MJESECIMA ZAVRŠAVALA RAD, ZET JOJ GA UNIŠTIO U NEKOLIKO SEKUNDI
  • KCUS: POZITIVNO 75 UZORAKA, PONOVO NAJVIŠE ZARAŽENIH U SARAJEVU
  • ZARAZA A NE ZAVJERA: KORONAVIRUSOM U SVIJETU ZARAŽENO VIŠE OD 21,35 MILIONA LJUDI
  • KBC ZAGREB: KIĆO SLABINAC U TEŠKOM STANJU, STAVLJEN JE NA RESPIRATOR

DŽAFEROVIĆ: ČLANSTVO U EU NAJVAŽNIJI STRATEŠKI PRIORITET BOSNE I HERCEGOVINE

- Bosna i Hercegovina smatra da bi u realizaciji strategije ekonomskog oporavka u našoj regiji poseban akcenat trebalo staviti na one sektore koji će omogućiti najizraženije pozitivne efekte za oživljavanje ekonomija – intenziviranje realizacije Agende povezivanja kroz nastavak i intenziviranje infrastrukturalnih radova, sektor energije, s posebnim akcentom na energetsku transformaciju i tzv. Zelenu agendu, digitalizacija društva, kao i podrška malim i srednjim preduzećima...

DŽAFEROVIĆ: ČLANSTVO U EU NAJVAŽNIJI STRATEŠKI PRIORITET BOSNE I HERCEGOVINE

SARAJEVO, 6. maja - Naš krajnji cilj je članstvo u Evropskoj uniji, a kandidatski status je jedan od koraka na tom putu. Vrijeme je da nam Evropska unija omogući taj naredni korak, kako bismo vidjeli da je članstvo u Evropskoj uniji dostižno i realno, da napori imaju smisao, i da ohrabreni nastavimo s neophodnim reformama, poručio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u obraćanju na Summitu Evropska unija - Zapadni Balkan.

"Situacija kroz koju svi prolazimo je, bez sumnje, jedan od najvećih izazova našeg vremena. COVID-19 ne poznaje granice, regije, nacije. Međutim, uprkos fizičkoj izolaciji, ova nesreća, koju preživljavamo, sve nas je dodatno zbližila i stavila u prvi plan potrebu za većom uzajamnom saradnjom i solidarnosti", rekao je Džaferović. 

U tom smislu, istakao je da se u ime BiH i njenih građana zahvaljuje Evropskoj uniji i njenim zemljama članicama za pomoć i podršku u ovom teškom vremenu.

"Znamo da to nije bilo lako, znamo da se i većina država članica Evropske unije također nalazi u izuzetno teškoj situaciji. Zbog toga, pomoć Evropske unije ima još veću težinu i simboliku. Pomoć Evropske unije našoj zemlji u ovim teškim trenucima predstavlja i veoma snažnu političku poruku da Bosna i Hercegovina i Zapadni Balkan ostaju kao jedan od glavnih geopolitičkih prioriteta Evropske unije, odnosno da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji", rekao je Džaferović.

U tom kontekstu, izražavam zadovoljstvo što je BiH postala dijelom Zajedničkog sporazuma EU o javnim nabavkama medicinskih kontramjera, kao i zbog odluke Evropske unije da izuzme Zapadni Balkan od obaveze dobivanja odobrenja za izvoz medicinske opreme.

Džaferović je izrazio zadovoljstvo zbog organizacije današnjeg video-sastanka, koji pruža mogućnost za nastavak političkog dijaloga na visokom nivou s Evropskom unijom i njenim zemljama članicama.

"Sama činjenica da je Evropska unija odlučila da, uprkos izuzetno teškoj situaciji, održi ovaj naš današnji sastanak, dodatno naglašava političku poruku o značaju koji Evropska unija pridaje Zapadnom Balkanu, kao njenom prirodnom dijelu. Koristim ovu priliku da zahvalim, u ime Bosne i Hercegovine, hrvatskom predsjedavanju Evropskom unijom na uvrštavanju Zapadnog Balkana u vrh prioriteta, bez čega današnji Summit ne bi ni mogao biti održan", istakao je Džaferović.

Naglasio je da je današnji Summit izvanredna prilika da još jednom podvuku koliko cijene pristup Evropske unije da u njenu strategiju ekonomskog oporavka uključi i njeno susjedstvo, s posebnim mjestom za Zapadni Balkan.

"Bosna i Hercegovina smatra da bi u realizaciji strategije ekonomskog oporavka u našoj regiji poseban akcenat trebalo staviti na one sektore koji će omogućiti najizraženije pozitivne efekte za oživljavanje ekonomija – intenziviranje realizacije Agende povezivanja kroz nastavak i intenziviranje infrastrukturalnih radova, sektor energije, s posebnim akcentom na energetsku transformaciju i tzv. Zelenu agendu, digitalizacija društva, kao i podrška malim i srednjim preduzećima", poručio je Džaferović.

Nadležne institucije u BiH intenzivno rade na pripremi prijedloga projekata koje će dostaviti Evropskoj komisiji u narednom periodu.

"Bosna i Hercegovina, također, s nestrpljenjem očekuje objavu novog paketa proširenja u junu. Uvjereni smo da će novi paket proširenja, nakon odluke Evropske unije o otvaranju pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, predstavljati novi značajan podstrek za ubrzanje evropskog puta čitave regije", kazao je Džaferović.

Smatra da je više nego ikada ranije građanima Bosne i Hercegovine potreban konkretan pokazatelj evropske perspektive – a to je kandidatski status.

"Naš krajnji cilj je članstvo u Evropskoj uniji, a kandidatski status je jedan od koraka na tom putu. Vrijeme je da nam Evropska unija omogući taj naredni korak, kako bismo vidjeli da je članstvo u Evropskoj uniji dostižno i realno, da napori imaju smisao, i da ohrabreni nastavimo s neophodnim reformama", istakao je Džaferović.

Nužno je, naglasio je, da nadležne institucije u Bosni i Hercegovini udvostruče napore na implementaciji ključnih prioriteta.

"Treba znati da neki od ključnih prioriteta zahtijevaju sveobuhvatno razmatranje i šire diskusije kako bi se moglo doći do mogućeg dogovora o načinu na koji bi se pristupilo njihovoj implementaciji", rekao je Džaferović.

Podsjetio je da je, s tim u vezi, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine prošle sedmice pokrenulo proces realizacije 14 ključnih prioriteta, uspostavljanjem ad hoc Političke radne grupe, te zadužilo predsjedavajućeg Vijeća ministara da inicira proces izrade Akcionog plana za realizaciju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, s jasno definisanim rokovima, nadležnostima i indikatorima.

"Koristim ovu priliku da još jednom naglasim da je članstvo u Evropskoj uniji najvažniji strateški prioritet Bosne i Hercegovine. Naravno, Bosna i Hercegovina je u potpunosti svjesna da brzina našeg evropskog puta zavisi prvenstveno od nas samih, odnosno od toga koliko efikasno ćemo uspjeti ispuniti potrebne uslove i transformisati naše društvo u skladu sa standardima EU", poručio je Džaferović.

Kako je kazao, treće, regionalna saradnja na Zapadnom Balkanu predstavlja, po njihovom mišljenju, integralni dio evropskog puta cijele regije.

"Povezani zajedničkim strateškim ciljem – članstvu u Evropskoj uniji – zemlje naše regije su upućene jedna na drugu. Dobra regionalna saradnja je i najbolji način da svi mi u regiji pokažemo na konkretan način našu spremnost za poštovanje i primjenu standarda i principa na kojima počiva Evropska unija. Mislim da smo svi u potpunosti svjesni da put prema Bruxellesu na prvom mjestu prolazi preko regionalne saradnje", pojasnio je Džaferović.

Mišljenja je da će potreba za daljim intenziviranjem regionalne saradnje u predstojećem periodu ekonomskog oporavka biti još izraženija, kroz definisanje i realizaciju velikih zajedničkih projekata, kao najboljeg načina za oživljavanje naših ekonomija.

"Uprkos poznatim problemima, naša regija je postigla zavidan napredak u regionalnoj saradnji u proteklom periodu. Ove godine završava i projekat Regionalnog ekonomskog prostora (MAP REA) koji smo realizovali u okviru Berlinskog procesa. Ovo je prilika da svi zajedno vidimo u kojem pravcu treba da nastavimo, odnosno dalje intenziviramo našu saradnju, kako bi naše ekonomije još više približili zajedničkom tržištu Evropske unije", rekao je Džaferović.

Svi se, kako je kazao, slažemo da naša regija treba da nastavi sa socijalno-ekonomskim reformama, ali, također, uvjeren je da Zapadni Balkan treba i može da ima velike koristi i od bolje saradnje u oblasti unutrašnjih poslova, vladavine prava, sigurnosti, kao i bolje koordinacije u zajedničkim odgovorima na krizne situacije.

"Na kraju, želio bih da izrazim uvjerenje da ćemo svi izaći iz ove krize još jači i ujedinjeniji. Bosna i Hercegovina izuzetno cijeni što u ovim teškim trenucima može da računa na snažnu podršku Evropske unije i njenih zemalja članica kao naših strateških partnera", dodao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING