INFO

 • POMOZI.BA: APEL ZA POMOĆ ZA ČETVERO DJECE KOJA SU PRERANO OSTALA BEZ MAJKE
 • BIHAĆ: GRADSKA UPRAVA I FONDACIJA MOZAIK OSNAŽUJU PODUZETNIŠTVO MLADIH BIŠĆANA
 • BIH: OD NAREDNE SEDMICE IZ SARAJEVA AUTOBUSI ZA LJUBLJANU, ČEKA SE NA USPOSTAVU LINIJA ZA SPLIT I DUBROVNIK
 • BANJA LUKA: JOŠ 10 OSOBA OBOLJELO OD VIRUSA KORONA U RS
 • ŠUHRET FAZLIĆ: RADONČIĆ JE DOBRO RADIO, NE SMIJEMO DOZVOLITI STAMPEDO MIGRANATA
 • U MOSTARU POČEO SASTANAK DRAGANA ČOVIĆA I ANDREJA PLENKOVIĆA
 • VLADA FBIH: NACIONALNOM PARKU 'UNA' ODOBRENO POLA MILIONA KM
 • PORODICE ČETIRI ŽRTVE GENOCIDA U SREBRENICI ODUSTALE OD UKOPA OVE GODINE
 • POTVRĐENA DVA NOVA SLUČAJA COVID-19 U FEDERACIJI BIH
 • USK: MATURANTI SE VRATILI U ŠKOLSKE KLUPE
 • VLADA USK ODOBRILA UPISNE KVOTE NA BIHAĆKOM UNIVERZITETU

DVANAESTI JULI: IZDVOJILI SMO...

- U Rimu 100. p.n.e rođen vojskovođa, pisac i državnik Gaj Julije Cezar, umro holandski humanista, filozof i filolog Erazmo Roterdamski, rođen italijanski slikar i vajar Amedeo Modigliani, zvanično je otvoren Panamski kanal, na Dobrinji od minobacačke granate ispaljene sa srpskih položaja stradalo 13 civila, a 15 je ranjeno

 DVANAESTI JULI: IZDVOJILI SMO...

SVIJET, 12. jula - U Rimu 100. p.n.e rođen vojskovođa, pisac i državnik Gaj Julije Cezar. Poslije pobjede nad svojim suparnicima postao je diktator Rima. Ubijen je u zavjeri pristalica republikanskog uređenja u Senatu 15. marta 44. p.n.e.

1536. Umro holandski humanista, filozof i filolog Erazmo Roterdamski, kritičar papske države i Katoličke crkve.

1682. Umro francuski astronom Jean Picar. Prvi je precizno izmjerio stepen meridijanskog luka i omogućio tačnije izračunavanje poluprečnika Zemlje.

1817. Rođen američki pisac Hanry David Toro, jedan od najboljih američkih esejista. Pisao je protiv ropstva, rata SAD-a protiv Meksika od 1846. do 1848. u korist robovlasničkog Juga, propovijedao je vraćanje prirodi i spajao mistiku, filozofiju prirode i transcendentalizam. Djela: “Život u šumi” (zbirka od 18 eseja), “Dnevnik” (14 knjiga), eseji “Građanska neposlušnost”, “Ropstvo u Massachusettsu”, “Odbrana Johna Browna”.

1854. Rođen američki izumitelj i industrijalac George Eastman. Osnovao je kompaniju Codac, koja je godinama držala monopol u industriji kamera i filma.

1884. Rođen italijanski slikar i vajar Amedeo Modigliani. Veći dio života proveo je u Parizu (1906 - 1920), gdje se uklopio u savremene likovne tokove pariske škole, a proslavio se portretima i ženskim aktovima stilizovanim u izdužene forme.

1904. Rođen čileanski pisac i diplomata Pablo Neruda, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1971. Hrabro se suprotstavio uvođenju Pinochetove diktature u zemlji.

1910. U avionskoj nesreći poginuo engleski proizvođač automobila i pilot Charles Stewart Rolls, koji je s Frederickom Henryjem Royceom 1906. osnovao kompaniju za proizvodnju automobila Rolls-Royce.

1920. Zvanično je otvoren Panamski kanal, šest godina nakon što je kroz njega prošao prvi brod.

1960. Francuska je priznala nezavisnost kolonija u Africi - Dahomeja, Nigera, Gornje Volte, Obale Slonovače, Čada, Centralne Afrike i Konga.

1979. Gilbertova Ostrva u Tihom okeanu stekla su nezavisnost u okviru Britanskog komonvelta pod nazivom Republika Kiribati, poslije 87 godina britanske kolonijalne uprave.

1993. Na Dobrinji od minobacačke granate ispaljene sa srpskih položaja stradalo 13 civila, a 15 je ranjeno. Građani su čekali u redu za vodu.

1993. Zemljotres na sjeveru Japana aktivirao je klizišta i pokrenuo džinovske morske talase, u kojima je oko 200 ljudi izgubilo život.

1997. Kubanska vlada, poslije laboratorijskih ispitivanja, potvrdila je da su autentični posmrtni ostaci legendarnog gerilskog vođe Ernesta Che Guevare pronađeni u Boliviji i potom prebačeni na Kubu, na osnovu sporazuma vlada dviju zemalja.

2003. Umro legendarni saksofonista i džez-kompozitor Benny Carter. Tokom 60-godišnje karijere nastupao je s brojnim istaknutim džez-muzičarima, a djela u njegovom aranžmanu izvodili su najslavniji džez-sastavi.

2003. Direktor CIA George Tenet preuzeo odgovornost za tvrdnju da je Irak pokušao da nabavi uranij u Africi, koju je u svom govoru o stanju nacije iznio predsjednik SAD-a George Bush. Tenet je potvrdio da je CIA ozbiljno sumnjala u vjerodostojnost te tvrdnje i da je trebalo da spriječi njeno unošenje u predsjednikov govor.

2006. Nakon što su pripadnici Hezbollaha na jugu Libana oteli dva izraelska vojnika počeo je Libanski rat koji je trajao 34 dana, a završio je 14. augusta. Poginulo je oko 1.400 ljudi: 165 u Izraelu, 1.191 u Libanu. U obje zemlje iz ratnih zona iseljeno oko milion ljudi. Sukob je izbio zbog sporne zone oko Shebaa farme.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING