INFO

  • DANAS U BiH SUNČANO VRIJEME, S DNEVNOM TEMPERATUROM DO 23 STEPENA
  • ODRŽAN GLAVNI PRETRES U SLUČAJU RESPIRATORI
  • DAN NEZAVISNOSTI BIH: 1. MART NERADNI DAN
  • ZA SUTRA NAJAVLJEN SASTANAK PREDSTAVNIKA INSTITUCIJA BIH, COVAX-A I PFIZERA
  • NOVI POTRES U HRVATSKOJ, OSJETIO SE I U BIH
  • KORONAVIRUS U USK: 17 NOVIH SLUČAJEVA, JEDAN SMRTNI ISHOD
  • OD 1. JULA 2021. UKIDA SE ROMING NA ZAPADNOM BALKANU

DURAKOVIĆ: DOGOVORILI SMO SE DA NE PRIHVATIMO MANDATE U OPĆINSKOM VIJEĆU

- Bošnjaci u Srebrenici su bojkotovali ponovljene izbore no kako nisu poništeni svi glasovi iz novembra, inicijativa "Moja adresa: Srebrenica" je ipak dobila značajan broj glasova za općinsko vijeće, međutim ne planiraju prihvatiti mandate

DURAKOVIĆ: DOGOVORILI SMO SE DA NE PRIHVATIMO MANDATE U OPĆINSKOM VIJEĆU

SREBRENICA, 22. februara - Prema trenutnim rezultatima u Srebrenici je SNSD osvojio osam vijećničkih mjesta, "Moja adresa: Srebrenica" sedam, SDS i DNS po tri, te Ujedinjena Srpska i Koalicija DF-GS po jedan mandat.

Najviše glasova u SNSD-u su dobili Radomir Pavlović (1.661), Dragić Glišić, Veljko Ristić, Miloš Milovanović i Sanja Močević.

Iz Koalicije "Moja adresa: Srebrenica" najviše glasova ima Ćamil Duraković (1.159, odnosno 57,40 posto glasova unutar koalicije). Međutim, Duraković ne želi prihvatiti mandat koji je osvojio zbog toga što nekoliko Bošnjaka u vijeću, kako kaže za Klix.ba, ne može ništa promijeniti.

"Mi smo prošle sedmice u ponedjeljak imali sastanak svih učesnika izbora iz Inicijative "Moja adresa: Srebrenica". Tada smo jednoglasno dogovorili da nećemo prihvatati mandate. Ja sam to prvi rekao i pri tome stojim iako sam dobio najviše glasova. Da li se u međuvremenu nešto promijenilo kod nekih pojedinaca to ne možemo znati", rekao je on.

Dio Općinskog vijeća ne žele prihvatiti zato što su, kako kaže Duraković, marginalizovani, odnosno jer nemaju dovoljno ruku da ostvare interese Bošnjaka u Srebrenici.

"Narod najbolje zna šta se dešavalo protekle četiri godine kada je devet Bošnjaka bilo u skupštinskim klupama. Srbi su uzeli dva sa sobom u vlast. Ovo je borba za narod, za status Bošnjaka koji žive diskriminaciju ovdje. Ovo je izraz revolta građana koji žive kako žive", rekao je Duraković za Klix.ba.

Iz inicijative "Moja adresa: Srebrenica" navode da su ovi izbori kao i oni raniji bili neregularni. Duraković je na svom Facebooku još napisao da će tražiti nazad 700 glasova dijaspore koje je, kako kaže, CIK oduzeo, te da o svemu čekaju odluku Ustavnog suda BiH.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING