INFO

 • VREMENSKA: SUTRA SE U NAŠOJ ZEMLJI OČEKUJE SUNČANO VRIJEME UZ UMJERENU OBLAČNOST
 • BOSANSKA KRUPA: PLANIRANIM SREDSTVIMA U REBALANSU SANIRATI POSLJEDICE PANDEMIJE
 • ŠTA JE ANTIFA KOJU TRUMP NAZIVA TERORISTIČKOM OGRANIZACIJOM I DRŽAVNIM NEPRIJATELJEM BROJ JEDAN
 • DIVOVI I LEGENDE USKORO POD KOŠEVIMA: NBA LIGA SE NASTAVLJA SA 22 TIMA
 • MIGRANTSKI POKUŠAJI: GRANIČNI POLICAJCI BIH DANAS SPRIJEČILI VIŠE OD 170 ILEGALNIH PRELAZAKA
 • POZNATI ŠPANSKI MUZEJI OTVORENI NAKON 84 DANA
 • U CILJU ZAPOŠLJAVANJA ČLANOVA BORAČKIH PORODICA: U KANTONALNOM FONDU USTANOVLJENA NOVA KREDITNA LINIJA
 • BIHAĆ: VETERANI IDV AZRA PRISJETILI SE POGINULIH SABORACA I SLAVNIH RATNIH HEROJSTAVA
 • SPORTSKI CENTAR STENS U BIHAĆU: SPORTSKI DUH SE VRATIO NAKON TROMJESEČNE PAUZE
 • GALAJA 92: SJEĆANJE NA DANE OTPORA AGRESORU SANJANA I KLJUČANA
 • NA VLAŠIĆU PRONAĐENA LOKACIJA SA POSMRTNIM OSTACIMA VIŠE OSOBA
 • CRISTIANO RONALDO – PRVI MILIJARDER MEĐU NOGOMETAŠIMA

DUGOROČNO KREDITNO ZADUŽENJE GRADA BIHAĆA

- Novi infrastrukturni projekti koji bi se realizirali iz povučenih sredstava od strane JU Zavod za prostorno uređenje Grada Bihaća predlagani su prema kriteriju investiranja u svrhu ušteda ili investiranja u svrhu ostvarenja novih prihoda

DUGOROČNO KREDITNO ZADUŽENJE GRADA BIHAĆA

BIHAĆ, 21. decembra - Grad Bihać je u protekle dvije godine uspio da dobrim dijelom popravi financijsku sliku, stabilizira budžetske prilike, vrati dobar dio dugovanja prema dobavljačima i financijskim institucijama, skoro 10.000.000,00 KM ukupno, te povratio rejting kod financijskih institucija i međunarodnih organizacija, čime se otvorila šansa za povlačenje novih sredstava kojima Gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom Šuhretom Fazlićem želi nakon dvije godine stabilizacije, u naredne dvije godine krenuti u jedan solidan investicioni zamah i realizaciju brojnih infrastrukturnih projekata.

S tim u vezi, na dnevnom redu 28. sjednice Gradskog vijeća Bihać, koja je zakazana za ponedjeljak 24.decembra, naći će se Prijedlog Odluke o reprogramu i dodatnom zaduženju Grada Bihaća.

„U prethodnom periodu vršene su mnogobrojne analize u iznalaženju modela finansiranja nužnih infrastrukturnih projekata na području grada, a koji ne bi ugrozili trenutnu finansijsku stabilnost. Otplatom kreditnih obaveza u periodu 2017-2018. godina u iznosu 2.720.000,00 KM glavnice i 1.020.000,00 KM kamate u 2017. i 2018. godini uspjeli smo po kreditnom sporazumu iz 2014. godine izvršiti umanjenje kamatne stope za 1,45 % sa kreditorom obzirom da smo redovnom otplatom bez kašnjenja značajno poboljšali položaj kod kreditora što je rezultiralo smanjenjem troška kamata kredita za 850.000,00 KM u odnosu na potpisani ugovor u 2014. godini“, navode iz Gradske uprave.

Grad Bihać je u prethodnom periodu uspostavio stabilnost finansijskog sistema uz potpuno poštivanje budžetske ravnoteže. Na tom putu provedena je racionalizacija javne potrošnje što je rezultiralo efikasnim upravljanjem javnim finansijama, efektivnom javnom potrošnjom, koja je rezultirala smanjenjem akumuliranog deficita.

„Stabilizacijom finansijskog poslovanja smo dobili i bolji položaj na tržištu kapitala, te smo stvorili mogućnost da u 2019. godini dobijemo kredit po još povoljnijim uslovima. Ovom odlukom Grad ostaje u roku otplate koji je potpisan 2014. godine, a to je do marta 2026. godine. Želimo reprogramirati postojeći kredit iz 2014. godine u koji je trenutno iznosu od oko 10.000.000,00 KM duga, čime bi uštedili dodatnih 360.000,00 KM, dok bi se razlika od 2.000.000,00 KM sredstava iskoristila za realizuju kapitalnih investicija na području Grada u 2019. godini“, navode u Gradskoj upravi.

Novi infrastrukturni projekti koji bi se realizirali iz povučenih sredstava od strane JU Zavod za prostorno uređenje Grada Bihaća predlagani su prema kriteriju investiranja u svrhu ušteda ili investiranja u svrhu ostvarenja novih prihoda, poput asfaltiranja puteva čime bi se smanjili troškovi njihovog održavanja, produženja kanalizacione i vodovodne mreže za nove priključke, probijanja novih puteva i izgradnje infrastrukture u poslovnim zonama u svrhu nove gradnje i razvoja.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING