INFO

 • OBILJEŽAVANJE 25. GODIŠNJICE OSLOBOĐENJA ĆOJLUKA
 • PRIVLAČENJE DOMAĆIH GOSTIJU - SUBVENCIONIRANI ODMOR U BIHAĆU
 • 11. JULI SA INSTRUKCIJAMA: NA ZGRADAMA DKP I MISIJA BIH SUTRA ZASTAVE NA POLA KOPLJA
 • BILJANI 10. JULI 1992. GODINE: LICE I NALIČJE NEPRIZNATOG GENOCIDA
 • KANTONALNA BOLNICA U BIHAĆU: EUROPSKA UNIJA DONIRALA DVA RESPIRATORA I JEDAN ULTRAZVUČNI APARAT
 • TRAGIČNA NOĆ U NOVOM PAZARU: PREMINULO 10 OSOBA OD POSLJEDICA COVID-19 OBOLJENJA
 • NADA DROBNJAK: NOSITI CVIJET SREBRENICE I PODSJEĆATI DRUGE NA GENOCID NAJMANJE JE ŠTO NEKO MOŽE DA URADI
 • ODRŽAN ŽRIJEB HISTORIJSKE ZAVRŠNICE LIGE PRVAKA: OČEKUJU NAS SPEKTAKULARNE UTAKMICE
 • KOMEMORATIVNA SJEDNICA U BRISELU: EVROPA JE U SREBRENICI PODBACILA
 • AUSTRIJSKA AGENCIJA ANALIZIRALA: GDJE SU SE SVE NAJČEŠĆE ZARAZILI AUSTRIJANCI?
 • BIH IMA NOVI CRNI REKORD: 310 NOVIH SLUČAJEVA ZARAZE!

DRUŠTVENE MREŽE U VELIKOJ MJERI NE UTJEČU NA ZADOVOLJSTVO ADOLESCENATA

- Negativni efekti upotrebe društvenih mreža na zadovoljstvo tinejdžera su neznatni, gotovo da uopće i ne postoje, sugerira nova studija koja je obuhvatila 12.000 adolescenata u Velikoj Britaniji

DRUŠTVENE MREŽE U VELIKOJ MJERI NE UTJEČU NA ZADOVOLJSTVO ADOLESCENATA

PORODICA I ZDRAVLJE, 9. maja - Porodica, prijatelji i škola imali su znatno veći utjecaj na blagostanje, kaže istraživački tim Univerziteta Oxford. Ovaj tim tvrdi i to da je njihova studija detaljnija od svih dosadašnjih.

Također, istraživači su pozvali sve kompanije koje prikupljaju informacije da objave podatke o tome koliko ljudi koriste društvene mreže kako bi bolje razumjeli utjecaj tehnologije na živote mladih ljudi.

Studija, objavljena u časopisu PNAS, pokušava odgovoriti na pitanje da li su tinejdžeri koji koriste društvene mreže manje zadovoljni svojim životom te da li adolescenti koji su manje zadovoljni svojim životom u većoj mjeri koriste društvene mreže.

Važno je naglasiti da su dosadašnja istraživanja odnosa između gledanja u TV ekrane ili ekrane računara, tehnologije i mentalnog zdravlja djece često bila kontradiktorna.

Prof. Andrew Przybylski i Amy Orben s Oxford Internet Instituta na Univerzitetu Oxford kažu da su se dosadašnja istraživanja često temeljila na ograničenim dokazima koji ne daju pravu sliku. Njihova studija je zaključila da je veza između zadovoljstva životom i korištenja društvenih mreža bila "trivijalna" te da čini manje od jedan posto ukupnog utjecaja na život tinejdžera.

Prof. Przybylski, jedan od vođa istraživanja, rekao je da 99,75 posto zadovoljstva životom osobe nema nikakve veze s njihovim korištenjem društvenih mreža.

Studija, koja je održana između 2009. i 2017. godine, zatražila je od 12.000 tinejdžera od 10 do 15 godina da kažu koliko su proveli vremena koristeći društvene mreže tokom normalnog školskog dana te da ocijene koliko su zadovoljni različitim aspektima života.

Interesantno je da je veći utjecaj korištenje društvenih mreža imalo na djevojčice nego na dječake, ali razlika je bila minorna.

"Roditelji ne bi trebali brinuti o vremenu djece provedenom na društvenim mrežama", rekao je prof. Przybylski.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING