INFO

  • RTV USK: OTVOREN KONKURS ZA NOVINARSKU NAGRADU 'EMIN HUSKIĆ'
  • BIHAĆ: ZVIZDIĆ I HALKIĆ RAZGOVARALI O PROBLEMIMA S KOJIMA SE SUSREĆU PRIVREDNICI I DIJASPORA USK
  • PONOVO ODGOĐENO SUĐENJE U SRBIJI ZA ZLOČINE U SREBRENICI
  • UPUĆENI NA ČEKANJE: DVIJE FIRME U BIH NEVAKCINISANIM RADNICIMA ZABRANILE RAD
  • MINISTAR HALKIĆ: NUŽNO JE REDUCIRATI RASHODE ZAVODA ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA USK
  • ČLANOVI EKSPERTSKOG TIMA BIH U UTORAK U DVORU
  • PERIKE ZA DJECU OD IDUĆE GODINE NA LISTI POMAGALA ZZO USK
  • VRIJEME SUTRA: SUNČANO I TOPLO
  • BH KORONA STANJE: 589 NOVOZARAŽENIH KORONAVIRUSOM, PREMINULE 32 OSOBE
  • USK KORONA BILANS: 25 NOVOZARAŽENIH OSOBA I 3 SMRTNA ISHODA

DRUGA STRANA MEDALJE: USK JOŠ UVIJEK NEMA DOKTORA SPORTSKE MEDICINE I AMBULANTU SPORTSKE MEDICINE

- Ne postoji sumnja da redovna tjelesna aktivnost smanjuje rizik od brojnih bolesti. Ali svaka medalja ima dvije strane, tako i tjelesna aktivnosti, odnosno aktivnosti profesionalnih sportaša nose određene rizike u smislu povećanja učestalosti povreda, ali i iznenadne smrti. Rizične faktore najbolje prepoznaju specijalisti, doktori sportske medicine na preventivnim pregledima, koji su za profesionalne sportiste i zakonom obavezni. Ipak na području USK nema doktora specijaliste sportske medicine...

DRUGA STRANA MEDALJE: USK JOŠ UVIJEK NEMA DOKTORA SPORTSKE MEDICINE I AMBULANTU SPORTSKE MEDICINE


BIHAĆ, 12. jula - Dugogodišnji problem sportaša na području USK je nedostatak specijalističke Ambulante sportske medicine koja bi na adekvatan način vršila sistematske preglede sportaša.

Preventivni pregledi su važan mehanizam zaštite njihovog zdravlja jer doktor sportske medicine može utvrditi trenutno zdravstveno stanje sportaša i rizične faktore ključne za prevenciju bolesti i iznenadne smrti. Sportski savez USK već godinama radi na upozoravanju o posljedicama nepostojanja doktora sportske medicine u USK, ali i na iznalaženju alternativnih načina rješavanja ovog problema.

Sekretar sportskog saveza USK Elvis Felić nam je rekao da je Savez prije dvije godine, putem Vlade USK i Ministarstva zdravstva uspio pokrenuti da se ljekarski pregledi naših sportaša odvijaju u domovima zdravlja.

Strategijom razvoja sporta USK koja je u izradi trebalo bi da bude nametnuto donošenje odluke o pokretanju Zavoda za sportsku medicinu, ističe predsjednik komisije za izradu strategije i dodaje da je to važno jer sportisti imaju takve performanse kojima nadilaze sposobnosti običnog čovjeka i kod njih važe neki drugi parametri.

Mogućnost rješavanja ovog problema u sportskom savezu USK vide u izradi kantonalne Strategije razvoja sporta, ali i rekonstrukciji Doma zdravlja Bihać gdje bi mogla biti smještena jedna ovakva ambulanta.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI