INFO

  • STUDIJA EMIGRACIJA IZ BIH: CIJELE PORODICE ŽELE DA SE ISELE IZ BIH ZBOG USLOVA, KORUPCIJE I NEPOTIZMA
  • TESTOVI NA KORONAVIRUS IZ BOSNE I HERCEGOVINE IPAK NE VAŽE ZA ULAZAK U SLOVENIJU
  • POKUŠAJ UBISTVA U BIHAĆU: MIGRANT S TEŠKIM POVREDAMA DONESEN PRED MUP USK
  • ZAPALJENA KUĆA U BIHAĆU, POLICIJA SUMNJA NA MIGRANTE
  • BIHAĆ: UHAPŠENA JEDNA OSOBA ZBOG MEĐUNARODNE TRGOVINE LJUDIMA
  • ZAVRŠEN SASTANAK U ZAGREBU: SNAŽNA PODRŠKA HRVATSKE EVROPSKOM I REFORMSKOM PUTU BIH
  • VREMENSKA PROGNOZA; OBLAČNO UZ POVREMENE PLJUSKOVE

DODIK NEĆE OPSTRUISATI IMENOVANJE MEHMEDAGIĆA ZA DIREKTORA OSA-E, ALI ŽELI SVOG ZAMJENIKA

- Proces imenovanja na direktorske pozicije državnih agencija i institucija deblokiran je prošlog mjeseca u Vijeću ministara BiH. Dok je većina bh. zvaničnika na odmoru, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je potegnuo pitanje imenovanja Osmana Mehmedagića za poziciju direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA)

DODIK NEĆE OPSTRUISATI IMENOVANJE MEHMEDAGIĆA ZA DIREKTORA OSA-E, ALI ŽELI SVOG ZAMJENIKA

BIH, 5. augusta - Iako je prvi čovjek SNSD-a u više navrata govorio da je Mehmedagić nepoželjan, a OSA "neprijateljska organizacija po Republiku Srpsku", čini se da su se stvari promijenile, koliko god Dodik nema nikakve simpatije prema Osmici.

Naime Dodik je danas poručio da i dalje ima primjedbe u vezi s kandidatom SDA za direktora OSA-e, ali to ne može osporiti. Time je prvi čovjek SNSD-a dao do znanja kako se predstavnici Srba neće miješati u izbor predstavnika Bošnjaka odnosno da neće minirati izbor novog generalnog direktora OSA-e.


Dodik želi "svog" zamjenika direktora OSA-e


On je doda da Srbi ne mogu osporavati kadrove druga dva naroda i obrnuto, ali da "SDA isključivo na pozicijama drži svoje ratne kadrove".

"Nećemo moći da osporimo njihov prijedlog, jer bi zastoj bio i s druge strane. Mislim da Mehmedagić mora da ispuni zakonske uslove za imenovanje. Očigledno da SDA gura neke svoje principe", ustvrdio je Dodik.

No, šta zapravo Dodik želi od OSA-e? Iako je proglasio "neprijateljskom organizacijom", uslov da imenovanje Mehmedagića prođe bez problema jeste da Dodik ima svog čovjeka na mjestu zamjenika direktora OSA-e.

Kako saznaje Klix.ba krajem jula, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija uputio je zahtjev za konsultacije svojim zamjenicima Biseri Turković i Vjekoslavu Bevandi, u vezi s izborom novog direktora i zamjenika Obavještajno sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine.

Između ostalog, traži se mišljenje o kandidatima za dvije pozicije. Za direktorsku poziciju kandidat je Osman Mehmedagić, dok je kandidat za poziciju zamjenika generalnog direktora Risto Zarić.


U "paketu" direktor i zamjenikRisto Zarić trenutno obavlja dužnost savjetnika predsjednice Republike Srpske i jasno da je odan vladajućoj stranci u tom bh. entitetu što odgovara Miloradu Dodiku.

Time je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD) uručio "paket prijedlog“ kojim bi Mehmedagić postao novi-stari generalni direktor OSA-e bez podmetanja nogu SNSD-ovaca, ukoliko Zarić bude njegov zamjenik.

"Očekujem da se potrebne konsultacije obave u što kraćem roku kako bih mogao nastaviti propisanu proceduru predlaganja Vijeću ministara“, poručio je Tegeltija.

Iako je nedavno „zaiskrilo“ između HDZ-a i SDA zbog pozicije direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH jer obje stranke žele svog čovjeka na toj funkciji, lider SDA Bakir Izetbegović nedavno je kazao da će, kako sada stoje stvari, to pitanje ostati neriješeno jer ne postoji saglasnost svih strana. To znači da će Miro Džakula nastaviti vršiti dužnost direktora UIO.

To se može tumačiti da su SDA i HDZ odlučile ne podizati daljnje tenzije po tom pitanju, a što bi u nastavku moglo značiti da ni HDZ neće opstruisati kandidata SDA za direktora Obavještajne agencije.

Za kraj treba podsjetiti da se Osman Mehmedagić trenutno bori s dokazivanjem validnosti fakultetske diplome i ukoliko tu ne bude poteškoća, on će osvojiti još jedan mandat na čelnoj funkciji OSA-e.

 

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Novinarska nagrada
"Emin Huskić" 2020
MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING