INFO

  • U USK NEMA ZARAŽENIH OSOBA
  • VIJEĆE SIGURNOSTI UN-A ODBACILO REZOLUCIJU RUSIJE I KINE O UKIDANJU OHR-A
  • EVROPSKA UNIJA: PORICANJE GENOCIDA JE U SUPROTNOSTI SA OSNOVNIM EVROPSKIM VRIJEDNOSTIMA
  • U TUŽILAŠTVU BIH BIT ĆE FORMIRAN PREDMET PROTIV ONIH KOJI NEGIRAJU GENOCID
  • DANAS ZASJEDA SKUPŠTINA USK
  • DETALJI ODLUKE O ZABRANI NEGIRANJA GENOCIDA I VELIČANJA RATNIH ZLOČINACA
  • KOJE KAZNE ZATVORA PODRAZUMIJEVA INZKOVA ODLUKA O ZABRANI NEGIRANJA GENOCIDA

DIGITALIZACIJA U BIH KASNI JER SE EMITERI NE MOGU USAGLASITI OKO NABAVKE OPREME

- Zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Nedžad Branković kazao je danas u obraćanju zastupnicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da proces digitalizacije u BiH nije okončan zbog neusaglašene specifikacije za nabavku opreme između sva tri javna RTV servisa.

DIGITALIZACIJA U BIH KASNI JER SE EMITERI NE MOGU USAGLASITI OKO NABAVKE OPREME

SARAJEVO, 15. juna- Odgovarajući na poslaničko pitanje Aide Baručije (Nezavisni blok), Branković je podsjetio da je prvobitni rok za digitalizaciju u BiH postavljen za kraj 2010. godine, ali da je zbog neaktivnosti u tom procesu pomjeren za juni 2015. godine.

"Ministarstvo je u saradnji s javnim servisima izradilo i dostavilo Vijeću ministara BiH materijale kako bi bile stvorene pravne, finansijske i tehničke pretpostavke za realizaciju procesa digitalizacije, te je pokrenut proces nabavke opreme za prvu fazu", rekao je Branković.

Dodao je da je prva faza uspješno okončana i sistem pušten u rad krajem 2016. godine, a ministarstvo je objedinilo drugu i treću fazu kako bi ubrzalo cijeli postupak.

Branković je naveo da su predstavnici javnih RTV servisa u februaru 2020. godine Ministarstvu dostavili tehničku specifikaciju opreme za drugu i treću fazu digitalizacije, kao preduvjet za raspisivanje tendera.

"Međutim, nedugo potom jedan od javnih RTV servisa je zamijenio svog predstavnika u komisiji za javnu nabavku, pri čemu je naknadno utvrđeno da ne postoji saglasnost za tehničku specifikaciju između sva tri javna servisa", istakao je Branković.

Naglasio je da je Ministarstvo više puta iniciralo sastanke s upravama sva tri javna servisa koji su i održavani, ali do danas nije zaprimilo usaglašenu tehničku specifikaciju s kojom bi krenulo u proces nabavke opreme.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING