INFO

 • VREMENSKA: SUTRA SE U NAŠOJ ZEMLJI OČEKUJE SUNČANO VRIJEME UZ UMJERENU OBLAČNOST
 • BOSANSKA KRUPA: PLANIRANIM SREDSTVIMA U REBALANSU SANIRATI POSLJEDICE PANDEMIJE
 • ŠTA JE ANTIFA KOJU TRUMP NAZIVA TERORISTIČKOM OGRANIZACIJOM I DRŽAVNIM NEPRIJATELJEM BROJ JEDAN
 • DIVOVI I LEGENDE USKORO POD KOŠEVIMA: NBA LIGA SE NASTAVLJA SA 22 TIMA
 • MIGRANTSKI POKUŠAJI: GRANIČNI POLICAJCI BIH DANAS SPRIJEČILI VIŠE OD 170 ILEGALNIH PRELAZAKA
 • POZNATI ŠPANSKI MUZEJI OTVORENI NAKON 84 DANA
 • U CILJU ZAPOŠLJAVANJA ČLANOVA BORAČKIH PORODICA: U KANTONALNOM FONDU USTANOVLJENA NOVA KREDITNA LINIJA
 • BIHAĆ: VETERANI IDV AZRA PRISJETILI SE POGINULIH SABORACA I SLAVNIH RATNIH HEROJSTAVA
 • SPORTSKI CENTAR STENS U BIHAĆU: SPORTSKI DUH SE VRATIO NAKON TROMJESEČNE PAUZE
 • GALAJA 92: SJEĆANJE NA DANE OTPORA AGRESORU SANJANA I KLJUČANA
 • NA VLAŠIĆU PRONAĐENA LOKACIJA SA POSMRTNIM OSTACIMA VIŠE OSOBA
 • CRISTIANO RONALDO – PRVI MILIJARDER MEĐU NOGOMETAŠIMA

DANAS PARLAMENTARNI IZBORI U ITALIJI

- Birališta će biti otvorena danas od 7.00 do 23.00, a zvanični rezultati se očekuju u ponedjeljak u 14.00

DANAS PARLAMENTARNI IZBORI U ITALIJI

RIM, 4. marta - U Italiji će danas biti održani parlamentarni izbori po novom izbornom sistemu, a posljednje ankete pokazuju da je ishod izborne trke neizvjestan.

Među političkim strankama favoriti su “Naprijed Italija”, Demokratska stranka, pokret Pet zvijezda, a tri ličnosti koje dominiraju političkom trkom su lideri tih partija – Silvio Berluskoni (Berlusconi), Mateo Renci (Matteo Renzi) i Luiđi Di Majo (Luigi Di Maio).

Kampanju za parlamentarne izbore u Italiji obilježile su tenzije zbog migranata, rast popularnosti pokreta Pet zvijezda, euroskepticizma i povratak Berluskonija, nekadašnjeg italijanskog premijera koji je lider stranke “Naprijed Italija”.

Zakon u Italiji zabranjuje objavljivanje rezultata istraživanja javnog mnijenja 15 dana uoči izbora, a ranije ankete su pokazale da bi pokret Pet zvijezda mogao osvojiti najveći broj mjesta u Donjem domu italijanskog parlamenta.

Jedan od mogućih ishoda ovih izbora je da 81-godišnji Berluskoni, koji je već tri puta bio premijer, formira vladu kao lider bloka desnog centra. Berluskoniju je bilo zabranjeno da obavlja javne funkcije na šest godina zbog osude za utaju poreza, ali pokušava da ospori taj zakon pred evropskim sudovima.

Na ovim izborima prvi put će biti primijenjen novi, mješoviti izborni sistem koji je usvojen 2017. godine i nazvan “Rozatelum” po šefu poslaničke grupe demokrata u Donjem domu parlamenta Etoru Rozatu (Ettore Rosato) koji je radio na nacrtu zakona.

Pravo glasa za Predstavnički dom ima 46,6 miliona Italijana, a za Senat 42,9 miliona italijanskih državljana. Birači moraju imati najmanje 18 godina za glasanje za Predstavnički dom, odnosno najmanje 25 godina za glasanje za Senat.

Istraživanja pokazuju da je migracija jedan od glavnih prioriteta za mnoge stanovnike u Italiji. Kod njih prevladava osjećanje da je Evropa u tom smislu “napustila” Italiju. Italijani žele da u toj, ali i u drugim oblastima, Brisel učini više.

Broj migranata u Italiji povećan je posljednjih godina za nekoliko stotina hiljada, mnogi od njih su došli iz Afrike, a ankete pokazuju da mnogi Italijani krive migrante za nasilne zločine.

U jesen 2017. svega 36 posto Italijana iskazalo je pozitivno mišljenje prema članstvu u EU. To je 21 posto ispod evropskog prosjeka. Samo su se građani Kipra i Češke manje zalagali za Uniju.

Bivši premijer Italije Mateo Renci podnio je ostavku 7. decembra 2016. nakon što su Italijani na referendumu odbacili ustavne reforme koje je predložila njegova vlada. Nakon toga je novi premijer Paolo Đentiloni (Gentiloni) sastavio novu koalicionu vladu na čelu s Demokratskom strankom koja vodi Italiju do izbora u martu.

Birališta će biti otvorena danas od 7.00 do 23.00, a zvanični rezultati se očekuju u ponedjeljak u 14.00.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING