INFO

  • OMLADINSKA BANKA BOSANSKA KRUPA: POTPISANO 14 UGOVORA UKUPNE VRIJEDNOSTI 23.924 KM
  • I FEDERACIJA SE ZADUŽUJE NA BERZI
  • KORONAVIRUS U BIH: 1.239 NOVOZARAŽENIH, PREMINULO JE 57 OSOBA
  • U BIH DANAS TOPLIJE, TEMPERATURE DO 19 STEPENI
  • KORONA U USK: PET PREMINULIH I 39 NOVOZARAŽENIH
  • VISOKA DELEGACIJA BiH I ZVANIČNIKA IOM-a U POSJETI KAMPU LIPA
  • BIHAĆ: U TOKU SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

DANAS DVADESETA KOLEKTIVNA DŽENAZA: SREBRENIČKA BOL JE VJEČNA

- Najmlađa ovogodišnja žrtva koja će naći svoj vječni smiraj je Salko Ibišević, koji je pogubljen u 23. godini...

DANAS DVADESETA KOLEKTIVNA DŽENAZA: SREBRENIČKA BOL JE VJEČNA

SREBRENICA/POTOČARI, 11. jula - Na mjestu neprolazne tuge, vječitih uspomena, u potočarskoj dolini bijelih nišana danas će biti klanjana 20. kolektivna dženaza mučki ubijenim civilima u genocidu koji su u julu 1995. godine počinili zločinci u odorama Vojske i MUP-a Republike Srpske.

Dvije i po decenije kasnije klanjat će se dženaza za devet žrtava velikosrpskog genocida. Sljedbenici zločinačke politike iz Beograda i s Pala, pred očima civiliziranog svijeta, vršili su masovna istrebljenja Srebreničana i Podrinjaca samo zbog njihovih imena i prezimena.Zbog COVID-19 pandemije umnogome je reduciran komemorativni program, ali nijedna od predviđenih aktivnosti nije otkazana. Džuma-namaz je klanjan u musali Memorijalnog centra, a predvodio ga je Damir ef. Peštalić, glavnim imam Medžlisa IZ Srebrenica.

Vječni smiraj pronašle su 6.652 nevine duše

- Proklet neka je svaki zločinac i njegovo djelo i oni koji su mu pomagali, do Sudnjega dana. Musliman, čija je vjera u Boga čvrsta i postojana, neće pokleknuti u teškoćama i tegobama, pa čak ni onda kada je i njegov život u pitanju - rekao je u hutbi ef. Peštalić.

Žrtve genocida poručuju da ih najviše boli spoznaja da građani Srbije i bh. entiteta RS sve dublje tonu u poricanje monstruoznih zločina, falsificiranje historije i nepoštivanje pravomoćnih sudskih presuda. O njima se, mislivši na zločince, više govori u javnosti nego o samim žrtvama.

Prva kolektivna dženaza u Memorijalnom kompleksu Potočari klanjana je 2003. godine. Zaključno sa 20. dženazom, koja će se klanjati danas, svoj vječni smiraj pronašle su 6.652 nevine duše. Za više od hiljadu žrtava genocida se i danas traga, a nalogodavci i izvršioci šute o lokacijama masovnih stratišta. Najmlađa ovogodišnja žrtva koja će naći svoj vječni smiraj je Salko Ibišević, koji je pogubljen u 23. godini, dok je najstarija žrtva Hasan Pezić, koji je brutalno likvidiran u 70. godini.

Smiraj za devet šehida

U mezarju Memorijalnog centra Potočari ove godine bit će ukopani: Sead (Huso) Hasanović, rođen 1971. godine u Krivačama, Alija (Bekto) Suljić, rođen 1969. godine u Poznanovićima, Hasan (Alija) Pezić, rođen 1925. godine u mjestu Pustoše, Hasib (Šaban) Hasanović, rođen 1970. godine u Slatini, Zuhdija (Suljo) Avdagić, rođen 1947. godine u Novoj Kasabi, Bajro (Ramo) Salihović, rođen 1943. godine u Voljavici, Ibrahim (Hamid) Zukanović, rođen 1941. godine u Sasama, Salko (Ahmo) Ibišević, rođen 1972. godine u Ljuboviji, i Kemal (Husein) Musić, rođen 1968. godine u Glogovi.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING