INFO

  • U 67. GODINI PREMINUO AKI RAHIMOVSKI, LEGENDARNI PJEVAČ PARNOG VALJKA
  • KORONA BILANS U USK: UZ 128 NOVOZARAŽENIH OSOBA I TRI SMRTNA ISHODA
  • USK: PČELARSTVO PRED VELIKIM UPITNICIMA I IZAZOVIMA KLIMATSKE KRIZE
  • REPORTERI AA NA FRONTU U DONBASU: NAPETOST SE OSJETI, ALI SUKOBA TRENUTNO NEMA
  • BIHAĆ/SARAJEVO: POČELA IMPLEMENTACIJA ZAKONA O RODITELJIMA/NJEGOVATELJIMA FBIH
  • U VEČERAŠNJEM TV DNEVNIKU: O 'TRGOVSKOJ GORI' GOVORI MARINKO ZELJKO, DIREKTOR 'AGENCIJE ZA RNS' BIH
  • POSKUPLJENJE ŠTAMPE: 'LANČANO' POSKUPLJENJE LOGIČNO KAO POSLJEDICA
  • USK: POLJOPRIVREDA TOKOM 2021. 'PALA NA KOLJENA', POSKUPLJENJA I OPĆE PRILIKE NE IDU NA RUKU OPTIMIZMU
  • U BOSNI I HERCEGOVINI 2.624 NOVOZARAŽENIH, 19 OSOBA PREMINULO

DA LI DA ODEM ILI NE, DA LI DA OVDJE OSTANEM: NASTAVLJENA 'SUMRAK SAGA' SA NOVAKOM ĐOKOVIĆEM

- Država traži pritvor za Đokovića, advokati kazali da njihov klijent ima kontraindikacije na vakcinu...

DA LI DA ODEM ILI NE, DA LI DA OVDJE OSTANEM: NASTAVLJENA 'SUMRAK SAGA' SA NOVAKOM ĐOKOVIĆEM

MELBOURN, 14. januara - Srbijanski teniser Novak Đoković danas se ponovo pojavio pred sudijom Anthonyjem Kellyjem nakon što mu je jutros još jednom oduzeta viza za boravak u Australiji. Na ročištu se govorilo o brojnim temama, a nakon pauze očekuju se i neki konkretni zaključci.

Najvažnija informacija iz dosadašnjeg dijela ročišta je da Novak večeras (po lokalnom vremenu) neće biti priveden, ali ga odmah ujutru čeka razgovor s imigracionim vlastima. Država nakon toga predlaže ponovni pritvor, najvjerovatnije opet u istom smještaju u kojem je bio i prvi put.

Đokovićevi advokati predlažu da se svi dokazi pred sud donesu tokom narednog dana i da se suđenje održi odmah u nedjelju kako bi Novak imao vremena da, kako se nadaju, nastupi na Australian Openu. Dakle, sud treba odlučiti o terminima, ali i o tome hoće li se proces nastaviti pred sudijom Kellyjem ili će se sve prebaciti na drugi sud i na drugog sudiju.

Kelly otvorio saslušanje

Sudija Kelly je na početku suđenja iznio dokumente koje posjeduje, odnosno odluku ministra Alexa Hawkea o ukidanju Đokovićeve vize te podnesak vlade.

Potom je u širokom izlaganju na temu rekao da bi čitav slučaj mogao da se prebaci na Federalni sud s ovog Federalnog i porodičnog suda, što znači da bi mogao doći novi sudija koji bi rješavao Novakovu sudbinu.

Đokovićev pravni zastupnik objasnio je da je srbijanskom teniseru svaki minut bitan prije nego što turnir počne u ponedjeljak te je dodao da Novak nije u pritvoru, kao što su pojedini mediji prenijeli.

Novakov advokat Nicholas Wood je potom predložio da će podnijeti podneske do subote u podne, a ministar svoje sutra do 22:00 sata, i da je spreman za saslušanje u nedjelju. Ujedno je okrivio australsku vladu što je donijela odluku "nešto nakon 18 sati u petak", četiri dana nakon odluke Federalnog okružnog suda i više od sedmice nakon prvobitne odluke.

Sporni razlozi odluke ministra

Đokovićevi advokati su dodali i da je talasanje u antivaks zajednici jedan od razloga za ukidanje vize. Nazvali su to iracionalnim i rekli da bi uzbuđenje bilo veće u slučaju da Đoković zaista dobije deportaciju. Novakov zastupnik je rekao i da su razlozi Hawkea u potpunoj suprotnosti s onima koje je kao argument za oduzimanje vize naveo oficir Granične službe. Wood je dodao i da Đoković ima kontraindikacije na vakcinu te je to razlog zbog kojeg se nije vakcinisao.

Podsjetimo, Australija je jutros po drugi put ukinula vizu Đokoviću, odnosno to je učinio ministar za imigracije Alex Hawke zbog, kako je naveo, javne sigurnosti. Prethodno je bio već određen žrijeb za Australian Open gdje je srbijanski teniser dobio svoje rivale.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

RTVUSK LIVE

MARKETING