INFO

  • REIS KAVAZOVIĆ: OTROV ĆE JOŠ DUGO KRUŽITI, ALI ŽIVOT SE OBNAVLJA I ISTINA RAZGONI TAMU NAD SREBRENICOM
  • INSAN SE NAVIKNE NA SVE: JEDNA OD BROJNIH SREBRENIČKIH PRIČA O ŽIVOTU U SAMOĆI I SJEĆANJIMA
  • U BOSNI I HERCEGOVINI 316 ZARAŽENIH ZA 24 SATA, NAJVIŠE U TUZLANSKOM I KANTONU SARAJEVO
  • ŽENE U CRNOM U POTOČARIMA: BROJNI GRAĐANI SRBIJE SE NE SLAŽU S PORICANJEM GENOCIDA
  • BIHAĆ: ISKRENA I EMOTIVNA PORUKA MIRA I PODRŠKE SREBRENIČANIMA
  • INICIJATIVA ŽENA IZ ZEMALJA REGIONA KONTRA ZLOČINA: SUD I JAVNA OSUDA ZA SVAKI OBLIK NASILJA
  • 11. JULI U MEMORIJALNOM CENTRU POTOČARI: PORUKE SUOSJEĆANJA, MIRA I PRAVDE
  • VREMENSKA: SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME UZ MOGUĆU KIŠU
  • BOSANSKA KRUPA: OBILJEŽENA GODIŠNJICA HEROJSKE BITKE ZA ĆOJLUK
  • DANI PRED 11. JULI: VRIJEME KADA ASIMA ISPRAĆA NA PUT BIJELE CVJETOVE

CRNADAK: BIH NE MOŽE DOZVOLITI NUKLEARNI OTPAD NA SVOJOJ GRANICI

- Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak predvodiće od 16. septembra u Beču državnu delegaciju na 53. Generalnoj konferenciji Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA), te ponovo ukazati da je BiH protiv odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, u neposrednoj blizini bh. granice...

CRNADAK: BIH NE MOŽE DOZVOLITI NUKLEARNI OTPAD NA SVOJOJ GRANICI

BANJA LUKA, 15. septembra - “Još jednom ćemo jasno poručiti da ne možemo dozvoliti da se nuklearni otpad odlaže na samoj bh. granici”, rekao je Crnadak i dodao da na ovom pitanju sarađuju svi nivoi vlasti u BiH te da će sutra razgovarati s načelnikom Novog Grada Miroslavom Drljačom, a u utorak i s ministarkom ekologije RS Srebrenkom Golić.

Podsjetio je da je na Generalnoj konferenciji IAEA i 2015. godine ukazao na problem vezan za Trgovsku goru, što je ušlo u evidenciju te organizacije, poslije čega su uslijedile intenzivne aktivnosti institucija BiH, Republike Srpske, Federacije BiH i lokalnih zajednica u borbi protiv najave Republike Hrvatske da će radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško biti skladišten na samoj granici s Bosnom i Hercegovinom, blizu Novog Grada.

Prema procjenama, odlaganje radioaktivnog otpada direktno bi ugrozilo nekoliko stotina hiljada ljudi u devet opština u slivu rijeke Une.

Crnadak je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da vjeruje da će ovaj snažan pritisak dovesti do toga da Hrvatska preispita i druga rješenja osim Trgovske gore. Potvrdio je da se s Hrvatskom vode razgovori o ovom pitanju te da konačnog stava još nema.

Govoreći o juče usvojenoj rezoluciji SDA, kazao je da bi njeno provođenje, ukoliko bi ta stranka na tome insistirala, ugrozilo mir i stabilnost ne samo u BiH, nego i na Balkanu i ovom dijelu Evrope.

Očekuje reakciju međunarodne zajednice, jer je ta rezolucija, kazao je, protiv međusobnog razumijevanja, povjerenja i bilo kakvog dogovora.

“Rezolucija je antidejtonska, antievropska, te protiv interesa srpskog naroda, RS i protiv BiH, koja može da ostane i funkcioniše uz unutrašnji dogovor. Sve drugo osim BiH zasnovane na dva entiteta, dovelo bi do poremećaja balansa uspostavljenog u Dejtonu. Tvrdnje da SDA neće odustati od promjene imena RS su dodatna provokacija i potpuno nepotrebna radikalizacija u ovom ionako teškom momentu u BiH”, dodao je Crnadak.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING