INFO

  • POMOZI.BA: APEL ZA POMOĆ ZA ČETVERO DJECE KOJA SU PRERANO OSTALA BEZ MAJKE
  • TRI OSOBE ZARAŽENE KORONAVIRUSOM NAKON TESTIRANJA 321 UZORKA NA KCUS-U
  • UDRUŽENJE TUŽILACA FBIH: OČEKUJEMO VEĆU PODRŠKU JAVNOSTI I GRAĐANA
  • DANAS UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME
  • VLADA FBIH: NACIONALNOM PARKU 'UNA' ODOBRENO POLA MILIONA KM
  • MLADI ČLANOVI LOKALNOG TIMA CAZIN USPJEŠNO PROVELI AKCIJU ČIŠĆENJA
  • USK: MATURANTI SE VRATILI U ŠKOLSKE KLUPE
  • VLADA USK ODOBRILA UPISNE KVOTE NA BIHAĆKOM UNIVERZITETU

CRNADAK: BIH NE MOŽE DOZVOLITI NUKLEARNI OTPAD NA SVOJOJ GRANICI

- Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak predvodiće od 16. septembra u Beču državnu delegaciju na 53. Generalnoj konferenciji Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA), te ponovo ukazati da je BiH protiv odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, u neposrednoj blizini bh. granice...

CRNADAK: BIH NE MOŽE DOZVOLITI NUKLEARNI OTPAD NA SVOJOJ GRANICI

BANJA LUKA, 15. septembra - “Još jednom ćemo jasno poručiti da ne možemo dozvoliti da se nuklearni otpad odlaže na samoj bh. granici”, rekao je Crnadak i dodao da na ovom pitanju sarađuju svi nivoi vlasti u BiH te da će sutra razgovarati s načelnikom Novog Grada Miroslavom Drljačom, a u utorak i s ministarkom ekologije RS Srebrenkom Golić.

Podsjetio je da je na Generalnoj konferenciji IAEA i 2015. godine ukazao na problem vezan za Trgovsku goru, što je ušlo u evidenciju te organizacije, poslije čega su uslijedile intenzivne aktivnosti institucija BiH, Republike Srpske, Federacije BiH i lokalnih zajednica u borbi protiv najave Republike Hrvatske da će radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško biti skladišten na samoj granici s Bosnom i Hercegovinom, blizu Novog Grada.

Prema procjenama, odlaganje radioaktivnog otpada direktno bi ugrozilo nekoliko stotina hiljada ljudi u devet opština u slivu rijeke Une.

Crnadak je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da vjeruje da će ovaj snažan pritisak dovesti do toga da Hrvatska preispita i druga rješenja osim Trgovske gore. Potvrdio je da se s Hrvatskom vode razgovori o ovom pitanju te da konačnog stava još nema.

Govoreći o juče usvojenoj rezoluciji SDA, kazao je da bi njeno provođenje, ukoliko bi ta stranka na tome insistirala, ugrozilo mir i stabilnost ne samo u BiH, nego i na Balkanu i ovom dijelu Evrope.

Očekuje reakciju međunarodne zajednice, jer je ta rezolucija, kazao je, protiv međusobnog razumijevanja, povjerenja i bilo kakvog dogovora.

“Rezolucija je antidejtonska, antievropska, te protiv interesa srpskog naroda, RS i protiv BiH, koja može da ostane i funkcioniše uz unutrašnji dogovor. Sve drugo osim BiH zasnovane na dva entiteta, dovelo bi do poremećaja balansa uspostavljenog u Dejtonu. Tvrdnje da SDA neće odustati od promjene imena RS su dodatna provokacija i potpuno nepotrebna radikalizacija u ovom ionako teškom momentu u BiH”, dodao je Crnadak.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING