INFO

  • FEDERALNI ZASTUPNICI DANAS RASPRAVLJAJU O ZAHTJEVIMA RUDARA
  • KORONA BILANS: U USK 38 NOVOZARAŽENIH OSOBA I JEDAN SMRTNI ISHOD
  • DANAS NASTAVAK PREGOVORA RUDARA I VLADE FBIH OKO DVIJE SPORNE TAČKE
  • KORONAVIRUS U BIH: 384 NOVOZARAŽENIH I 42 SMRTNA SLUČAJA
  • KONFERENCIJA ZA MEDIJE: SINDIKATI TRAŽE JEDNAK TRETMAN KAO I KOD OSTALIH BUDŽETSKIH KORISNIKA
  • VRIJEME DANAS: MALO DO UMJERENO OBLAČNO
  • BIH ĆE BACITI SKORO POLA MILIONA VAKCINA

ČOVIĆ I IZETBEGOVIĆ DANAS NA SASTANKU U PARLAMENTU, OVO SU TEME

- Za HDZ BiH sastanak, za SDA - kava u Parlamentu. Dragan Čović i Bakir Izetbegović bi se danas trebali naći u Sarajevu.

ČOVIĆ I IZETBEGOVIĆ DANAS NA SASTANKU U PARLAMENTU, OVO SU TEME

SARAJEVO, 13. oktobra - Razgovarat će o nefunkcioniranju Doma naroda. Ne funkcioniraju ni pregovori o izmjenama Izbornog zakona. 

Lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a čak ne mogu za isti stol. Jedni hoće razgovore bez posredovanja stranaca, a drugi bez međunarodne zajednice - ne žele u istu prostoriju. 

Lideri HDZ-a BiH i SDA u srijedu bi u Sarajevu trebali razgovarati o blokadi Doma naroda bh. Parlamenta. Najavio je to Dragan Čović, tvrdeći da se pokušava naći način za deblokadu vlasti. 

Preduvjet je to i za izmjene Izbornog zakona. Čović kaže - nema i neće biti suglasnosti za izmjene Ustava, osim ograničenih - za izbor članova Predsjedništva.

Predlagao je prefikse srpski, hrvatski i bošnjački.

Prefiksi su, poznato je, neprihvatljivi za SDA, kao i koncept legitimnog političkog predstavljanja, jer traže brisanje nacionalne odrednice za članove Predsjedništva.

Bakir Izetbegović čak i na susret s Čovićem gleda drugačije.

Bio sastanak ili kava, konsenzusa - ni na vidiku. Dodik neće strance kao posrednike. Izetbegović bez stranaca ne želi u istu prostoriju. Čović balansira, ipak naginjući na stranu aktivnijeg angažmana međunarodne zajednice. A stranci - tihi. Ovih dana, čini se, radije slušaju stavove opozicije.

"Uloga međunarodnih činilaca je očigledno dosta velika pošto vidimo da kod jednog dijela, i to vrlo relevantnih domaćih političara postoji neka vrsta želje da se izbjegnu razgovori i dogovori. Mislim da da bi stranci trebali prije svega da se prema toj činjenici izjasne, da ne žele da budu alibi za ovdašnji politički štrajk", kaže Milan Sitarski in Instituta za društvenopolitička istraživanja u Mostaru. 

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

RTVUSK LIVE

MARKETING